„#Протестът“ – кратък обзор на ключови събития от изминалата година

Излиза книга за случващото се у нас
10 яну 2014 19:18, Петя Славова
2
 „#Протестът“ – кратък обзор на ключови събития от изминалата година
Снимка: ИК "Изток-запад"

Сборник с анализи и позиции в българските печатни и онлайн медии прави обзор на най-актуалната тема през изминалата година: протестите. „#Протестът“ – със съставители Даниел Смилов и Леа Вайсова, засяга първите месеци от започналия на 14 юни протест срещу правителството на Пламен Орешарски и 42-то Народно събрание, като обхваща периода средата на юни–началото на септември 2013 г.

Напрежение, недоволство, протестиращи и контрапротестиращи, целодневни директни включвания от площад „Народно събрание“ и от градинката пред НДК, ежеминутно обновяване на новинарските секции в информационните сайтове, плакати с всевъзможни послания, палатки около паметник „Цар Освободител“, ограждения, песни, сълзи, дори кръв – това бе лятото на 2013 г., чийто отзвук ехтеше както по всички родни, така по редица чуждестранни медии. Протестите белязаха изминалата година от самото начало буквално до последния й ден. Скоро след февруарските протестни действия, които доведоха до падането на правителството на ГЕРБ, продължиха по време на мандата на служебното правителство и утихнаха около изборите през май, хората отново излязоха на улицата в средата на юни. Ала този път бурната вълна на недоволството заливаше непрестанно парламента в продължение не на няколко седмици, а на цяло лято, като протестните действия продължиха и през есента, та чак до днес.

Сборникът „#Протестът“ (с подзаглавие „Анализи и позиции в българската преса – лято 2013“) засяга първите няколко месеца на протеста: периода средата на юни–началото на септември. Той е опит да бъдат обхванати ключови анализи и позиции в българската преса по темата от лятото на миналата година. Подбраните от съставителите Даниел Смилов и Леа Вайсова текстове са от водещи вестници и информационни сайтове. С „#Протестът“ съставителите целят да създадат прегледност относно „структурните позиции и актьорите, които ги произвеждат и заемат“, в българското публично пространство. Средството, чрез което Смилов и Вайсова артикулират позициите, е „даването на думата“ на самите актьори, но по начин, по който гласовете им вече не са разпръснати из множеството медии, а „са събрани на едно място, в една книга“. Вайсова и Смилов изрично подчертават, че не претендират да са обхванали случилото се в пълнота, но поне „щрихите на основното“. Те коментират книгата и нейната поява на бял свят така: „Постигането на прегледност в „мътни времена“ е рефлексивно усилие да разберем по-добре себе си, собственото си общество, сега. Решихме, че е важно тя да излезе сега, преди да има „развръзка“ и преди политическата пропаганда или историческата дистанция да са обективирали една или друга картина на събитията.“

„#Протестът“ съдържа богат снимков материал, дело на Боряна Роса, Васил Гарнизов, Гергана Динева, Диана Попова, Димитър Дилков, Калин Серапионов, Лъчезар Бояджиев, Правдолюб Иванов, Стоян Дечев, Цочо Бояджиев, както и някои снимки от Facebook.
 


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе какво събитие е този глупав протест, не мога да разбера. Само медиите го раздухаха, то си беше едно голямо нищо - без идея, без цел, без лидери...
1
0
 
6
 
! Отговори
Dedovia преди 7 години
Не книга, а филм трябва да направят.Тези от Холивуд да вземат леля Цона, кришнаря Асан, мутрата и милиционера и да ги накарат да им направят сценарии.Такава трагикомедия ще им изпраскат, че филма ще засенчи и "Карибски пирати" по популярност.