Червени боровинки - антиоксидантът, който ви трябва за есента

Вижте защо суперплодът е толкова полезен
22 окт 2020 20:47, Иванка Гъркова
6
Червени боровинки - антиоксидантът, който ви трябва за есента
IStockphoto

Сушената червена боровинка е доста търсен плод през есента. Тъй като по-трудно се намира в сурово състояние по това време на годината, тя се консумира по този начин. Взимат я най-вече за укрепване на имунната система и при инфекции на пикочните пътища, но консумацията ѝ носи още редица ползи на организма. 

 
Близо 90% от прясната червена боровинка е вода. Останалото в нея е предимно фибри и въглехидрати. Те съдържат и много витамини и фитонутриенти, които предотвратяват възпаления и инфекции в различни части на тялото. 

Хранителен състав
 
В 100 г сушени червени боровинки има: 
 
- 308 калории; 
- 82 г въглехидрати; 
- 1,37 г мазнини; 
- 0,07 г протеини; 
- близо 6 г фибри; 
- около 65 г захари (захароза, глюкоза и фруктоза. 
 
Неразтворимите фибри в червената боровинка – целулоза и хемицелулоза, преминават през червата почти непокътнати. Разтворимите пък могат да причинят диария или да помогнат при запек, в зависимост от количеството им. 
 
Червените боровинки съдържат също и разтворими фибри. Поради тази причина прекомерната консумация на червени боровинки може да причини храносмилателни симптоми като диария.
 
Плодът е богат на няколко витамина, но основно на С. Той е един от преобладаващите антиоксиданти, които поддържа здрави кожата, мускулите и костите. Друг важен елемент е манганът – отговаря за растежа, метаболизма и детоксикацията. От друга страна в боровинките има витамин К1, който е мастноразтворим и се грижи за сърцето. 
 
Кои са най-големите ползи от консумацията на червена боровинка?
 
Независимо дали сурова, изсушена или под формата на прясно изцеден сок, червената боровинка трябва да присъства в менюто ви, защото: 
 
Намалява антибиотичната резистентност
 
Антибиотичната резистентност е сериозен проблем, при който някои бактерии не могат да се повлияят от лекарството, което болният приема, с което лечението му се забавя. Според ново проучване на канадския университет „McGill“, когато при инфекции на пикочните пътища, пневмония или гастроентерит, се пие екстракт от червена боровинка, това може да убие резистентните бактерии. Ето защо някои лекари препоръчват пиенето на сок от червена боровинка, когато предписват определен антибиотик. 

Плодът е пълен с антиоксиданти
 
След черните боровинки, които някои наричат „царе на антиоксидантите“, червените боровинки също съдържат голямо количество от веществата, които имат противовъзпалителни свойства. Според някои изследвания хората, които консумират боровинки, имат по-ниски нива на С-реактивен протеин, който причинява стареене, хронични заболявания и нарушена когнитивна функция. 
 
Антиоксидантите в червената боровинка насърчават детоксикацията на тялото и намаляват оксидативния стрес, който вреди на клетките и причинява редица болести. 
 
Още за полезните свойства на червената боровинка четете в Tialoto.bg 

Източник: Tialoto.bg 

6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
2
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 месец
БОРОВИНКИТЕ СА ПОЛЕЗНИ ПЛОДА ИМ ЯЖТЕ ГИ НЯМА ПРОБЛЕМ

НО ЛИСТАТА НА БОРОВИНКИТЕ СА ТОКСИЧНИ И ДА СЕ ПОЛЗВАТ ЗА НЕ ПОВЕЧЕ ОТ 3 СЕДМИЦИ!!!

------------------------------

ЕДИН СОК ОТ КАСИС ЩЕ ВИ СВЪРШИ ДАЛЕЧ ПО ГОЛЯМА РАБОТА!!!

КАСИСА Е ФАВОРИТ ПО ВИТАМИН С СЪС 300МГ ВИНАМИН С НА 100ГР
4
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Сокът от арония може би е съизмерим като качества с боровинката. Поне по-лесно се намира по това време.
3
0
 
8
 
! Отговори
ПРОБВАЛ преди 1 месец
Листа от червена боровинка + листа от Мечо грозде са стари и традиционни билки против инфекции в пикочните пътища

Напоследък аз опитах с голям успех друга билка за същата цел > Полски хвощ
2
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Във Велинградско им викат кокози.
По-късни са, по-малко се добива и има много практичен, местен начин за прясно консервиране през зимата. И наистина са полезни !
1
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Имам л*илави