Даниела Бобева: Външната ни търговия няма да се възстанови догодина

Изнасяме стоки с ниска добавена стойност, каза икономистът
2 дек 2020 21:44, Анисия Иванова
7
Даниела Бобева: Външната ни търговия няма да се възстанови догодина
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Пандемията от коронавирус изкара на повърхността стари проблеми в България, свързани с международната търговията. Това заяви проф. Даниела Бобева, бивш вицепремиер, преподавател във Висше училище по застраховане и финанси (ВУЗФ) в предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

"Изнасяме стоки с ниска добавена стойност, не налагаме български марки в чужбина. Освен това нямаме постоянно присъствие на определени стоки на определени пазари, а по-скоро се лутаме. Също така слабо търгуваме към пазари на трети страни, т.е. извън ЕС“, обясни тя част от причините пред Bloomberg TV Bulgaria.

Проф. Бобева допълни, че страната ни има нужда от цялостно преструктуриране на търговията. Според нея България има голям капацитет, който обаче остава неизползван към момента.

"В тази година на пандемия второто тримесечие имаше голям срив. Третото тримесечие показа някакво оживление, но то не може да компенсира предходното. За световната търговия се очаква спадът да е 9%, а за българската –  между 11% и 13%, което ще ограничи възможностите търговията да бута напред икономическия растеж през следващите  една или две години.“, добави още Бобева.

Според нея външната търговия на страната няма да успее да се възстанови през следващата година и ще й бъде необходимо повече време.

По думите на Бобева Европейският съюз е „големият губещ“ от сегашната ситуация заради спецификата на кризата, която е ударила най-сериозно сферата на услугите.

„Другият по-сериозен проблем е свързан със сериозни структурни проблеми на европейската икономика, които се отразяват и на износа. Европа изнася все по-малко индустриални стоки, все по-малко високо технологични стоки и изостава в сферата на дигитализацията“, коментира гостът.

"Китай например се индустриализира на ново ниво и търсенето там беше най-силно при медицинските и технологичните стоки. В този смисъл Европа е структурно уязвима, ако не промени своята индустриална политика и тази за дигитализацията. Това с пълна сила се отнася и за България, която е около средните равнища в тези неблагоприятни тенденции.“

Целия разговор - във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А ето го разковничето "Изнасяме стоки с ниска добавена стойност" и внасяме всичко останало. Някой от политиканите да обясни ЗАЩО всички стоки за дома са внос, от препаратите и сапуните до клечките за зъби? Продължавайте да наливате пари в пясъка (туризъм,хотелиерство и къщи за гости) , а ние ще ви гледаме сеира (запустели сарай).
4
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бабо Дане, кога ще станем като Германия? Скоро ли? Минаха 31 години пазар, капитализъм и буржоазна република.
3
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Даниела Бобева не може да обясни защо Европейският съюз ще продаде пазара си на Великобритания за пари, а Източна Европа го подари без пари на Западна Европа.Нашите пишман-"економисти" получиха само пошляпване от "невидимата ръка на пазара", което те възприеха като галене от Запада.Слаби "економисти", пазарни фундаменталисти, счетоводители ни съветваха 30 години и властваха по телевизиите и в правителствата.
2
1
 
3
 
! Отговори
Дедо Мъде преди 3 години
Направо КАПО, с изути *** хванали се за палците ОДУПЕНИ готови за.............
1
1
 
5
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 3 години
ДОГОДИНА СМЕ ВАЛАТ