Когато човечеството затвори очи...

"Кутия за птици" - мрачният дебют на Джош Малерман вече и у нас
Обновена: 21 май 2015 08:11 | 21 май 2015 07:52, Петя Славова
0
Когато човечеството затвори очи...
Снимка: „Deja Book”

„Кутия за птици“ – сензационният литературен дебют, който покори милиони читатели по целия свят

 В хипнотизиращо пътешествие из един мрачен, но въздействащ постапокалиптичен свят ни потапя писателят Джош Малерман. Романът му "Кутия за птици" силно напомня на шедьоври като „Пътят“ на Кормак Маккарти.

Авторът ни пренася в свят, който не може да погледнем навън - дори за миг. Човечеството трябва да затвори очи, ако иска да оцелее, защото във враждебния и променен свят нещо непонятно, неразбираемо и безплътно моментално поразява ума и го принуждава да изпадне в самоубийствена и неконтролируема ярост.

Най-зловещото е, че в самото начало на феномена повечето хора не обръщат внимание на новините – после обаче съобщенията за насилие сякаш започват да валят и всичко се превръща не просто във фатална реалност, но и в заплаха, която трудно може да бъде избегната...

Скоро глобалната криза е необратима и засяга не само социалната, но и комуникационната сфера – удобства като телевизия, радио и интернет вече не функционират. Телефоните спират да звънят. Прозорците на домовете биват закрити като предпазна мярка, а вратите – заключени. Въпреки надвисналия Армагедон, не всички са погубени – Малори е сред оцелелите.

Няколко години след края на цивилизацията ни тя живее в укрепена къща с Момчето и Момичето. Учи ги да живеят без зрение. Подготвя ги за деня, когато ще напуснат убежището си. Тя излиза навън само за да налива вода от кладенеца в двора. Винаги е със завързани очи, винаги се спъва в неравната почва около него. Наблизо тече река. Там чака лодката – последната надежда... Най-сетне настъпва времето да тръгнат. Предстои им наистина опасно пътешествие там, където един-единствен поглед може да ти коства живота...

„Кутия за птици“ е дебют на Джош Малерман, който вече покорява милиони читатели, отбелязват издателите. Романът е изключително умело изследване на човешката психика сред апокалиптични събития. Макар и мрачна, творбата на американския писател успява да плени с изчистения си и деликатен стил, който дълбае из умовете и душите на запомнящи се и триизмерни герои – герои, на които е отказан достъп до основното сетиво: очите.

Самият Малерман освен с писане се занимава и с музика – той е фронтмен на рок групата The High Strung. Започва да упражнява писателския занаят още в пети клас, като вече има зад гърба си купища разкази и романи, макар че като самостоятелна книга засега е публикувана единствено „Кутия за птици“, която пък от своя страна получава международно признание и дори си спечелва номинация за наградите „Брам Стокър“ и „Джеймс Хърбърт“.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари