Ваксината на Оксфорд и AstraZeneca защитава и по-възрастните

Първите резултати от проучванията ще получим преди Коледа
19 ное 2020 13:37, Нели Христова
21
Ваксината на Оксфорд и AstraZeneca защитава и по-възрастните
Снимка: БГНЕС

Съвсем скоро още един играч ще се включи в надпреварата за най-ефикасната ваксина срещу COVID-19. До дни Оксфорд и AstraZeneca ще публикуват пълните резлутати от своите клинични изследвания.

Засега те разкриват, че препаратът им срещу коронавирус предизвиква силен имунен отговор при хората на възраст между 60 и 70 години, давайки надежда, че може да предпази възрастовите групи, които са най-застрашени от COVID-19.

Изследователите казват, че заключенията от фаза 2 на Lancet, базирани на резултатите от 560 здрави възрастни доброволци, са "обнадеждаващи". Те също така тестват дали ваксината спира развитието на инфекция от COVID-19 в по-мащабните проучвания от фаза 3. Ранни резултати от този решаващ етап се очакват през следващите седмици.

Три ваксини - Pfizer-BioNTech, Sputnik и Moderna - вече са докладвали добри предварителни данни от клиничните си изследвания по време на фаза три, като препаратът на Pfizer предлага 94% защита на хората над 65 години от коронавируса.

Проф. Андрю Полард, ръководител на изследването на Университета в Оксфорд, заяви пред BBC, че е "напълно доволен от резултатите", показващи силен имунен отговор "дори при хората над 70-годишна възраст".

В отговор на въпроса дали ваксината защитава хората от заразяване с COVID-19, той каза, че проучванията още не са "стигнали до там", но данните вероятно ще бъдат публикувани "преди Коледа".

Проф. Полард заяви, че  "няма конкуренция" между ваксината на Оксфорд и останалите препарати, тъй като за справяне с пандемията са нужни множество успешни ваксини. "Ще ни трябват всички, за да защитим хората по целия свят", категоричен е той.

Предизвикателството при разработването на ваксина срещу COVID е това тялото да започне да се бори срещу вируса, независимо на колко години е човекът. Възрастните хора имат по-слаба имунна система, което значи, че ваксините не са склонни да функционират толкова добре, колкото при по-младите хора. Но резултатите от проучването на Оксфордския университет, рецензирани в Lancet, предполагат, че това може да не е проблем.

Те показват, че хората на възраст 56-69 и тези над 70 години са имали подобен имунен отгово на този при по-младите доброволци на възраст 18-55 години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ега ти хвалебствията!Тая ваксина докато я тестваха няколко човека умряха от доброволците, които я тестваха. Правят я от маймунски адено вирус.И тука в това сайтче всеки ден ни облъчват с реклама за тоя шиит.Абе ако дават някой лев, да почна и аз във форума да я славосялям?Явно не малко пари са дали авторите на тази ваксина на западната пропаганда, която Днес БГ безмилостно препечатва, още щом им я дадат.
18
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Някои губят връзка с мозъчната *** или тя при тях е много избеляла и тънка! Става дума за американски ваксини, а не за руски! Какво наскочихте на руската ваксина като мухи на конски ***? Нали освен руските ваксини, 6 засега и 11 в напреднала фаза има и немски, френски, китайски, японски и какви ли не още?Прости, злобни, платени негодници, *** симаата! Ковид да ви тръшне, както би рекла една дърта комшийка!
17
3
 
1
 
! Отговори
РУСИЯ Е ЗАРАЗА преди 3 години
А руските ваксини директно трепят възрастните и голяма част от младите.
16
0
 
3
 
! Отговори
аз-ът преди 3 години
В момента се разработват 171 ваксина от различни международни корпорации. Които се усетиха, че докато изкарат продукция - вече 70% ще са срещнали вируса и огнищата ще почнат да затихвта от само себе си. И п*шкомера почна. НАААААСААААММММ НАРОДЕЕЕЕЕ, КОЙ РАЗБИРА - ТУК СЕ СПИРААААААААА.... АЙДИИИИ, АЙДИИИ НЕ ОСТАНННАААААААА, ГОСПОЖА НЕ СЕ ЧУДИ, ИДВАААААААЙЙЙЙ
15
0
 
0
 
! Отговори
аз-ът преди 3 години
почна се....
14
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Астра Зенека ще произвежда в Аржентина руската ваксина в количества за цяла Южна Америка.Още от декември.Новината е от днес.Стотици милиони дози.Ваксинацията в Аржентина започва от декември
13
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 12 - Ми ко чакаш дава слагай и ще си супер!
12
2
 
2
 
! Отговори
Мишо преди 3 години
..... и убива или осакатява по-младите!
11
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И баба знае, че от руското по-хубаво няма. От колите им през компютрите и телефоните им до ваксините им.
10
3
 
5
 
! Отговори
баба мара преди 3 години
не вярвам българин да се ваксинира с ам ваксина на 6 месеца бизнес и многопари
9
1
 
7
 
! Отговори
балтата преди 3 години
Мене мерките ме спасяват
8
7
 
4
 
! Отговори
Вуте преди 3 години
Язе си праим греяно вино с чер пипер и васкина не ми требе.
7
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кел файда? Пак ще умрат един дан.
6
10
 
1
 
! Отговори
Бай мангър преди 3 години
Но хиляди наши сухи съчки няма да я дочакат БХАХАХАХА
5
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До xaxaxaxaxпази и от шап по cвинeте.....Какво чакаш,, ваксинирай се!
4
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Руснаците са ваксинирани с БЦЖ, БДЖ, ТКЗСС, КПСС и Спътник 1,2,3,4 и 5! В Русия човек не е умирал от 44-а!
3
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И аз съм приготвил една ваксина, с млечен пълнеж, така хубаво загрява, и от всичко защитава
2
7
 
6
 
! Отговори
xaxaxaxax преди 3 години
А руската ваксина е на 175% ефективна, пази и от шап по cвинeте.
1
6
 
7
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 3 години
А СИБИРСКИТЕ МЕЧКИ ЗАЩИТАВА ЛИ ГИ