Свикнахме с коронавируса, а ставаме ли непредпазливи?

Страхът отслабва, показва проучване на института "Civey"
3 май 2020 21:30, Петя Славова
35
Свикнахме с коронавируса, а ставаме ли непредпазливи?
Снимка: БГНЕС

В Германия, която отбелязва спад в броя на новозаразените с Ковид-19, започва разхлабване на мерките, което цели да облекчи обществения живот. Засега изискването за социална дистанция остава, но въведените облекчения слагат началото на нова фаза, в която рисковите групи "трябва да са още по-наясно с опасността, която заразяването с коронавируса може да представлява за тях", пише "Вестдойче Цайтунг".

Страхът от вируса отслабва

Проучване на института "Civey", цитирано от "Фокус", сочи, че страхът от заразяване с Ковид-19 сред германците спада. Докато преди месец 46 процента от хората са смятали заплахата от вируса за най-големия проблем, сега на това мнение са само 37 на сто от запитаните. За 34 процента най-сериозни тревоги пораждат ограниченията в свободата на движение, а за 32 на сто - социалната изолация.

Голямата катастрофа - претоварването на здравната система, засега е избегната. А и повечето хора така и не познават или не са срещали непосредствено потърпевши от коронавируса. Затова и мнозина го възприемат по-скоро като абстрактна заплаха, пише психологът Ханс-Юрген Вирт в "Шпигел". По данни на университета в Манхайм, броят на хората, които в последната седмица са се срещнали поне с един приятел или роднина, расте, предава "Дойче Веле".

Трябва ли да се страхуваме?

Ханс-Юрген Вирт обяснява, че страхът е чувство, което има ефект върху поведението само и единствено когато заплахата, от която е предизвикано, е в непосредствена близост - времева и географска. И дава конкретен пример: когато човек се опитва да се мотивира да учи за изпит, той се опитва с приближаването на датата умишлено да увеличи степента на страх, за да се мобилизира.

В конкретната ситуация заплахата от вируса е комплексна - индивидуална и колективна. И ако някой не успява да осъзнае и двете заплахи, действа опасно или за себе си, или за околните.

Лекото протичане на заболяването при повечето заразени благоприятства представите за собствената неуязвимост, пише Вирт. Хората приемат, че имат двоен шанс - първо да не се заразят изобщо и второ, ако се заразят, да изкарат заболяването леко.

Политиците трябва да търсят баланс

Политиците са изправени пред отговорната задача да обяснят сериозността на ситуацията без да предизвикват паника. Сред изискванията това да се случи са прозрачността, надеждността и концентрацията върху проблемите. Все неща, които, както Вирт отбелязва, Германия успява да изпълни в изненадващи мащаби. Поради това изглежда, че страната преживява тази криза сравнително леко.

Вирт обаче изтъква, че в последните дни се вижда как в поведението на политиците се прокрадват потенциални имиджови и кариерни цели. Психологът подчертава, че балансът не трябва да бъде изгубен: хората не трябва да бъдат плашени, за да са послушни и да изпълняват правилата. Но и не трябва опасностите да бъдат омаловажавани, само за да бъде спокойно населението.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Интелигентният човек винаги е с висока социална отговорност. Той винаги ще е предпазлив и мислещ, затова е и добре платен, с кариера и професия. На другия край са пpocтите гастарбайтери, които бяха изгонени от ЕС. Те си мислят, че някой ги лъже и *** за вируса, именно и поради тази причина търсят в собствените си неуспехи чужда вина. На тях все някой им пречи. Абе, сблъсък на социални маси и класи. Едно е факт- бедните и простите ще си останат такива, където и да отидат по света.
26
1
 
2
 
! Отговори
няма лабаво преди 3 години
има БКП-ДС и Герб!
25
13
 
8
 
! Отговори
НЕКОЙ преди 3 години
Човечеството не може да става заложник в ръцете на съмнителни хора под формата, че тези съмнителни хора уж се грижери за тяхната безопасност. Всъщност се пробва дивашка диктатура, контрол, ограничения и тормоз.
24
14
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Понеже много умници твърдяха досега, че броят на заразените е малък... сега с отпадането на някои мерки ще се навакса в това отношение и едва тогава *** Балкански ще разбере... "Кон боб яде ли"...
23
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
След една, две седмици максимум ще има видими резултати.
22
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ванга-"Нови болести идват,хората ке *** като мухи,но българите ке намерят спасение"
21
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ванга е казала,че ке прескръцаме
20
2
 
22
 
! Отговори
лайф из лайф преди 3 години
ние свикнахме с вируса, ама има едни ***, дето стават по обяд и ту искат щаба, ту не го искат
19
5
 
32
 
! Отговори
Апропро преди 3 години
Аз съм адски предпазлив като съм навън, защото навякъде е пълно с трупове в черни чували. Трябва да играя ръченица за да стигна до колата
18
10
 
13
 
! Отговори
Мда преди 3 години
Общо взето за в бъдеще ще трябвада се държим като скандинавци-винаги с дистанция.А не като южняци(да не кажа нещо друго)-всички на купче...А маските ще станат обичаен предмет от ежедневието.Впрочем и самите маски би трябвало да претърпят някакво развитие в посока сигурност,лесна употреба и цена.
17
10
 
30
 
! Отговори
Пи Ле преди 3 години
Както обикновено - след паниката дойде здравия разум, който сочи че нужда от паника е нямало.Чакаме официалните цифри от на западен ЕС, че жертвите на грип през 2019 превишават няколко пъти жертвите на грип+ковид за 2020...
16
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не стига че и без това всичко ще стане много трудно и в работата, и ваксината кой знае каква ще е, и стреса от управляващите и медиите, а на всичко отгоре да се тормозим да спазваме и мерки е безсмислено
15
10
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз като *** мисля да не спазвам никакви забрани наложени от диктатори и самозванци!!Първо да се обясни на хората човешки от къде е този вирус и кой го пусна?
14
12
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За момента тестовете откриват едва 5% заразени, което е загуба на доста пари и време....Затова се махат мерки ... За да се заразят повече хора и да има реално основание да се запази извънредното положение... Наивниците ще бъдат първите, които ще го разберат по трудния начин.
13
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
След 6 май на някои хора ще им светне...защо се отменят мерки и защо се въвеждат отново,но по-строги.
12
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До MaйMyната Затуй си МайМун !
11
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Гошо...*** Покрай вируса ,май ще въстановявали казармата ? Да са живи издрави !Ще я карат агаля ,агаля . Вече няма ,,рози ,, за чистене ,всичко е по новому . Дръжте се ,юнаци !
10
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен Лесно се свиква с нещо ,което е символично ,както свикнахме с ,,демокрацията ,,а преди това и с комунизма .Понятия .
9
7
 
21
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 3 години
Не се...плашете момчета.Вируса не е по...страшен от старшината на ротата в...казармата.Ааа,забравиих,вие не сте ходили в казарма,но поне сте мили чинии и тоалетни някъде на Запад;същата...работа.
8
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Реално колкото повече повърхности пипате в това число - врати, столове, маси и други на публични места толкова шанса да хванете някой вирус е по-голям. Може вместо с ръце да пипате нещата със салфетка и така да намалите шанса. Също и при пипането на пари в брой има шанс да хванете вирус и затова най-добре е да избягвате парите в брой.