Италия се прощава с Умберто Еко

Целият свят скърби за кончината на писателя
Обновена: 21 фев 2016 12:02 | 21 фев 2016 11:15, Петя Славова
16
Италия се прощава с Умберто Еко
Снимка: архив, Reuters
Кончината на писателя и философ Умберто Еко е огромна загуба за световната култура, заяви министърът на културата на Италия Дарио Франческити, цитиран от ТАСС.
 
"Той беше фигура от първостепенна величина в културата на XX и XXI век, истински интелектуалец, който знаеше еднакво добре да общува с академичните кръгове и с масовия читател, но при това винаги задълбочено и мъдро", изтъкна Франческити.
 
Министърът си спомни думите на видния интелектуалец на Световното изложение "Експо 2015" в Милано, когато се обърна към 83 министри на културата:
 
"Разпространението на културата и обмена на ценностите, съхранявани в културите на много страни, може да помогне за спасяването на този свят, който все повече се глобализира".
Още по темата
 
"Умберто Еко беше човек на свободата, в неговата биография е отразен стремежът към културната самоидентичност на цялото следвоенно поколение. Той беше тънък наблюдател, майстор на словото и предвестник на новите тенденции", написа в своите съболезнования президентът на Италия Серджо Матарела.
 
Целият свят скърби за кончината на Умберто Еко. Авторът на романа "В името на розата" почина в петък в своя дом в Милано. На 5 януари той навърши 84 години. Както съобщават италианските медии писателят е бил със сериозно заболяване, но въпреки това е продължавал да работи. Последната му книга излезе преди една година а новата - сборник с есета, публикувани от 2000 година насам,ще види бял свят до края на годината

16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Уважаеми господине, не виждам защо Вие в ролята си на начетен човек си позволявате да ми говорите на "ти". Не се познаваме, нали? Няма да коментирам мнението Ви за мен. Исках само да Ви кажа следното: Аз смятам, че един начетен българин (а Вие сте такъв, нали така?) трябва да говори и пише на езика си без грешки, особено когато тръгне да коментира постиженията на личност от ранга на Умберто Еко. Говорим за писателя, семиолога, културолога и философа У. Еко и най-вече за езика ни.
11
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до 10Продължаваш да убеждаваш хората, че си елементарен/на! Всеки , който се захване за правописа на някой в даден сайт, това е проява на дребнавост и елементарщина Ти си повърхностен/на и първосигнален човек! Широкоскроените хора имат чувство за тактичност и никога не биха казали на някой, че не пише грамотно- ти това чувство го нямаш. Жалко за теб. Елементарен/на си! Но понеже си такъв/ва, едва ли би ме разбрал/а!
10
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Значи да се изразяваш правилно писмено и говоримо на родния си език се смята за елементарност и дребнавост, така ли? :) Смешна история...
9
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като млад който е чел малко книги мога да препоръчам Орхан Памук !
8
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до 7Фактът, че си толкова дребнав/а за да се захвананеш за пунктуацията, като аргумент- говори само колко си елементарен/на!Успех!
7
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
След "живота си" се пише запетая, преди "че" също. Продължавайте да четете, явно има какво да се желае по отношение на правописа и пунктуацията. Фактът, че не можете да оцените Умберто Еко, говори за липсата на познания. Не си струва да го коментираме.
6
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Южняците никога не са се славили със заложби в литературата. Факт! Както оня бразилец Коелю, така и този са босички. За музиката обаче признавам италианците- там са майстори от висша класа. Музикална нация са, но не и литературна.
5
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Италианският вариант на Паулу Куелю. Елементарен писател, но все пак мир на праха му.
4
1
 
0
 
! Отговори
Либертоносец от НПО преди 7 години
До Анонимен 1Вие нищи не разбирате от съвременно изкуство! Днес евреите сатанисти са водещи в културно отношение писатели!
3
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
do 2Зависи какво харесваш като жанр, младеж!
2
2
 
5
 
! Отговори
До 1 преди 7 години
Кой писател ще ни препоръчаш ти четящи?
1
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Човек като мен, който е чел доста през живота си може да каже че Умберто беше средна класа писател. Добър и нищо повече.