Принудиха родилка да плати за PCR тест

Ще върнат ли парите на жената от "Майчин дом"?
23 юни 2020 20:33, Павел Гълъбов
81

Родилка, постъпила в столичния "Майчин дом" по спешност, е била принудена да плати 120 лв. за PCR тест. Това е било условието, за да я приемат да роди, съобащва Bulgaria ON AIR.
Още по темата

На 2 юни 37-годишната Светлана Христова трябва да влезе в болница за наблюдение, защото преносва бебето си вече седмица. На регистратурата в "Майчин дом" в София обаче я посрещат с новината, че трябва да се тества за коронавирус - за своя сметка.

Светлана споделя, че с подобна ситуация се сблъскват не само бъдещи майки, но и току-що родили жени. А от "Майчин дом" заявиха за Новините ON AIR, че не задължават жените да се тестват, а само има препоръка към наблюдаващите лекари да предупреждават пациентите си.

Въпреки изненадата от задължителния тест и непредвидения разход, ден по-късно Светлана става майка на Георги. А сега се надява да ѝ върнат парите. В началото на седмицата Българският лекарски съюз призова за задължителни PCR тестове при прием в болница. С условието за изследването да плаща Здравната каса или Министерството на здравеопазването.

Изискването за PCR тест като условие за прием в болница е незаконосъобразн
о, обявиха в нарочна позиция от здравното министерство. И припомниха, че в някои случаи тестването се прави за сметка на болниците. А от Лекарския съюз  са категорични, че този разход не трябва да тежи върху бюджета на лечебните заведения.


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сама е трябвало да се сети да си направи тест, ако я интересува бебето.Доста пренатална тестове вече са достъпни. Някои от тях са изцяло платени.Друго ми е чудно. В Майчин дом традиционно раждат любимите на всички Правителства млади ромки.Те плащат ли си тестовете? И как става? Те са ,, професионални бедни,,. Нищо,че като се роди бебе, се правят софри за хиляди левове.
68
20
 
4
 
! Отговори
Изнервен преди 1 година
Жена ми ако лежи на съседното легло - аз ще и платя теста и на тая, щом толкова няма!Прочее, памперсите само за 2 седмици струват толкова, колкото теста!А бебешка количка свястна под 1000 лева НЯМА!!!
67
1
 
12
 
! Отговори
ДДРОнег преди 1 година
Айде, тик-во, намеси се пак, щото в тво'йта държава нищо не ства, ако не се намесиш лично !!!И болниците са прави, че не те трябва да плащат за тези тестове, а НЗОК или държавата да поеме този разход в тези тежки времена !!!
66
17
 
2
 
! Отговори
Трябва преди 1 година
Ами ще го плати ,това трябва да е задължително условие при прием във всяка болница.Ако на съседното легло е твоята жена и бебе, няма ли да искаш сигурност за тях?!100 лева за цигари и кафета може , но за тест не може. Няма безплатно здравеопазване, държавата е в колапс, така че болните и болниците трябва сами да се спасяват. Ако пламне цялата болница и се заразят лекари и други родилки какво правим?
65
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 66Ако жена ти лежи в стаята оперирана, щеше ли да искаш положителна за китайския вирус друга жена да легне до нея?За един преятел питам...
64
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Терор.
63
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако тестът беше положителен, щяха да я изпратят вкъщи ли? За един преятел питам
62
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Щом тези тестове са платени значи няма никаква пандемия и никакво извънредно положение.
61
1
 
16
 
! Отговори
Ванката преди 1 година
Щом може да се дават по 35 евро на седалка за туристически чартъри с пиянки, държавата значи има пари и за корона-тестове на влизащите в болници - разход в пъти по-полезен!
60
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Айде за момент да си сложите шапката за мислене и да помислите - какво ще стане ако пламне "майчин дом" ? Естествено, че задължително трябва тест за всяка постъпваща жена. Въпросът е кой ще го плаща. Здравната каса такава пътека няма, нито пък предвидени пари. Кой ? Министерството и то изисквало, ама пари не дава ? Кой ? Болницата ? Тя е търговско, не благотворително дружество и трябва да е на печалба, за да плаща заплати на лекарите. Кой ? Или по-скоро защо е така (болници = търг. дружества) ?
59
3
 
27
 
! Отговори
Кармен Младенова преди 1 година
От премахването на социалната държава,настъпи перверзната експлоататорска капиталистическа система....Човек за човека е вълк и враг.
58
5
 
20
 
! Отговори
До 1 ами преди 1 година
"... много хубаво, кой да плаща, стрина Върба от Бусманци ли ..?... няма безплатни неща в този живот!"Кой реве непрекъснато за ниската раждаемост и за демографската криза ? Родилката винаги е с единия крак в гроба - ще си рискува живота безплатно, за да върти оборота на болницата и да ражда poби на държавата !
57
3
 
25
 
! Отговори
ей Ристу, преди 1 година
как така ще слагаш задължително платено условие за спешна помощ? Ами в една катастрофа с хора в безсъзнание няма да ги приемат в болница понеже няма кой да плати теста, ли? Спешната помощ е безплатна, като искат тест си го поема НЗОК... защо на *** се правят безплатни, а за българите всичко е платено? Кой е дискриминиран в случая? Разбира се, че родилката е жертва в случая, тя те е казала, че не иска да я тестват, а че не може да го плати и са й отказали прием в болница.
56
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бай *** настоява да плаща, той обича да плаща, той иска да си плати и въздуха, който диша и слънчевата светлина. Но го спират разпространените по целия свят стари ретроградни схващания. А ваксината против коронавирус колко ще струва ?Или май, май ще е безплатна ?!
55
8
 
13
 
! Отговори
Ристу преди 1 година
Тестът трябва да е задължително условие за приемане във всяка болница! И това трябва да се въведе със заповед от министъра. Не може да рискуват заразни да влизат и да заразяват персонал и други пациенти. Нали така ще пламне цялата болница и ще я затворят. Нали така ще се заразят пациенти, които и без това са с отслабена имунна система и ще умрат. Мислете малко, вместо да изкарвате родилката жертва. В най-добрия случай държавата трябва да поеме цената на тестовете. Но тестовете трябва да са задъл
54
5
 
24
 
! Отговори
... преди 1 година
Лекарите искат да предпазят както себе си така и свойте близки. Няма лошо в това нещо особено в такива времена,но това не трябва да става на гърба на хората нуждаещи се от помощ. Има много хора с възможност да направят и 10 теста,но има такива изпаднали в трудна ситуация без финансови възможности. Редно е да се измисли някакво решение на този проблем.Толкова пари се събраха от смс и други дарения,нека се използват и за безплатни тестове.Пенсия 200лв ,а тест 120?
53
3
 
15
 
! Отговори
До 53 преди 1 година
До 53 Анонимен дарителПарите си ги дарил на ПЕРСОНАЛА на болницата, а не на пациентите. Защитни костюми на пациентите ли ще купят с тях ?
52
26
 
5
 
! Отговори
Анонимен Дарител преди 1 година
Защо сте ми сложили минуси, бе ?Както казах аз съм ДАРИЛ 4000 /ЧЕТИРИ ХИЛЯДИ/ ЛЕВА , с платен за тях данък печалба, на болницата в нашия град.След призив на болницата, съм ги извадил от собсвения си джоб и съм ги дал за да помогна да си купят гащеризони, маски, шлемове и ръкавици и др. консумативи.Няма да търпя с МОИТЕ пари болницата да плаща тестовете на хора, на които телефона им струва 1000лв и ходят по екскурзии на май*ната си, но смятат , че някой им е длъжен.
51
2
 
28
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 1 година
Какво толко се е случило ?Жената и бебето са платили за Тест - те трябва да са горди - част от парите им ще отидат за безплатни тестове на Заразените Ромите избягали от Германия .
50
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Къде са милионите от ЕС получени за борба с коронавируса?! В цял свят тези тестове са безплатни, тоест финансирани от държавата. Нали е обявена пандемия?