Българинът сви харчовете, спад на продажбата на храна с 6.4%

И все пак на годишна база търговия на дребно расте с 4.7%
Обновена: 10 яну 2023 12:02 | 10 яну 2023 11:53, Камелия Цветанова
104
Българинът сви харчовете, спад на продажбата на храна с 6.4%
Снимка: БГНЕС

През ноември 2022 г. се наблюдава увеличение на оборота с 2.2% в раздел „Търговия на дребно, без търговията с автомобили и мотоциклети“ спрямо предходния месец по съпоставими цени. Данните са предварителни и сезонно изгладени, съобщи НСИ.

Още по темата

 
Оборотът в търговията на дребно нараства с 4.7% спрямо ноември 2021 г. въз основа на календарно изгладени данни.
През ноември 2022 г. е отчетен ръст на оборота спрямо предходния месец при търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали (с 5.6%) и търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали (с 3.1%), докато в търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия се наблюдава намаление (с 0.5%).

В търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали е регистриран ръст при всички групи, като най-съществен е в търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет - с 26.6%.

През ноември 2022 г. в сравнение със същия месец на 2021 г. се наблюдава ръст на оборота при търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали (с 14.9%) и търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали (с 8.8%). Спад е отбелязан в търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия (с 6.4%).

В търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали значителен ръст е регистриран при търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия - с 55.7%. Оборотът намалява при търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки - с 6.0%, и търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника - с 4.4%.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още по темата: търговияхрана
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Спокойно скоро и ресторантьорите ще запищят за помощи от държавата. Е по това ще се разбере, че сме в криза!
88
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От статията се разбира че се харчи като за последно, във всички групи повишението е двуцифрено
87
0
 
4
 
! Отговори
Банкеръ преди 1 година
От България престанах да купувам сирене,кашкавал,яйца,маслини,ядки,дрехи,обувки,плодове,зеленчуци,ориз брашно.Как се отразява това на инфлацията?Е всичко това си има недостатъци пътуване,мъкнене на чанти,обмяна на пари и т.н.Да си вдигат цените колкото пожелаят няма да купувам точка.
86
0
 
3
 
! Отговори
#хм преди 1 година
Всъщност е обратното и Закона не е за търсенето и предлагането, а за платежоспособното търсене и предлагането и има доста по-различен смисъл от опростения вариант "при равни други условия".
85
1
 
5
 
! Отговори
@хм преди 1 година
Явно не си наясно какво е инфлация и как доходите влияят на инфлацията. Инфлацията в България започна да нараства от втората половина на 2020 година. Задържането на МРЗ на едно ниво за 16 месеца до април 2022, според теб би трябвало да намали инфлацията, а всъщност я напомпа. Това е така, защото няма равни други условия, за да се получи, че вдигането на МРЗ увеличава търсенето, което според теб води до по-високи цени. Всъщност е обратното и Закона не е за търсенето и предлагането, а за платежосп
84
0
 
2
 
! Отговори
@88 хм преди 1 година
Браво "финасистче"! Ти доказа, като се вдигна МРЗ от 710 на 780 лева, вдигането многократно изпревари инфлацията за тези два дни или може би за един ден - 31 декември 2022 и 1 януари 2023 година. Между тези два дни инфлацията не помръдна, а МРЗ скочи яко.
83
0
 
3
 
! Отговори
До 88 хм преди 1 година
Мога доста да поспоря за финансовата култура. Колкото до минималната заплата сам провери преди да повтаряш манипулациите на лъжефинансистите. От 1 януари 2021 беше 650 лева, а от 1 януари 2023 стана 780 лева с междинно вдигане от 1 април 2022 на 710 лева и това, че не е вдигната от 1 януари, а чак от април, манипулаторите го използват да ви лъжат. От 650 на 780 е 20%, а с калкулатора на инфлацията на НСИ за този период инфлацията е 25,5%.
82
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
след като се оказа, че в богата Европа пазаруват по-евтино от нас, пак малко се е свило потренлението
81
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
сирене и кашкавал не купувам и няма да купувам поне 3 месеца могат да го увеличават колкото си искат
80
4
 
1
 
! Отговори
хм преди 1 година
До Анонимен 86 По-*** коментар не съм чел. Уж МРЗ изоставала от инфлацията, ама това вдигало инфлацията. Нямаш грам финансова култура. Точно МРЗ изпреварва инфлацията, защото тя скочи много над инфлацията, а в същото време заплатата на другите хора расте доста под размера на инфлацията.
79
2
 
6
 
! Отговори
Добра новина преди 1 година
Затлъстелите българи ще отслабнем на килограми с 6.4%
78
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За Нормализация. За да има нормализация трябва да има нормални доходи, а такива нямаме и не се очертава да имаме. Затова и инфлацията в България е по-висока в сравнение с другите държави в ЕС. Един факт - минималната заплата силно изостана от инфлацията и резултатът е още по-висока инфлация. За двете години 2021-2022, повишаването на минималната заплата е с 20%, а инфлацията е 25,5%.
77
0
 
7
 
! Отговори
По-евтиния магазин преди 1 година
Бях свикнал да пазарувам от един магазин, сега ходя до друг и вече свикнах с него. Вместо на ляво правя отбивката на дясно на светофара като се прибирам.
76
0
 
10
 
! Отговори
До хм преди 1 година
Точно, нашите краве сирена стигнаха ония скъпите. Някой да ми препоръча марка сирене, без значение от цената, което като се сложи в баница или в тесто, да не става на твърди топчета след изпичането. Отвратителни сирена продават, не знам от какво ги правят, но това не е краве сирене. Сигурно заради неизвестните им съставки хвърчат и цените.
75
9
 
4
 
! Отговори
Герберaст преди 1 година
ПП за 6 месеца на власт откраднаха 999 милиарда, а ГЕРБ за 12 години на власт една стотинка не откраднаха, а България беше при ГЕРБ с най-високи заплати в ЕС.
74
0
 
10
 
! Отговори
Нормализация преди 1 година
По-скоро се преориентираха хората, от едни марки към други и от едни продукти към други. Това поради скока на цените. Сега пък ще стане нормализиране. По-скъпите ще видят че при тези цени са на загуба и ще намалят цените, някой дори ще фалират, защото има едно нещо наречено търговски навик: "Купувам една марка не защото е по-добра, а защото съм свикнал да купувам от нея" - когато навика се счупи спосле е трудно да бъде изграден наново. Както и да е де, в краен резултат цените ще се нормализират.
73
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До АнонименХарвардските бездарници окрадоха толкова пари колкото Герб за 12 години!Милиарди потънаха в нечии джобове и сметки.
72
0
 
22
 
! Отговори
хм преди 1 година
Погледнете брошурата на Ка**ланд. Цената на сирене Бри, Гауда и т.н. са съвсем малко по-скъпи от обикновено саламурено сирене, а подобни сирена се правят от много повече мляко. Маслеността е 50-60%. Нашите местни спекуланти обаче нямат наяждане. Всичко българско, без западен аналог е в небето.
71
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Инфлацията е 18% значи цените на стоките са 18% нагоре. А оборота на търговията е нарастнал при високите цени с 4.5%. Значи в реално изражение имаме спад на търговията с 18-4.5=13.5%
70
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вместо народът да излезе на улицата и да иска достойно заплащане и тотална смяна на некадърните и алчни политици и партии, които отново се натискат да са на власт и да грабят, той си свива още повече разходите за храна и за елементарни потребности....сбъркан и малодушен народ. Заслужава си съдбата. Украинците и във война си отстояват човешките права, а българите се снишават по- ниско от тревата