Откриха 27-ото издание на "София Филм Фест"

Кинофестивалът бе открит с "Повелителят на горите“ в зала 1 на НДК
17 мар 2023 13:08, Йоана Цонева
4

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Започна "София Филм Фест". 27-ото издание бе открито официално в Зала 1 на НДК. Прожекциите в предварителната програма стартираха още на 10 март в Дома на киното и Чешкия център.

Фестивалната програма в София ще продължи до 9 април. Авторите на селектираните творби ще ги представят лично пред българската публика в киносалоните на столицата. Поканени са и много световноизвестни гости с техните най-нови филми.

Едно от посланията на „София Филм Фест“ тази година е свързано със „зелената идея“ и грижата за климатичните промени.

Още по темата
Ето как Стефан Китанов приветства зрители и гости:

"Фестивал на събирането. Чрез Киното. Слоганът е Reconnect. Да се свържем отново. Бяхме разделени. Раздели ни пандемията. Почти три години имахме проблеми да съпреживяваме киното в киносалоните по естествения начин на топла среща между филм, автор и публика. Това вече е възможно и ние се свързваме отново / Reconnect-ваме се. Но продължаваме да сме разделени. Разделя ни политиката, разделя ни позицията за войната, разделя ни позицията за Твореца или Администратора в театъра, разделя ни позицията за Природата и за още много неща. Не можем да бъдем неутрални. Трябва да заявим позиция. Да бъдем страна. Аз съм на страната на нападнатия – Украйна, на страната на Твореца – Морфов, на страната на Природата, на страната на науката и цивилизацията. Аз имам позиция! Имай позиция и ти!“

Откриващият филм бе на Фолкер Шльондорф "Повелителят на горите“ в зала 1 на НДК. Ретроспектива на режисьора може да се види в Гьоте-институт, София. Още ретроспективи – на Милчо Манчевски, на Зденек Сверак, Международен конкурс, Балкански конкурс, за документални филми, програма „Екстрийм“, „СФФ тийн“, както и още много разнообразни събития очакват зрителите на най-големия кинофорум у нас.

Още кадри може да видите в галерията на фотографа Димитър Кьосемарлиев.


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
2
 
! Отговори
Щерю преди 8 месеца
Открили с овци - я филм, я фес...
3
1
 
6
 
! Отговори
До 1 преди 8 месеца
Че кога пък театърът не е бил политизиран? Дори в "Под игото", театралната ученическа сценка е политизирана.
2
0
 
4
 
! Отговори
Един преди 8 месеца
Зеленчука ще го каните ли за Оскаря?
1
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Когато парламента се разтури, а театъра се политизира, всичко отива... "на кино".