Бизнесът със заведенията скочи: Осигурете ни 80% от заплатите!

Какво иска браншът, ако предложенията за затваряне се приемат?
Обновена: 23 ное 2020 22:21 | 23 ное 2020 22:15, Веселина Йорданова
302
Бизнесът със заведенията скочи: Осигурете ни 80% от заплатите!
Снимка: БГНЕС

Да се осигурят 80% от заплатите на служителите в заведенията, иска ресторантьорският бранш след предложенията на здравния министър за затваряне от петък.

В писмо до премиера бизнесът иска още мораториум върху кредити на юридическите лица, наетите и самонаетите за още 1 година.

Още по темата
Освен това спиране или опростяване на лихвите върху задълженията към бюджета, натрупани за периода март-декември 2020 г.

"Компенсиране на стойност 20% от оборота от същия месец на предишната година за периода, в който бизнесът е затворен със заповед, като за новооткритите заведения да се вземе за база месец октомври 2020 г. Целта е да се покрият част от текущите разходи, които се изплащат месец, след като са направени - ток, вода, данъци, счетоводство и други специфични за отрасъла услуги", искат още от бранша.

Ресторантьорите предлагат разсрочване на такси смет и опрощаване на наемите в обекти общинска и държавна  собственост за периода, в който са затворени със заповед.

Смятаме, че евентуални решения, които може да се състоят в затваряне само и единствено на заведенията за хранене и развлечения, няма да доведат до желания ефект. Доказателство за това е, че месец, след като нощните клубове са лишени от правото на труд, ефект няма, дори напротив, посочват от бранша.

От там искат разяснения при какви нива на заразата се предвижда заведенията да бъдат отворени отново, защото несигурността се отразява изключително негативно на заетите в него.

Ресторантьорите заявяват и че са готови да защитават правата си с всички позволени от закона средства. Убедени сме, че множество други сектори мислят като нас и ще ни подкрепят, което най-вероятно ще доведе до масово, неконтролируемо и нежелано струпване на хора, пише в писмото до властите.

С оглед на предложеното затваряне на заведенията за хранене и развлечения, настояваме Министерски съвет да не приема каквито и да е било нови рестрикции, преди да бъде решено и обявено публично каква държавна подкрепа ще получат всички видове бизнес, на които ще бъде забранено да работят - помощи за персонал, служители, косвено заети в бранша, самонаети, икономически помощи за фирмите и т.н.

Считаме, че това е изключително важно, за да получат спокойствие за предстоящите тежки месеци хилядите служители, заети в нашия сектор, казват още те.

 


302
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
271
0
 
1
 
! Отговори
Насила ли си строиха преди 1 месец
хотели тези мушмороци и котараци дето бетонираха море и планина.
270
1
 
4
 
! Отговори
Нека скачат преди 1 месец
По добре те да скачат А не бедните хора да скачат в гроба заради тях!!!!
269
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Никой не ви е длъжен, вие намалихте ли цените при 9% ДДС?
268
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Дрогата спря, к*рвите също, НАП натиска еми нормално е да реват и аз искам заплата 3000 лв. ама бачкам за 1000 извън София.
267
1
 
5
 
! Отговори
Скептик преди 1 месец
Чакай сега. Живеем в пазарна икономика. Когато Костоф ви каза че ще става само ресторантски туризъм почнахте ли да изкупувате терени и да правите хотели и заведения на кредит. После вземахте ли фондове евро пари? Е аз тогава не изкупувах и не правех ресторанти и хотели и не съм получавал евро фонд. Сега си сърбайте супата.
266
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
намалиха им ддс-то ама цените все същите в ресторантите, че и по-нагоре!айде стига са ревали...
265
3
 
11
 
! Отговори
Же преди 1 месец
Не ви ли е срам бе изедници такива. С какво сте допринесли за това общество та пари ще ви се дават? Та нали тия пари са мойте, неговите и на всички който плащаме данъци в тая държава бе алнкьоо. Та нима заслужаваш нещо? Та нали всеки който ти работи го крадеш та за теб да има. Лъжеш държавата като не плащаш осигуровки та и тоя дето ти работи после и пенсия не може да вземе. Ти ли чакаш а? А сега се сети къде искам да ме хванеш, та и ти да поработиш нещо ама и за това не ставате....
264
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
От къде на къде моите данъци да им спасяват бизнеса да фалират ...те дават ли с 80%по евтино
263
3
 
12
 
! Отговори
Словянин преди 1 месец
Ресторантите и кафенетата са вредни. Предлагат стоки 5-10 пъти по-високи от реалната им стойност. Хората се пропиват и оскотяват. И оглупяват.
262
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Днес се опитах да си взема макдоналдс за вкъщи. Влязох в заведението и поисках детско меню за вкъщи. Не можело. Питам ги да дойдем цялото семейство да правим калабалък ли или да купя същото ала опаковано за вкъщи. Не може, само ако съм в кола на драйв или съм разносвач. Искат 80% помощ ли? Не може! Щом изнудват хората, щом ни принуждават да седим в ресторанта, тогава 0% помощ. Колкото те помагат, толкова и хората ще им помагат. Щом съботират мерките, тогава ние съботираме тях.
261
1
 
13
 
! Отговори
Ник преди 1 месец
Всички сервитьор, бармани и др. , начело с немития с маната коса, на опашка могат да станат доброволци в Ковид отделенията в цялата държава. По този начин ще се реши проблема със затворените заведения, а и всеки ще получава по 1000 лв. за първа линия и няма да останат без пари в тези трудни времена. По този начин по голямата част от персонала Ви ще взима доста повече пари от тези, на които ги осигуряват. Никой нормален обикновен човек не се е засили да ходи в ресторантите Ви в тези времена.
260
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Когато забраниха пушенето беше голямо реване! Сутринта едни вечерта други-ФАЛИРАМЕ! КОГАТО ТРЯБВАШЕ ДА СЕ СВЪРЖАТ КАСОВИТЕ АПАРАТИ С НАП -ПИСЪЦИ!НАМАЛИХА ДДС ,СЕГА И заплатите да подсигурим от бюджета! На борсата и преквалификация платена от държавата! КОГАТО КРИЕХТЕ ДАНЪЦИ БЕШЕ ДОБРЕ !АНДРЕШКОВЦИ СМЕ КАТО НАЦИЯ!
259
1
 
19
 
! Отговори
Никола преди 1 месец
Когато в София, в повечето заведения (които сега пищят) се взима по 10-12лв. за салата е ОК и то с около над 500% надценка...да бяха бутнали едни 80% под възглавницата и сега да си свиркат.
Всички искат, с какво са по различни от другите бизнеси, които също ще са засегнати?
258
0
 
9
 
! Отговори
12 преди 1 месец
На колкото се осигурявате,толкова и ще получите.
257
2
 
10
 
! Отговори
анономен преди 1 месец
Винаги ще се намери кой да прави кафе или да сервира. Виж стругари няма, заварчици и т.н.. Държавата да плати за преквалификацията на този, който иска. Другите като искат да сервират кафета или щембе чорба.
256
1
 
8
 
! Отговори
Q преди 1 месец
Е, какво ще дават на персонала? Те дават минималната, а под масата останалите. Значи държавата и да помогне персоналът пак няма да е доволен,защото ще получи много по малко отколкото е получавал преди. Те повечето за това реват.
255
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Специално за тези имислих нова дума
ЧАЛГАРОПИТЕЦИ
254
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
80% от заплатите, ей така, на готово.
Ехааа.
Този бизнес умря. Създайте си друг.
Как фалираха масово магазините през 1997-1998 г. по време на най-големия фалит на държавата от ново време.
Поогледахме се, поослушахме се, помислихме и сменихме бизнеса.
Сега младите сте по-умни и образовани.
Ще измислите нещо.
253
2
 
27
 
! Отговори
Наглеци преди 1 месец
Нагли кръчмари !!!
252
3
 
22
 
! Отговори
Наглост безпределна преди 1 месец
Наглост безпределна !!!! Хората измират тия кръчмари по цял ден ревът и ни занимават със себе си !!!