Котките - най-подходящи за тестване на ваксини за коронавирус

Според експерти те са най-податливи на COVID-19
13 апр 2020 18:56, Петя Славова
44
Котките - най-подходящи за тестване на ваксини за коронавирус
Снимка: БГНЕС

Котките са най-податливи на COVID-19, следователно те могат да се превърнат в обещаващ животински вид за тестване на ефектите на потенциални лекарства и ваксини срещу коронавируса, пише в. "Известия", позовавайки се на руски вирусолози.

Според Николай Карпов, служител на Института по биология в Тюменския държавен университет, котките са податливи на патогена по отношение на производството на антитела.

"С оглед на чувствителността към вируса и близостта с хората, котките могат да се разглеждат като потенциален обект за тестване на ваксини",  казва експертът, цитиран от БГНЕС.

Високата чувствителност на котките към коронавируса ги прави добър обект за предклинични изпитания, потвърди ръководителят на лабораторията по биотехнология и вирусология на Новосибирския държавен университет, член-кореспондент на Руската академия на науките Сергей Нетесов.

Олег Батишчев, доцент в катедрата по биофизика в Московския университет обясни, че коронавирусът е успял да преодолее междувидовата бариера, така че сега няма нищо необичайно в заразяването на котки от собствениците. В същото време учените подчертават, че не е потвърден нито един случай на предаване на вируса от котка на човек.

"Котките очевидно имат рецептори на клетъчната повърхност – протеини, които са отговорни за проникването на вируса. Тези протеини най-вероятно са най-близки по структура до човешките. Следователно вирусът може да проникне в клетките на котките и да се размножава там. В резултат организмът реагира с производството на антитела", заяви Сергей Коняев, ръководител на научно-образователния отдел на лабораторията "VetUnion" в Москва.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
4
 
! Отговори
Терапевт преди 4 години
До до Прагматизъм 32Някъде там, в дълбините на размътеното ти съзнание едно тихо гласче ти напомя постоянно, че не си добре. Не си като "другите", тези с нормалния живот, нормалното социално поведение, нормалното обкръжение. Не си като нормалните. Не, ти не си от ексцентриците, не се ласкай с различието си. Различен не означава винаги потребен и полезен. Ти си бацилът, който социумът отблъсква, позовавайки се на защитните си реакции срещу неспособните за нещо градивно единици.
40
0
 
11
 
! Отговори
Щирлиц преди 4 години
Депутатите са най-удачният избор,защото са избрани с мнозинство.
39
15
 
3
 
! Отговори
Чоко преди 4 години
Котката е г.дно животно. Като бях още невръстен взимах въдицата на комшията, слагаш кремвирш за примамка и ходех на котколов. Голям кеф беше. После ги провесвах на простора да се помятат малко и после ги заравях в градината. Сега ако някой разрови запустялата градина на село ще открие огромен котешки некропол. Това беше преди да зоофилите да измислят тия .диотски закони за защита на *** и мачки.
38
1
 
3
 
! Отговори
Естетик преди 4 години
До до Прагматизъм 32Социалната изолация е доста неприятна, нали. Не тази напоследък, а тази, която съпътствува нерадостното ти съществуване. Поговори си честно по този въпрос с 8-те ти домашни любимеца, дето са единственото ти семейство и приятели. Пс.хопати, дето обичат повече животните, за сметка на отритналото ги човешко общество.
37
4
 
1
 
! Отговори
Вангера преди 4 години
Ей,тази баба Ванга ще се окаже голям пророк.Направете си един рисърч в чичко Гугъл за котките в София по време на корона пандемията и ще ви светне за какво става въпрос!
36
1
 
5
 
! Отговори
До 36 преди 4 години
Аз куче ИТ специалист не знам да има. И кучето и котето знаят да се умилкват на човека,за да получат храна и да живеят на топло. На това му се вика инстинкт. Откачени коткари ти може да си срещал,аз пък съм срещал откачени кучкари-снобари. Кучкарите дето смятат,че кучето е по-важно от човека са комплексари и самотни.
35
16
 
3
 
! Отговори
GG преди 4 години
Котките са глупави животни, а като гледам котка-рите са много откачени хора. Нека сега видим теорията как котките били най умните животни, затова не слушали хората и си правели каквото искат. Прочетете малко, има изследвания на мозъците на 2та най често срещани дом любимци. Кучето е над 2 пъти по умно...
34
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Айде маците отидоха...
33
4
 
9
 
! Отговори
Котки преди 4 години
До 29 ПрагматизъмА и освен това първоначалната цел на кучето е била да помага в лова, не да пази къщата както казваш. Сега си имаме кучета пазачи, кучета овчари, кучета за красотата, както си ги селектираме да са ни удобни. Обичам ги, обаче са такива каквито си ги направим, докато котките кажи речи не са мръднали.
32
1
 
7
 
! Отговори
А котка-вампир? преди 4 години
Тия учени от толкоз опити да не мутират котка-вампир?
31
1
 
14
 
! Отговори
до Прагматизъм преди 4 години
А защо всяко живо същество е длъжно да служи точно на теб?!? Дори и да приемем, че досега не е имало никаква полза от тях, какво от това? Ти като главен *** трябва да смучеш от всичко навсякъде!?! Животните се си животни и ги има не по твоя воля, било то кучета, котки или други. Излишен в цялата картинка си ти и подобните ти недоразвити ***!
30
2
 
10
 
! Отговори
До 29 преди 4 години
Котките ядат мишки,не са безполезни. От някои малки злобни кучета като пинчерите, полза няма. Някои хора си държат например пуделите в къщата само за украса. Не всички кучета стават за полицейски акции или водачи на слепи.
29
1
 
15
 
! Отговори
Котки преди 4 години
До 29 ПрагматизъмС котките живеем в симбиотични отношения от хилядолетия. Не случайно. Чистят от всякакви вредители, получават храна и внимание от нас в замяна. От както има земеделие има и "домашни" котки. Всяка къща на село си има ПОНЕ по една и не само за красота. Кучетата ги обичам колкото и котките, няма да споря с теб за тях. :)
28
27
 
6
 
! Отговори
Прагматизъм преди 4 години
Най-после да има някаква полза за човечеството от тия паразитни, егоистични същества- котките. Кучетата спасяват затрупани хора, откриват изгубени, водят незрящи, откриват забранени субстанции, помагат за залавяне на престъпници и още много други. Откакто е най-добър приятел на човека, кучето е запазило първоначалните си функции на пазач на дома и собствеността. Котките са мъхести типки, отглеждани от самотници или такива, тето не се погаждат с никое човешко същество.
27
4
 
3
 
! Отговори
Гошо преди 4 години
До бай МилеЕ а на теб да го тестват и там други куче-мачколюбци
26
12
 
4
 
! Отговори
бай Миле преди 4 години
И нека лабораторното умъртвяване на хиляди котки започне сега...Сигурен съм, че в ада има специално място за "хора" тестващи върху животни!Всъщност даже съм по-склонен да приема убиването на котки и кучета за храна, отколкото в лаборатории!
25
3
 
8
 
! Отговори
муспи преди 4 години
Колкото и парадоксално да изглежда, но котките дърпат Нагоре. Не случайно огромното болшинство хора са кучкари - обичат да командват и да бъдат командвани, и техния свят е налице. Не могат да обичат, не го и знаят какво е, и котките ги избягват.
24
1
 
5
 
! Отговори
До Дарвин преди 4 години
А аз пък си мислех,че тестват прилепи,защото от тях е тръгнала заразата.
23
3
 
5
 
! Отговори
Дарвин преди 4 години
Всички знаят, че новите лекарства се изпитват първа на маймуни, после на *** и най-накрая на хора. Къде тук имат място котките?
22
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дори у животните съществува нагон за,, предпочитане,, по физическа красота,и ако си те хареса може и сама да те намери. А, дали?