Удължаване на локдауна ще e унищожителен за много бизнеси

Елеонора Негулова, председател на Националното сдружение на малкия и среден бизнес
1 дек 2020 19:16, Анисия Иванова
32
Удължаване на локдауна ще e унищожителен за много бизнеси
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Трудностите, които малките предприятия изпитват в стремежа си да се възползват от държавните стимули, показват недостига на инфраструктура за подкрепа на бизнеса в България. Това заяви Елеонора Негулова, председател на Националното сдружение на малкия и среден бизнес, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова.

Този сектор изживява ужаса на затварянето за втори път, каза гостът и добави, че още при първия локдаун част от предприятията не са успели да се съвземат. По думите й също така много малко предприятия са успели да се възползват от мярката за подкрепа на микробизнеса.

"Подценява се възможността за подкрепа на бизнеса чрез разсрочване на задълженията към фиска. Ние смятаме, че трябва да се направи един по специализиран подход към малкия и средния бизнес.“, каза Негулова пред Bloomberg TV Bulgaria.

Според Негулова „не е сериозно да се подкрепят предприятията само по линия на заетостта, а средствата, които се отпускат по програмата за подкрепа на иновациите и подобни, са трудни за получаване, защото там бюрокрацията е голяма“.

"Предприятията могат да се възползват от много мерки наведнъж, но проблемът е недостигът на експертиза и незнанието на колегите как да направят качествени избори за микса от мерки“, добави още гостът.

По отношение на възможността противоепидемичните ограничения да бъдат продължени и след 21 декември Негулова заяви: "Най-големите обороти се правят до Нова година и после идват едни мъртви месеци дори и да няма пандемия, ако локдаунът се удължи, това ще бъде пагубно за много бизнеси“.

Целия разговор вижте във видеото.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А прекратяването ще е унищожително за много хора
27
0
 
2
 
! Отговори
Fax from Kazan преди 3 години
Шеф Манчев да мине предварително през тези, където искат помощи и твърдят, че има причина да не фалират.
26
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да стават санитари в Пирогов бизнесмените.
25
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
проблемът е недостигът на експертиза и незнанието на колегите как да направят качествени избори за микса от меркине могат една бланка да попълнят, бизнес щели да правят :)
24
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Оф, тоя па долу морал ще чете. А онези в парламента какво правявят? Там няма пликчета, а? Само офшорки и обществени поръчки.
23
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ама разбира се.Да не се подкрепя ,, заетостта,,Само чиста печалба.Тая е прекарала мозъчна форма на covid.Понеже плащат на хората ,,в пликче,, и не отчитат данъци, сега не могат да ползват законни мерки.
22
3
 
4
 
! Отговори
до 3 преди 3 години
Пълни глупости говориш. Има много хора, собственици на малки бизнеси, с по 1-2-3 магазина, които се блъскат денонощно и хвърлят нерви за всевъзможни глупости, с които държавата утежнява всеки един бизнес. Защо не приемете факта, че в България живеят и свестни хора?! Никой не си намира парите на пътя. Но с вируса пропагандата е жестока. Ето сега заради бездействието на държавата спрямо здравния сектор и липсата на кадри - страда и населението и бизнесът. Това е вирус като вирус.
21
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами това е целта на сатанисткия елит, да направят роби и просяци хората които сега са независими от банкстерите. Колкото повече продължават тези локдауни, толкова по-богати стават мастърите, и толкова по-бедни - робите. Това ще продължи докато ни изцедят съвсем, че да сме навити да се чипираме. Ще ни предложат вечна месечна издръжка от рода на 1500 лв, но само ако се регистрираме и получим ID. То ще е номера на чипа, и цялото ни инфо ще е в него. Без него ще си никой в системата.
20
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е що така ...недоволни !! А тия милиарди за кой са ?а за богопомазаните хорица )
19
1
 
11
 
! Отговори
SS преди 3 години
Трябва да се преборим с вируса.На всяка цена.Но на много това не им е изгодно.Губят стандарт на живот.За тях е без значение колко ще са заразените и колко ще умрат.А локдауна им бърка в джоба.ЗАЩОТО Е МНОГО ЛОШО ДА ПАДНЕШ ОТ ВИСОКО! МНОГО Е ЛОШО ОТ ЛИМУЗИНА ДА ЧАКАШ АВТОБУСА. ЕТО ЗА ТОВА РЕВАТ.
18
0
 
1
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 3 години
До САРС Ков2Те това им е целта.Да ни направят бетер от ***.Визирам в световен план.Не само тук.
17
0
 
15
 
! Отговори
SS преди 3 години
М-рете бе! Като карате луксозни коли,никой не ви пита откъде пари.Като купувахте на любовниците апартаменти пак.Като си пращахте разглезините и *** синчета и щерки уж да учат по чужбина за сметка на жалките заплати на тия които ви работеха можеше.Сега вой до небето.Ще фалираме.Фалирайте еб.. съм ви майката.
16
0
 
9
 
! Отговори
SS преди 3 години
*** бе! Като карате луксозни коли,никой не ви пита откъде пари.Като купувахте на любовниците апартаменти пак.Като си пращахте разглезините и *** синчета и щерки уж да учат по чужбина за сметка на жалките заплати на тия които ви работеха можеше.Сега вой до небето.Ще фалираме.Фалирайте еб.. съм ви майката.
15
4
 
12
 
! Отговори
SarsCov2 преди 3 години
В голямата част от малкия бизнес, работят собствениците, който имат достатъчно голям разход към всевъзможни държавни институции, след разплащането им, остава 1 заплата. След фалита им отиват на пазара на труда, той става голям, конкуренцията нараства, безработицата също, а от там и заплатите падат. Така, че всичко е свързано, и няма нужда да се плюе по тези хора. Дори и малкия бизнес в България не е лесна работа. Проблемът е че ще ни върнат доста назад, като общество.
14
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Здравето на хората ли е по важно, или печалбата на "бизнеса"?
13
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
нови хиляди безработни ...фашисти...
12
5
 
4
 
! Отговори
Европеец преди 3 години
Те тези бизнеси така или иначе са мъртви заради пандемията. Не стопляте ли? Трябва да се разкара вируса, а не да се покриват данни. Завирането на главата в Хасфалта не върши работа дългосрочно в тази ситуация.
11
0
 
8
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
Както се разбра по кривата за средната смъртност в цялата страна (забележете), случаите са много повече :(
10
2
 
6
 
! Отговори
200 трупа на ден преди 3 години
Бе овцоооооо не 20 а 200 недоклаткоооооо
9
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Моля ви престанете да използвате тази дума Локдаун. В момента има едни ограничителни мерки, които да много по-либерални от доста страни. Може би именно и заради лекотата на мерките стигнахме първо място по смъртност в Европа.