Симидчиев: Антитела започват да се изграждат седмица след ваксината

Пулмологът обясни как ваксинацията ще се извърши по-бързо
4 яну 2021 20:50, Нели Христова
36
Симидчиев: Антитела започват да се изграждат седмица след ваксината
Снимка: БГНЕС

Пред БНТ пулмологът Александър Симидчиев обясни предложението си как е възможно по-бързо да се осъществи ваксинирането у нас. Той посочи, че ако пристигналите в страната ни дози бъдат поставени на толкова пациенти, с колкото дози разполагаме в момента, а реваксинацията бъде извършена с постъпващите впоследствие дози, то така ще бъдат покрити повече хора.

На въпрос дали реваксинацията трябва да бъде направена със същия вид препарат срещу коронавирус, той отговори, че на този етап няма научни данни дали това е възможно или невъзможно.

"Това, което се знае със сигурност, са научно доказаните факти, за които имаме и съответните документи и регулаторните органи са разрешили този начин на ваксинацията. Така че ние не можем да се отклоняваме от стандартния добре разписан регулаторен режим, на който са разрешени тези продукти", отбеляза той.

Д-р Симидчиев подчерта, че ваксината се поставя по желание и колкото по-бързо се имунизират първите желаещи, толкова по-бързо ще има възможност да се извърши и реимунизацията.

Д-р Симидчиев обясни, че седмица след като му е поставена ваксината започва изграждането на антителата. "Очаква се до края на този период - до 21 ден, когато трябва да ми се постави втората доза, да съм на 52% защитен, а седмица след поставянето на втората доза, защитата да е 94%".

Пулмологът отбеляза още, че има достатъчно научни данни, че освен антитялозависимия имунитет, ваксинацията, както и преболедуването, изграждат клетъчен имунен отговор, който има паметов компонент, т.е. той може да защитава за много по-дълъг период от време, но за момента данните, с които разполагат медиците, са тези от клиничното проучване, което е по-малко от 1 година. "В рамките на тези проучвания обаче е видно, че защитата е 94%".

Д-р Симидчиев допълни още, че данните, събрани до момента, показват, че се наблюдава относителна консервативност на белтъка, срещу който се изработва имунният отговор, което предполага, че ваксината ще е осигурява много по-продължителен имунен отговор.

Пулмологът посочи, че не се очакват противопоказания при хора, ваксинирани срещу грип, ако се ваксинират срещу ковид. Единствено препоръча това да се направи в разстояние 1 месец между първата и втората ваксинация.

Д-р Симидчиев заяви, че натискът върху здравната система действително е намалял, но изрази опасение, че е възможно сега да има нов пик, тъй като много хора не са спазвали противоепидемичните мерки покрай Новогодишните празници.


36
Още от Страната
Скок на търсенето на имоти в Родопската яка
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 1 седмица
До Иво
Ти си ЗЛАТЕНА!
26
0
 
0
 
! Отговори
До 1 преди 1 седмица
Ти пък колко вземаш, за да пишеш срещу ваксините.
25
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Народът ни е изключително неграмотен по здравни теми. Убеждавам се като чета коментарите
24
0
 
0
 
! Отговори
До 17 преди 1 седмица
Какво ти е трудно да проумееш.
Такива са фактите.
23
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До 27
Как сравняваш нашата здравна система с тази в Швеция.
СЗО разписва препоръките диференцирано с оглед нивото на здравни услуги в страните - три нива отделя.
Не е тайна за никого.
Швеция.
Мечтай си
22
1
 
8
 
! Отговори
(-_-) преди 1 седмица
До Иво:

В Беларус, Швеция и къде още беше без идйотски мерки газят трупове, нали?

***!
21
13
 
4
 
! Отговори
Иво преди 1 седмица
Истината е, че ако не ни бяха прибрали по кошарите сега щяхме да газим в трупове. Другото са приказки на пазаря.
20
2
 
8
 
! Отговори
Ани Салич от Нова преди 1 седмица
Всички, които са против ваксините са нацисти и ще бъдат подложени на нов Народен Съд! Само ваксина му е спасението на тоя свят, аз ще се ваксинирам 2 пъти по 2 пъти на всяка ръка, за да покажа лично на другаря Домусчиев колко съм прогресивна. Николай Дойнов, с пряков Ангорския Заек ,смята да направи същото! Да живее комсомола, другарки и другари! Урааааааа! И обещавам да говорим все повече за ваксината по новините на Нова! Заклевам се дори!
19
0
 
3
 
! Отговори
Вино Тинто преди 1 седмица
До Kelly McGuire

Намерих го и аз, благодарско, но защо нашите медии не казват за това?
18
0
 
2
 
! Отговори
Taliban преди 1 седмица
МАГАРЕШКИ НЕ Е СЬГЛАСЕН.
17
0
 
5
 
! Отговори
Kelly McGuire преди 1 седмица
До Barba Ganios

Колега, гугълно долното и ще прочетеш цялата статия. Не се говори за държавата RSA, а за Южна Африка, вероятно е за георграфския регион, не знам и аз. CBC, CBS, ABC, BBС и Times of India са го публикували тоз материал днеска.

"UK scientists worry vaccine may not protect against coronavirus variant found in South Africa."
16
0
 
7
 
! Отговори
Кичка преди 1 седмица
Тоз *** се показва по медиите повече и от Ани Салич. Багo у дофтуро, нема ли си пациенти, та е нон-стоп да търси слава? И защо е без маска? Какъв пример дава?!?
15
2
 
2
 
! Отговори
Barba Ganios преди 1 седмица
До Кели Мак Гуайър

do 13.....kolega v RSA niama nov shtam !!! Tova sa lajlivi novini !!!
14
0
 
2
 
! Отговори
Да преди 1 седмица
До Анонимен

не са заразни, пий, пуши (далеч от мен) яц *** колкото си искаш
13
2
 
10
 
! Отговори
Kико преди 1 седмица
"...когато трябва да ми се постави втората доза, да съм на 52% защитен, а седмица
след поставянето на втората доза, защитата да е 94%".
=======================

Човек без грам информация по темата дори да е, само като прочете тези умопомрачаващи сквернословия и му е ясно, колко оплетен в собствените си кълчища е тоя тип. Остава само и с десетични дроби да си беше послужил, за да ни убеди колко е важно да се напълним с "ваксината" - гаранция на 97.98%! Тичай народе, безплатна и безопасна! Удри!
12
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ей да спреш да хайманосваш по телевизиите и да си гледаш пациентите че сума и народ умря в твойта болница от кови
11
4
 
17
 
! Отговори
Кели Мак Гуайър преди 1 седмица
Въпросният доктор е поредното платено лице-манекен на Фармацевтичната, сатанинска индустрия, погубила повече души, отколкото спасила. Защо бре, аланколу, благославяш райския джус на евреина-сатанист-милиардер, но не кажеш примерно, че днес борсите в цял свят се сринаха, защото от учени от Англия доказаха, че ваксината на Пфайзер НЕ действа върху нов шам на коронавируса, регистриран в Южна Африка? Това е инфо, което всеки може да провери в интернет. Платени пропоненти на "ваксината" бол!
10
1
 
11
 
! Отговори
читател преди 1 седмица
Този до неотдавна беше пръв специалист по фините прахови частици.
Заливаше медиите с измислени сметки.
Сега е специалист по вируси. Също специалист.
Добре, че няма пандемия от трипер...
9
7
 
6
 
! Отговори
Абе тия нещо? преди 1 седмица
Срещу определена сума ще продадат и майка си, освен принципите си. Обаче ме радва колко много хора виждат вече глупците, лъжците и продажниците. Няма как химия да е по-добра от естествения имунитет. И няма как химия да е наложителна, при болест, от която се възстановяват 98%.
8
1
 
4
 
! Отговори
Barba Ganios преди 1 седмица
...Kantardjiev e mar sha !!! Platena mnogo dobre za da lae vseki den !!!