Клетъчният имунитет срещу коронавируса го има и след 6-ия месец

Изследвани са хора с лека или асимптоматична форма на заразата
3 ное 2020 15:25, Петя Славова
11
Клетъчният имунитет срещу коронавируса го има и след 6-ия месец
Снимка: Pixabay

Малко, но ключово британско изследване установи, че "клетъчният имунитет" срещу пандемичния коронавирус SARS-CoV-2 е налице след шест месеца при хора, прекарали лека или асимптоматична форма на COVID-19, което предполага, че те могат да имат известно ниво на защита поне за посоченото време, предаде БТА, позовавайки се на Ройтерс.

Учените, представили резултатите от изследването, обхванало 100 нехоспитализирани пациенти с COVID-19 във Великобритания, отбелязват, че те са "успокояващи", но не означават, че хората в редки случаи не могат да се заразят повторно с болестта.

"Макар данните от настоящото проучване да ни карат да бъдем предпазливо оптимистични за силата и продължителността на имунитета, генериран след зараза със SARS-CoV-2, това е само една част от пъзела", отбелязва Пол Мос, професор по хематология в Бирмингарския университет и ръководител на изследването.

"Все още има много неща, които трябва да научим, преди да придобием пълна представа за това как работи имунитетът срещу COVID-19", допълва Мос.

Експерти, които не са ангажирани пряко с проучването, казват, че резултатите от него са важни и ще допринесат за увеличаващото се познание за потенциалния защитен имунитет срещу COVID-19.

За целите на изследването, публикувано онлайн в bioRxiv, са анализирани кръвни проби от 100 пациенти шест месеца, след като са прекарали лека или асимптоматична форма на Ковид-19. Установено е, че докато част от нивата на антитела при пациентите са спаднали, техният Т-клетъчен отговор - друга ключова част от имунната система, остава силен.

Проучването също така установява, че силата на Т-клетъчния отговор варира, и е значително по-висока при хора, прекарали симптоматична форма на COVID-19, отколкото при индивиди, които не са проявили симптоми на заболяването, когато са се заразили.

Изследователите отбелязват, че това може да се тълкува по два начина: Възможно е по-високият клетъчен имунитет да осигурява по-добра защита срещу повторна инфекция при хора, които са имали симптоми, или асимптоматичните пациенти да са по-способни да се борят с вируса, без да е необходимо да генерират силен имунен отговор.

"Резултатите осигуряват увереност, че въпреки че титърът на антитела срещу SARS-CoV-2 може да спадне под откриваеми нива в рамките на няколко месеца след инфекцията, известна степен на имунитет срещу вируса може да бъде поддържана", казва Чарлз Бангхам от лондонския Импириъл колидж.

"Резултатите изглеждат обнадеждаващо, както по отношение на разработването на ваксини, така и с оглед на възможността за дългосрочна защита срещу повторна инфекция", отбелязва Елинор Райли, професор по имунология и инфекциозни болести в Единбургския университет. Райли обаче подчертава, че "все още не се знае дали участниците в настоящото проучване са защитени от повторна инфекция".

Докато над 46 милиона души по света са били заразени с COVID-19, потвърдените случаи на повторна инфекция досега са много редки.


11
Още от Коронавирус
Какво може да научим от смъртоносната втора вълна на Испанския грип през 1918 г.?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Въобще не си е направил труда, журналиста да разбере, и опита да обясни на публиката, що е клетъчен имунитет. От там нататък се пишат празни приказки, основно отнесени към имунната система.
С две думи мармалад е писаното.
По скоро деца и подрастващи имат клетъчен имунитет, и с остаряването той намалява. Не е въпрос на месеци. А може и да е. Още няма сериозни проучвания и доказателства.
7
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
От февруари до сега има 5 разболели се повторно , доказани. Американците казаха и след 8 месеца има имунитет и то достатъчен да пребори ново заразяване. И не е само до имунитет, веднъж тялото се е преборило, остава клетъчна памет. Ако не се нагълтучите с огромен вирусен товар, като ония лудия руски лекар, няма повторно заразяване.
6
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Имунитет няма защото го мутират и ръсят после отново.
5
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До ветеринарен лекар

И така до 100 години. След това ще го мислим.

А сеги наздраве!
4
3
 
8
 
! Отговори
ветеринарен лекар преди 3 седмици
при коронавирусите изобщо забравете за над 5-6 месечен имунитет,и то в добрия случай.За това е трудно и създаване на ваксини,които имат успеваемост между 40 и 70%.Колкото по-асимптомно се преболедува,толкова по-малко и качествени са антителата.
3
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Еха,Бочко и Курниту ще могат поне шест месеца да се цанят някъде доброволци!
2
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
И така до утре, после пак изчезва, пак го има, пак изчезва......Уф
1
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Тоя имунитет ту го има, ту го няма явно.. Според това кой прави проучването! Да вземат да се разберат най-накрая... Или просто тия учени са мотивирани да промотират ваксините?