Котките - най-подходящи за тестване на ваксини за коронавирус

Според експерти те са най-податливи на COVID-19
13 апр 2020 18:56, Петя Славова
44
Котките - най-подходящи за тестване на ваксини за коронавирус
Снимка: БГНЕС

Котките са най-податливи на COVID-19, следователно те могат да се превърнат в обещаващ животински вид за тестване на ефектите на потенциални лекарства и ваксини срещу коронавируса, пише в. "Известия", позовавайки се на руски вирусолози.

Според Николай Карпов, служител на Института по биология в Тюменския държавен университет, котките са податливи на патогена по отношение на производството на антитела.

"С оглед на чувствителността към вируса и близостта с хората, котките могат да се разглеждат като потенциален обект за тестване на ваксини",  казва експертът, цитиран от БГНЕС.

Високата чувствителност на котките към коронавируса ги прави добър обект за предклинични изпитания, потвърди ръководителят на лабораторията по биотехнология и вирусология на Новосибирския държавен университет, член-кореспондент на Руската академия на науките Сергей Нетесов.

Олег Батишчев, доцент в катедрата по биофизика в Московския университет обясни, че коронавирусът е успял да преодолее междувидовата бариера, така че сега няма нищо необичайно в заразяването на котки от собствениците. В същото време учените подчертават, че не е потвърден нито един случай на предаване на вируса от котка на човек.

"Котките очевидно имат рецептори на клетъчната повърхност – протеини, които са отговорни за проникването на вируса. Тези протеини най-вероятно са най-близки по структура до човешките. Следователно вирусът може да проникне в клетките на котките и да се размножава там. В резултат организмът реагира с производството на антитела", заяви Сергей Коняев, ръководител на научно-образователния отдел на лабораторията "VetUnion" в Москва.


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
1
 
6
 
! Отговори
Обичам котките преди 2 месеца
Поредната глупост на *** и защо точно решихте тези мили беззащитни животинки. По добре се съсредоточете да спрете азиатци те да ядът всичко което има пулс и се движи. Всяка година от тях тръгват най различни и нови вируси. Ами затворете им границите и не ги пускайте докъто не се научат да живеят и се хранят като хора. НЕ посягайте на невинните същества ще ви накже бог.
42
0
 
3
 
! Отговори
Терапевт преди 2 месеца
До до Прагматизъм 32

Някъде там, в дълбините на размътеното ти съзнание едно тихо гласче ти напомя постоянно, че не си добре. Не си като "другите", тези с нормалния живот, нормалното социално поведение, нормалното обкръжение. Не си като нормалните. Не, ти не си от ексцентриците, не се ласкай с различието си. Различен не означава винаги потребен и полезен. Ти си бацилът, който социумът отблъсква, позовавайки се на защитните си реакции срещу неспособните за нещо градивно единици.
41
0
 
10
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 месеца
Депутатите са най-удачният избор,защото са избрани с мнозинство.
40
13
 
2
 
! Отговори
Чоко преди 2 месеца
Котката е г.дно животно. Като бях още невръстен взимах въдицата на комшията, слагаш кремвирш за примамка и ходех на котколов. Голям кеф беше. После ги провесвах на простора да се помятат малко и после ги заравях в градината. Сега ако някой разрови запустялата градина на село ще открие огромен котешки некропол. Това беше преди да зоофилите да измислят тия .диотски закони за защита на *** и мачки.
39
1
 
2
 
! Отговори
Естетик преди 2 месеца
До до Прагматизъм 32

Социалната изолация е доста неприятна, нали. Не тази напоследък, а тази, която съпътствува нерадостното ти съществуване. Поговори си честно по този въпрос с 8-те ти домашни любимеца, дето са единственото ти семейство и приятели. Пс.хопати, дето обичат повече животните, за сметка на отритналото ги човешко общество.
38
4
 
0
 
! Отговори
Вангера преди 2 месеца
Ей,тази баба Ванга ще се окаже голям пророк.Направете си един рисърч в чичко Гугъл за котките в София по време на корона пандемията и ще ви светне за какво става въпрос!
37
1
 
4
 
! Отговори
До 36 преди 2 месеца
Аз куче ИТ специалист не знам да има. И кучето и котето знаят да се умилкват на човека,за да получат храна и да живеят на топло. На това му се вика инстинкт. Откачени коткари ти може да си срещал,аз пък съм срещал откачени кучкари-снобари. Кучкарите дето смятат,че кучето е по-важно от човека са комплексари и самотни.
36
16
 
2
 
! Отговори
GG преди 2 месеца
Котките са глупави животни, а като гледам котка-рите са много откачени хора. Нека сега видим теорията как котките били най умните животни, затова не слушали хората и си правели каквото искат. Прочетете малко, има изследвания на мозъците на 2та най често срещани дом любимци. Кучето е над 2 пъти по умно...
35
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Айде маците отидоха...
34
4
 
8
 
! Отговори
Котки преди 2 месеца
До 29 Прагматизъм

А и освен това първоначалната цел на кучето е била да помага в лова, не да пази къщата както казваш. Сега си имаме кучета пазачи, кучета овчари, кучета за красотата, както си ги селектираме да са ни удобни. Обичам ги, обаче са такива каквито си ги направим, докато котките кажи речи не са мръднали.
33
1
 
6
 
! Отговори
А котка-вампир? преди 2 месеца
Тия учени от толкоз опити да не мутират котка-вампир?
32
1
 
13
 
! Отговори
до Прагматизъм преди 2 месеца
А защо всяко живо същество е длъжно да служи точно на теб?!? Дори и да приемем, че досега не е имало никаква полза от тях, какво от това? Ти като главен *** трябва да смучеш от всичко навсякъде!?! Животните се си животни и ги има не по твоя воля, било то кучета, котки или други. Излишен в цялата картинка си ти и подобните ти недоразвити ***!
31
2
 
9
 
! Отговори
До 29 преди 2 месеца
Котките ядат мишки,не са безполезни. От някои малки злобни кучета като пинчерите, полза няма. Някои хора си държат например пуделите в къщата само за украса. Не всички кучета стават за полицейски акции или водачи на слепи.
30
1
 
14
 
! Отговори
Котки преди 2 месеца
До 29 Прагматизъм

С котките живеем в симбиотични отношения от хилядолетия. Не случайно. Чистят от всякакви вредители, получават храна и внимание от нас в замяна. От както има земеделие има и "домашни" котки. Всяка къща на село си има ПОНЕ по една и не само за красота. Кучетата ги обичам колкото и котките, няма да споря с теб за тях. :)
29
27
 
5
 
! Отговори
Прагматизъм преди 2 месеца
Най-после да има някаква полза за човечеството от тия паразитни, егоистични същества- котките. Кучетата спасяват затрупани хора, откриват изгубени, водят незрящи, откриват забранени субстанции, помагат за залавяне на престъпници и още много други. Откакто е най-добър приятел на човека, кучето е запазило първоначалните си функции на пазач на дома и собствеността. Котките са мъхести типки, отглеждани от самотници или такива, тето не се погаждат с никое човешко същество.
28
4
 
2
 
! Отговори
Гошо преди 2 месеца
До бай Миле
Е а на теб да го тестват и там други куче-мачколюбци
27
12
 
3
 
! Отговори
бай Миле преди 2 месеца
И нека лабораторното умъртвяване на хиляди котки започне сега...
Сигурен съм, че в ада има специално място за "хора" тестващи върху животни!
Всъщност даже съм по-склонен да приема убиването на котки и кучета за храна, отколкото в лаборатории!
26
1
 
11
 
! Отговори
КОТКАР преди 2 месеца
ХРАНЯ 8 КОТКИ ! НИЩО ИМ НЯМА, ВСИЧКО КОЕТО ПОДАМ СЕ ИЗЯЖДА НА МИГА
25
3
 
7
 
! Отговори
муспи преди 2 месеца
Колкото и парадоксално да изглежда, но котките дърпат Нагоре. Не случайно огромното болшинство хора са кучкари - обичат да командват и да бъдат командвани, и техния свят е налице. Не могат да обичат, не го и знаят какво е, и котките ги избягват.
24
1
 
4
 
! Отговори
До Дарвин преди 2 месеца
А аз пък си мислех,че тестват прилепи,защото от тях е тръгнала заразата.