Големият победител на БАФТА - "На Западния фронт нищо ново"

Филмът спечели седем статуетки
20 фев 2023 07:00, Александър Попов
16
Големият победител на БАФТА - "На Западния фронт нищо ново"
Наградата за най-добра актриса отиде при Кейт Бланшет за драмата "Тар". Снимка: БГНЕС/EPA

Антивоенната германска драма "На Западния фронт нищо ново" спечели седем приза, включително за най-добър филм, на церемонията по връчването на наградите БАФТА на Британската академия за кино и телевизия, предаде Ройтерс.

Филмът спечели и награди за най-добър адаптиран сценарий, най-добър неанглоезичен филм и най-добър режисьор за Едуард Бергер. Седемте награди означават, че филмът е счупил рекорда на БАФТА за статуетки, спечелени от неанглоезичен филм.

Ирландската трагикомедия "Баншите от Инишерин" взе четири трофея, включително за най-добър британски филм, а рок биографията "Елвис" също спечели в четири категории.

Остин Бътлър взе приза за най-добър актьор за "Елвис", а наградата за най-добра актриса отиде при Кейт Бланшет за драмата "Тар".

"Това е наистина необикновено. Искам да кажа на моите колеги, номинирани за наградата, аз съм възхитен от вас. Толкова съм благодарен за цялото това време, което успяхме да прекараме заедно. Искам да благодаря на семейство Пресли, не мога да ви благодаря достатъчно за вашата любов. Надявам се, че съм ви накарал да се гордеете с мен", каза Бътлър в благодарствената си реч.

Дъщерята на Елвис, Лиза Мари Пресли, почина миналия месец - малко след като филмът триумфира на наградите "Златен глобус".

"Навални", посветен на хвърления в затвора руски опозиционер Алексей Навални, спечели в категорията за документален филм. Създателите на филма посветиха наградата на семейството на Навални и на българския разследващ журналист Христо Грозев.

Журналистът, когото Русия обяви за издирване през декември, заяви в петък, че британската полиция му е "забранила да присъства" на наградите БАФТА от съображения за сигурност. В отговор лондонската полиция заяви, че не е забранявала и не би могла да забрани на когото и да било да присъства на частно събитие. Решенията за присъствие са от компетенцията на организаторите на събитието, заяви тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
0
 
! Отговори
юбералес преди 1 година
До Чоко---така е, филмът от 1979г. е по-близък до романа и ми харесва повече.
12
0
 
0
 
! Отговори
браво преди 1 година
адаптиран награден сценарий с името на книгата
11
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Естествено че полицията ще забрани на българите да присъстват, току виж откраднали бафтите за скрап.
10
0
 
6
 
! Отговори
Чоко преди 1 година
Уникален филм. Гледах го по Netflix преди Нова година. Няма много общо с романа на Ерих Мария Ремарк но и така е на добро ниво. Мисля обаче, че филмовата адаптация по този роман от седемдесетте години на 20 век е по-добра. Лично мнение.
9
0
 
1
 
! Отговори
дядо йоцо гледа преди 1 година
До юбералес----наборе, проблемът ти е, че си чел романа, който ''вдига високо летвата''
8
2
 
2
 
! Отговори
юбералес преди 1 година
До Анонимен------не съм доволен от филма, просто очаквах повече от филм с това заглавие. Липсваха уникалните диалози от романа на Ремарк, филмът е под влияние на ''1917''. Може би трябваше да го кръстят ''1918''.
7
0
 
7
 
! Отговори
Кралица Кейт Бланшет преди 1 година
Невероятна актриса - няма роля с роля да си приличат. Многопластова и винаги естествена. Стил и класа, на светлинни години от Кардашиян, полусестрите им Дженър и тем подобни, а за нашите фолкаджийки да не говорим...Браво, Ваше Холивудско Величество! Продължавайте все така! Уникална!!!
6
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Баншите от Ищерин"още не съм го гледал. Някои познати не са успели да го издържат до края заради брутални сцени със сечене на пръсти и т.н. Но "На Западния фронт нищо ново" е уникален. Не му намерих един кусур. Режисура, играта на актьорите, грим, декори и масовки. Заслужава си наградите и признанието. След сериала"4 блока", това е втората немска продукция която ме впечатлява. В миналото "Приказка без край".
5
8
 
17
 
! Отговори
Петров преди 1 година
ристю грозев стана излишен, дори бългерианите които го превъзнасяха, го забравиха, а англичаните направо го изгониха.
4
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само вие знаете, че филмя за Нахални бил посветен и на наш Ристю ?
3
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"В отговор лондонската полиция заяви, че не е забранявала и не би могла да забрани на когото и да било да присъства на частно събитие." Това означава само и още един път доказва, че Ристю е лъжец, измамник и ненормален пък вие още малко искате да го канонизирате за светец.
2
7
 
16
 
! Отговори
Име преди 1 година
Христо Грозев нито го гонят, нито нищо - сам си се крие.
1
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Офффффффффффффф