Хонконгският грип от 1968: Политиците заложили на стадния имунитет

Политиците проявили безчувственост, медиите почти не информирали за пандемията
21 май 2020 20:36, Елка Василева
38
Хонконгският грип от 1968: Политиците заложили на стадния имунитет
Снимка: архив, БГНЕС

Чували ли сте някога за Хонконгския грип? Вирусът A(H3N2) се появява за пръв път в средата на 1968 година в Хонконг и през следващите 18 месеца плъзва из целия свят. Тази "забравена" днес пандемия достига апогея си в тогавашната ФРГ през зимата на 1969/70 година. Няма напълно точни статистики, но се предполага, че в Западна Германия от нея са починали 40 000 до 50 000 души. И десетки хиляди в ГДР, пише Дойче веле.

Навремето политиците реагират различно

Малцина днес си спомнят за тази пандемия, макар да има големи сходства с днешната криза от коронавирус. Причината за това явно се крие в различния начин, по който политиката е реагирала тогава и днес, твърдят няколко немскоезични издания.

Списание "Шпигел" пише, че Хонконгският грип е бил най-тежкият от всички преживени в следвоенна Германия. Вирусът A(H3N2) e довел до затварянето на някои училища и предприятия през зимата на 1969/70 година, но мярката била взета не превантивно, както сега, а само като реакция на силно повишения брой зарази в определен завод или учебно заведение.

Още по темата

Изданието твърди още, че за разлика от сега политиците по онова време са реагирали "изключително спокойно". При това ситуацията явно е била крайно тревожна в редица европейски държави. В цял свят от този грип умират един милион души, само в САЩ броят им е бил близо 50 000.

Франция също е била силно засегната, там Хонконгският грип взима 31 000 жертви. "Носеха хората на носилки, а състоянието им беше катастрофално - изглеждаха посивели и умираха от кръвоизливи в белите дробове. Грипът засягаше всички възрастови групи: от 20-годишните до най-възрастните", спомня си френският специалист по инфектология Пиер Деламоника. Неговите спомени бяха публикувани през 2005 година във френския вестник "Либерасион".

От разказа на Патрис Бурделе, специалист по медицинска история от Париж, става ясно и това, че по време на пандемията е имало камари от трупове в болниците и в моргите.

В Германия положението също е било катастрофално, леглата в болниците са били крайно недостатъчни. В Западен Берлин разполагали ковчезите с труповете в оранжериите на квартал Вединг, както и в градинските центрове на Вилмерсдорф. В Мюнхен имало огромен брой заразени медици - 30% от медицинските сестри в града се разболели от Хонконгския грип, поради което нямало достатъчно персонал, който да се грижи за болните.

Въпреки всичко навремето политиците проявили до голяма степен безчувственост, а медиите почти не информирали за пандемията. Пандемията от Хонконгския грип избухва по време на войната във Виетнам и огромния глад в Западна Африка. Тогава отношението към смъртта е било различно. И политиката е залагала на придобиването на т.нар. стаден имунитет. До пълна карантина и блокада на целия обществен живот така и не се стига.

"Престъпна небрежност"

В Германия Хонконгският грип започва да отшумява едва към 1970 година. Дотогава голям брой от хората придобиват имунитет. Някои експерти твърдят, че в страната е била проявена престъпна небрежност, струвала живота на десетки хиляди.

Днес здравето е най-важно. И с въведените мерки политици и лекари се опитват да забавят разпространението на новия коронавирус, докато бъде открита ваксина срещу него.

Има обаче и още една съществена разлика между тогава и днес: глобализацията. През 1968 на вируса A(H3N2) са му трябвали няколко месеца, за да стигне от Азия до Европа и САЩ. Новият коронавирус достигна всички точки на света само за няколко седмици.

 


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Има много разлики от тогава.
Тогава не е имало PCR тестове.
Затова са реагирали спокойно, а не като сега: Брояли са само болните със симптоми, а не всички заразени, но иначе във цветущо здраве!
Всяка година от сезонен грип умират средно около 500 000 души по света.
От коронавирус за 6 месеца досега са умрели 333 000.
Това прави, пак средно, близо 700 000 за година, тоест малко повече.
Може би без мерките за изолация щяха да са още повече?
Няма как да знаем!
31
0
 
14
 
! Отговори
1234 преди 2 месеца
1970 нямаше глобализация. Сега всяка простотия става световна за 10 дни
30
3
 
18
 
! Отговори
Свой преди 2 месеца
Всяка година от сезонен грип почиват около 500 000 човека в Света.При ковид 19,най-вероятно ще се установи около тази цифра.Явно природата по някакъв начин контролира възможността за безкрайно нарастване на населението на Земята.Ако водим нездравословен начин на живот,ще умрем по-рано,дали от усложненията от грип или от друго.Има един въпрос обаче,защо все повече се чуват гласове на лекари и хора,затова,че някой плаща ,починали да се пишат,като умрели от КОВИД19.
29
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Само откачалки драскали. Надрънкали 29 коментара с лъжи и глупости и си мислят, че направили нещо полезно.
Каква загуба на време.
28
13
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Били са адекватни, за разлика от малоумниците сега... но скоро ще ги сменим всички. Дано да ги вкараме и да полежат!
27
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Deutsche welle е пословично мразена дори и в Германия, заради постоянната тенденциозност...
26
3
 
1
 
! Отговори
Хаха преди 2 месеца
С кум или без (scrum) тая Кейт да я нема, тая е прекалебо доволна и ша го съпукяса, сватбените в англия е добре да бе аа прекалено доволни, по традиция, не знам на кво се радва
25
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
През 1968 година жив китаец можеше да видиш само на входа на китайското посолство в София. Сега са навсякъде като ***.
24
9
 
26
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 2 месеца
Светът едно време се управляваше от личности. Днес от карикатури.
Дори мачото Путин се оказа кукла на конци на световния елит.
23
8
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Едно време политиците са имали т о пк и а днес нямат. Те само магат да краят в БГ днес.
22
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Напротив, знаехме за него.
На възрастните правеха някакви изследвания.
В детските градини ни правеха гамаглобулин профирактично
21
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Напротив, знаехме за него.
На възрастните правеха някакви изследвания.
В детските градини ни правеха гамаглобулин профирактично
20
7
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
През 1968 г. съм бил 11 годишен и нито съм чул нито съм разбрал че някъде са мрели десетки хиляди. Бг беше капсулирана и никакви вируси неможеха да я достигнат. Имаше само настинки които лекувахме с горещ чай асперин аналгин и биомицин. А сега някъде по света ако пръ,, т тук в Бг се н,, рат.
19
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Биологично оръжие на комунистите. Ние сме били с имунитет от водката и ракията.
18
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
В БГ не съм чувал да го е имало този грип. Интересно как не се е появил у нас тогава?
17
6
 
7
 
! Отговори
Лейди Гага преди 2 месеца
Начи, you know, принцът бил so hurt of this virus, обаче и на мен ми писнА да слушам за английдката му корона и тъпата Кейт, въобще, много ме е яд че дъртата не даде короната на баща му, а иска да я даде на този й унук хаха, който сори ама не е интелугентен а е просто колинс иноватор, което не е много интересно. А баща му го оженихме правилно, ама тоя ме дразни. Сори, MI6
16
3
 
30
 
! Отговори
ист преди 2 месеца
Стадния имунитет е овча теория. Телата са ни пълни с вируси, бактерии, микроби и белтъци. Идва време когато се отключва някой вирус, и някой ще го победят, някой няма.Природата ни е създала смъртни, и това е добро решение на природата.
15
5
 
13
 
! Отговори
въпрос преди 2 месеца
колко са Умрелите от Хонконгски Грип и щолко са зарадените? Щото в момента от Уханка имаме 5 150 000 заразени и това лабораторно потвърдени и 332 000 трупа!! Та, двата Вируса питам просто - сравнимили са?!
14
4
 
10
 
! Отговори
Словянин преди 2 месеца
Вече само в Днес.бг няма цензура. При това никъде не употребявам вулгаризми, цинизми, винаги давам факти. Другите сайтове най-скоро ще ме загубят.
13
8
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Хората не могат да схванат, че в основата на всичко е икономиката, когато икономиката е добре, всичко върви добре, включително здравеопазването. Когато икономиката се срива, всичко е провал, включително здравеопазването.