Кои са "Големите загадки в световната история"

Историк се опитва да ги обясни по рационален начин
6 ное 2020 18:52, Петя Славова
5
Кои са "Големите загадки в световната история"
Снимка: ИК"Сиела"

Човешкото въображение винаги се е вълнувало от загадъчното, от необяснимото, от мистериозното. Но защо повечето загадки остават мистерия и до днес, когато човечеството е достигнало върхови постижения в сферата на технологията и науката?

На пазара вече може да откриете майсторското издание на "Големите загадки в световната история", в което екип от някои от най-изтъкнатите специалисти в своите области си поставят за цел да изследват двайсет загадки, белязали историята на света.  .

Големи или малки, древни или скорошни, те са представени без самоцелно търсене на сензация, без да се градят безпочвени хипотези. Под редакцията на изтъкнатия историк Жан-Кристиан Птифис в изданието са разгледани двадесет теми, които и до днес предизвикват спорове.

Обединени в четири сфери – археологически загадки, мистериозни изчезвания, загадъчни личности и необясними оцелявания, тези въпроси са вълнували човечеството столетия, а понякога хилядолетия наред.
В изданието ще откриете малко повече за това какво е Атлантида – дом на трагично загинала цивилизация, която предстои да бъде открита, или метафора, използвана от Платон. Там е и Торинската плащаница и се търси дали наистина е обвивала тялото на Христос. Ще се коментира как са издигнати монументалните фигури на Великденския остров, както и дали викингите са стигнал до Америка далеч преди Колумб.

Книгата търси отговорите и на какво се дължи внезапното изчезване на цивилизацията на маите и какви тайни крие неразгадаемата им писменост, кой в крайна сметка се крие зад мистериозния образ на Джак Изкормвача, коя е жената, която стои до Мао в края на живота му и единствена предава неговите думи, къде се намира гробницата на Александър Велики, живял ли е руският император Александър I втори живот като изгнаник в Сибир, кой  уби Кенеди, има ли заговор в смъртта на принцеса Даяна, защо има „българска следа” в стрелбата по папа Йоан Павел II и какво се случва с трупа на Хитлер, който Сталин така и не признава, че е открит от съветските войски.

"Големите загадки в световната история" под редакцията на Жан Кристиан-Птифис дръзва да направи немислимото – да се опита да обясни по рационален и логичен начин вълнуващи събития, превърнали се в истински митове и легенди.

"Историята не е нито дълга спокойна река, нито огрян от слънцето хълм, откъдето може да се съзерцава бавното и величествено разгръщане на събитията. Тя е по-скоро, ако продължим с географското сравнение, лъкатушещ път, който понякога прекосява красиви поля, после внезапно се врязва в сенчести, гъсти гори, изпълнени с тайни и загадки, със скрити истини, с приказки и легенди, с измами и невероятни слухове – фалшиви новини, както бихме казали днес, – които невинаги е лесно да се различат.", обяснява Жан Кристиан-Птифис

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 3Боколук, какви глупости дрънкаш! Защо пишеш "освободи" в кавички? Ние сме последните нещастници на света, ако приемем твоите уродливи внушения! Вярно, показвали сме неведнъж подлостта си към освободителите, но то е заради такива като теб! Онзи от двайстачката, уж апостол, но е предпочел наместо да се бие, да седи в Руския генерален щаб и да получава заплата в сребърни рубли! За да стане после пръв русофоб и да избива доблестни български офицери, Олимпи Панов му е бил като брат!
2
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няколко от ,,100-те световни загадки на света'' имат пряко отношение директно към България. Невероятно но Факт: Например: Как Русия дойде и ни ,,освободи'' от турското робство,и веднага след това запазената стотици години от Османската Империя държава България изчезна от Картата на света за няколко години,та чак до Съединението ? А една също така една толкова не безинтересна загадка е: Как талка се случи,че България по времето на ВСВ беше окупирана от СССР,а 1948г. беше ,,освободена''?
1
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най - голямата загатка на всички времена е : как едно нощно шкафче се напълни с пари , без собственика му да знае ?