Над два месеца в Китай няма вътрешно предаване на коронавируса

Ситуацията се е нормализирала, разказва журналист
21 окт 2020 13:14, Петя Славова
33
Над два месеца в Китай няма вътрешно предаване на коронавируса
Снимка: БГНЕС

Китай е страната, от където всичко започна и от където COVID-19 започна своето разпространение. Но сега, докато почти навсякъде по света виждаме ръст на заболелите - втора и трета вълна в много страни, то в Китай като че ли нещата изглежда са овладяни - поне такива са официалните данни.

Според Тодор Радев - журналист от радио Китай за чужбина в Пекин, ситуацията действително се е нормализирала и с изключение на 6-те случая в един от големите китайски градове от преди седмица, към момента няма вътрешно предаване на вируса повече от два месеца.

"Всички нови случаи са внасяни от чужбина, но те са малко - от порядъка на десетина, и причината за това е, че действително при влизане в Китай има много строги мерки и се прилагат все още карантини", коментира пред БНТ журналистът.

Още по темата

Около 250 души все още са в болници, но всеки ден има изписвани. Според Тодор Радев две са основните причини Китай да спре практически разпространяването на коронавируса - най-главната е, че властите не са бързали с разхлабването на мерките, които са продължили от януари до началото на септември, а в някои части все още действат. На второ място - това е личната отговорност и поведението на обикновените хора.

Журналистът разказа още, че мерките не се налагат със заповеди на министерството на здравеопазването или с други официални разпореждания, а на много места хората сами предпочитат да носят маски на закрити пространства, мери се и температурата на влизащите.

"Хората са притеснени да не се случи втора вълна на епидемията със същите последици и осъзнават, че от тях и личното им поведение зависи дали това ще се случи", допълни Радев.

Болниците, създадени специално заради вируса, вече са преустановили работа, тъй като няма нужда от специални звена. И въпреки това в останалите болници се спазват много стриктно мерките - не може пациент да влезе в която и да е болница, без да си направи тест, а лекарите също спазват всички необходими мерки.

Всички училища и детски градини са подновили своята нормална дейност и вече няма дистанционно обучение. Туристически обекти също се посещават от доста хора.

"Вчера имаше пресконференция на правителството, на която беше съобщено, че в момента в различна фаза на разработка в Китай са 13 ваксини - като 4 от тях са в най-напреднала фаза на изпитание, а в тестовете участват над 60 000 доброволци от няколко страни, включително Турция, Бразилия и Индонезия.

Според здравните власти до момента няма сериозни странични ефекти, първоначалните резултати показват, че ваксините са безопасни, но няма прогнозен график кога те ще бъдат достъпни за масова употреба", коментира журналистът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
6
 
11
 
! Отговори
Рамзан Кадиров преди 3 години
Само лудите вярват на официалните китайски статистики-стъкмистики...
10
5
 
5
 
! Отговори
до Така е .. преди 3 години
айде конкретика, не слагай Чернобил на днешна Русия, точно пияни урки го взривиха. Новите ни братушки като ни нспълниха с обеднен уран през Сърбия що не го кажеш.
9
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво мисли за мен нация, ядяща плъхове, грам не ме интересува. Ама грам.
8
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ганьовввцците не вярват. Но на китайчетата им дреме че едно племе диво балканско ще се затрие от простотия и инат.
7
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да вярваш на данни от комунистическа държава е все едно да вярваш на Бойко или ***. Тежък наивник трябва да си.
6
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То и в Швейцария има ред и дисциплина и са къде по-добре от чайниците, ама не са ***, така че не е много удобно да ги хвалим :)
5
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще пламне пак,това че го удържат близо година,не значи че са застраховани!
4
10
 
7
 
! Отговори
реалнафантазия преди 3 години
И така мита, че се укриват данни загуби почва. Училищата им отварят пак, вирус няма, освен ако някой не го внесе отвън, въпреки строгите мерки.Ред и дисциплина.За такова нещо българите не са и чували.Справиха се с вируса така както от векове хората са се справяли.Учете се от Китай, защото господството им наближава. :)
3
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Има един два индивида къде им е поръчано да пращат всеки несъгласен с опорките им в Китай или Корея, видиш ли били зле. Накрая те самите ще искат да отидат там, само че няма да им стигнат 30те сребърника за билет, камо ли да ги пуснат като ги знаят чии агенти са.
2
5
 
6
 
! Отговори
Така е .. преди 3 години
Нищо чудно. Китай създаде вируса и е нормално да е създала и противодействие. Биологична война. СССР ни дари с Чернобил , Китай с Ковид - 19 и те така. Какво да се прави ? Братушки !
1
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То ако 9 месеца важат мерки по-добре ясички да се разболеем, пък който оживее.