Суета и вечност

"Всичко е суета и гонене на вятър... И няма нищо ново под слънцето“. Освен новото издание на „Панаир на суетата“ на Уилям Текери
7 апр 2008 12:40,
Суета и вечност
Рийз Уидърспун играе в едноименната екранизация на романа. Снимка: Унискорп

"Всичко е суета и гонене на вятър... И няма нищо ново под слънцето“ - се казва в Еклесиаста, и донякъде сме съгласни. Защото суетата си остава, само дето има ново издание.

Става дума за книгата „Панаир на суетата“ на Уилям Текери. Класическият роман представя Викторианска Англия, когато обществото за първи път усеща прилива на богатства от колониите.

Те формират заможна средна класа, устремила се към аристокрацията. Походът на Беки към върховете на обществото започва, когато е наета за гувернантка. В Лондон девойката тайно се омъжва за наследник на значително богатство.

Щом притежателката му научава за неравностойния и опозоряващ брак, бързо изхвърля младоженци от къщата, семейството и завещанието си. Скоро Наполеоновите армии са на път да завладеят Европа.

Съпругът смело се присъединява към войската. Бременната Беки го следва. Ражда прекрасно момченце и сериозните проблеми я затрупват.

Беки обаче си намира могъщ покровител. С негова помощ може да осъществи мечтите си, но дали цената няма да е твърде висока...

Героинята на Текери е красива, забавна, страстна и пресметлива, обсебва всички сетива на читателя и неслучайно е прототипът и вдъхновението за създадената по-късно Скарлет О’Хара.

Панаир на суетата” е не само увлекателно и интригуващо четиво, но наистина притежава и невероятен съвременен резонанс.

Днешните общества изобилстват от примерите, описани в романа: снобите с техните превземки и хората, домогващи се до кръгове, които не са им отредени по рождение.

В “Панаир на суетата” епохата е различна, героите на деня са други, но в крайна сметка недостатъците и стремежите на човешките същества са едни и същи.

Романът на Текери е блестящо и забавно изследване на общество, в което основният критерий е богатството или неговата липса.

Уилям Мейкпийс Текери е роден през 1811 г. в Калкута, Индия.

В ранното му детство семейството се преместват в Лондон. Осемнайсетгодишен постъпва в Кеймбридж и издава хумористично списание.

По-късно предприема пътешествие из Европа, учи рисуване, благодарение на което сам илюстрира романите си. Наследява известен капитал, който бързо се стопява къде в игра на карти, къде в неуспешни опити за издания.

По това време Текери обикновено пише под псевдоним. Първото произведение, подписано с истинското му име, е “Панаир на суетата”, издаден през 1846 г.

Следват няколко романа, след които Текери се впуска в модните тогава (по примера на Дикенс) литературни лекции из Европа, а сетне и в Щатите, и става много популярен.

Умира през 1863 г. в Лондон, без да е завършил последния си роман.

Издава: Унискорп

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание