Ваксинираните сте, но все пак се заразявате с COVID-19: Ето защо

Причините са няколко
Обновена: 3 фев 2021 20:41 | 3 фев 2021 20:30, Нели Христова
112
Ваксинираните сте, но все пак се заразявате с COVID-19: Ето защо
Снимка: БГНЕС

Ваксината срещу COVID-19 не осигурява пълна или незабавна защита, което означава, че все още е възможно да се заразите и да дадете положителна проба за вируса след ваксинация. Такъв бе случаят с демократичният представител Стивън Линч от Масачузетс, който получи положителен тест, след като прие втората си доза от ваксината Pfizer. Треньорът по баскетбол в Залата на славата Рик Питино също даде положителен резултат, след като получи първата си доза.

Това се случва по няколко причини:

Има забавяне между ваксинацията и защитата

Според американските центрове за контрол и превенция на заболяванията да се изгради имунитет след ваксинация отнема няколко дни до няколко седмици. Така че може да се заразите преди ваксината да започне да действа.

"Отнема известно време, за да се развие имунният отговор", каза д-р Робърт Салата, директор на Университетските болници Roe Green Center за туристическа медицина и глобално здраве в Кливланд, пред CNN. Първата доза може да осигури известна защита, но както главен изпълнителен директор на Moderna, Стефан Бансел каза в понеделник, "всъщност просто нямаме данни, които да докажат това в този момент."

За Pfizer след 14 дни първата доза е била около 52% ефективна за предотвратяване на заболяването, казват водещите изследователи на ваксината Pfizer.

Ваксинацията предотвратява повечето, но не всички заболявания

Все още можете да дадете положителен тест след ваксинация, тъй като ваксината не е 100% ефективна.

Всички разрешени ваксини са високоефективни, но не осигуряват пълна защита. Ваксината на Pfizer е била 95% ефективна за предотвратяване на заболявания в клинични изпитвания, след като хората са получили две дози. А ваксината на Moderna е 94% ефективна за предотвратяване на заболявания при хора, които са получили две дози в клинични проучвания.

Ваксинацията предотвратява заболяването, но не е ясно дали спира инфекцията

Ваксинацията предотвратява тежкото заболяване от COVID-19, но все още не е ясно дали или колко ваксината предотвратява всички инфекции.

"Не е ясно дали ваксините ще попречат на вируса да ни зарази и да го изкараме без симптоми. Това все още се проучва", каза д-р Уилям Шафнер, специалист по инфекциозни болести и професор по превантивна медицина в катедрата по здравна политика в университета Вандербилт. "Що се отнася до това, което видяхме, тези ваксини наистина се променят при предотвратяване на болести и дори тежко заболяване", казва Намандже Бумпус, директор на катедрата по фармакология и молекулярни науки в университета "Джон Хопкинс". "Но съсредоточаването процента на ефикасността не рисува цялата картина, защото все пак може да се окажете с заразени с COVID, но изглежда, че тези случаи не са толкова тежки в сравнение с болестта, през която неваксинираните хора преминават и това е наистина важно."

Производителите на ваксини все още проучват дали ваксините просто пречат на хората да се разболеят наистина или напълно предпазват от инфекция.

Ако сте безсимптомни, все пак ще дадете положителна проба за COVID-19. Това също би означавало, че дори да сте ваксинирани, пак можете да разпространявате болестта. Ето защо дори хората, които са ваксинирани, все още ще трябва да носят маски. Човек може да бъде асимптоматичен носител, но да носи вируса в носните си проходи, така че когато диша, говори или киха, той все още може да предаде коронавируса на други.

Ваксините не действат със задна дата

Ваксините не действат със задна дата. Можете да дадете положителна проба за COVID, тъй като сте били заразени преди да получите ваксината, но просто още не сте го знаели. Това се случи с някои от здравните работници в проучване, публикувано от американските центрове за контрол и превенция на заболяванията в понеделник.

Проучването установи, че 22 от 4081 ваксинирани здравни работници са имали положителен тест за COVID-19 след получаване на първата доза.

Един от авторите на изследването, д-р Eял Лешем от медицинския център Sheba в Израел, заяви, че е ясно, че някои от работниците, които са се оказали положителни, "всъщност са заразени с COVID, преди да получат първата си доза".

Въпросът с новите варианти

Има опасения, че някои нови варианти на коронавируса, могат да бъдат по-малко податливи на защитата, която идва от ваксините.

Предварителните лабораторни данни показват, че ваксините трябва да осигурят защита, а лидерите на общественото здраве искат да ваксинират колкото се може повече хора възможно най-бързо, за да ограничат възможностите, в които вирусът може да мутира.

Производителите на ваксини заявиха, че ги тестват, за да видят дали действат срещу новите варианти, а също така работят върху бустери, които биха добавили допълнителна защита срещу тях.

"Ще трябва да се адаптираме към това, което прави този вирус. И ние имаме капацитета да сме в крак с вируса и дори да го изпреварим", казва Шафнър.


112
Още от Наука
Учени: Билков препарат бори COVID стотици пъти по-ефективно
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
102
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
За какво да рискуваме да си слагаме ваксина, която излезе на пазара за по-малко от година и не можем да съдим корпорациите за нежелани ефекти, като даже не спира разпространяване
101
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Като учещ биология, мога да кажа, че от първи ни учат че ваксиниранрто против групите коронавируси (настинки, SARS и т.н) е безсмислено
100
0
 
5
 
! Отговори
... преди 3 седмици
От цялата работа стана ясно, че ваксините не са 95% ефективни, а по скоро 50% щото между първа и втора няма изграден като хората имунитет. Не е ясно изобщо дали те предпазва от заразяване или просто по-леко да го изкараш и на последно място здравната агенция на Британия излезе вчера с доклад, че новия щам не се влияе от ваксината. Тоест честито на тези дето са ги боли, върху тях се тества експериментална технология с непотвърдени ефекти и незнайни странични ефекти. ЯКО!
99
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Какво ми го давате Израел, имат 5 хил жертви от 700 000 хил случая на ковид, ние имаме 10 000 жертви от 250 000 случая. Май работи тая ваксина а?
98
1
 
3
 
! Отговори
Некъф преди 3 седмици
Не е срамно да си възрастен и да вярваш в дядо Коледа, срамно е да си въсрастен и да вярваш на ваксини против ковид19 и на всички които имат печалба от това ти да вярваш в техните думи !!!
97
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Дори пак да има инфекция и леки симптоми пак няма значение стига до подобри шансовете за оцеляване. При хората между 50-70г има 4% смъртност. Ако половин милион от тази група се зарази това са около 20 000 жертви. А половин милион заразени над 79г ще дадат около 100 000 жертви. Ефикасността на ваксината е 68% за хора над 60г. За тези 2 групи и 1 млн заболели общо от тях ще спаси 80 000 хил живота, колкото целият град Плевен.
96
0
 
1
 
! Отговори
ХХХ преди 3 седмици
аз като малък съм искарал коронавируса поне 10-тина пъти ....до колкото помня то гърло те боли кашлица сополи ни мирис ни вкус температури .......ама тогава беше Грип .....сега модерен Грип
95
0
 
6
 
! Отговори
Дръндер преди 3 седмици
"всъщност просто нямаме данни, които да докажат това в този момент."
"Ваксинацията предотвратява заболяването, но не е ясно дали спира инфекцията" Значи има разлика между заболяване и инфекция. Тоест едно лекарство би било по ефективно?
""Не е ясно дали ваксините ще попречат на вируса да ни зарази и да го изкараме без симптоми. Това все още се проучва"
Абе с една дума, който сега се ваксинира се превръща в опитно вайче на трета фаза!
94
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Я дайте данните на Израел - 60 % ваксинирани, 10 % изкарали го, в 3-то Локдаун и пак рекорди по 5-7 хил нови случаи...
93
0
 
8
 
! Отговори
док-ТОR смях преди 3 седмици
На вируса е забранено да влиза ФЪФ общ. транспорт,училищата,
моловте, игралните зали,големите търгашески вериги,банките.
Забранено муЙ да влиза само в ресторантите.
Ако все пак влезе, ще бъде глобен..
92
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Това че след ваксинация може все пак да се заразите означава само едно, ваксината е рабиш.
91
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ваксината успешно подпомага корона вируса
и неговото развитие.
90
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ако се ваксинирате, или ще се разболеете, или не.
89
2
 
16
 
! Отговори
Това ми стига, преди 3 седмици
за да не се ваксинирам "Има опасения, че някои нови варианти на коронавируса, могат да бъдат по-малко податливи на защитата, която идва от ваксините." - какво по ясно от това, ваксините не са изпробвани, а сега се изпробват върху наивници!
88
3
 
6
 
! Отговори
Бил Гей преди 3 седмици
Най-важният отговор-ваксината съдържа приемник за 5G вълни под формата на нано-чип и коктейл от витамини, като предназначението и за Ковид е само маскировка.
87
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Чета ви и се радвам, че нищо не зависи от хора като вас. Мн тъ-по-тия на едно място.
86
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Значи си става като грипа.Все едно е генномодифициран грип,ъпгрейтнат модел.Всяка мутация ще иска нова ваксина да се бие.Възниква въпроса:''Защо да има затваряне на хората като така или иначе всеки ще се зарази?''Явно е неизбежно и който иска нека си седи вкъщи.Ще трябва да се приеме,че няма да го победим и трябва да живеем с него.

П.П.За да има затваряне трябва на всеки човек държавата да осигури минимален доход.
85
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ще падна от смях вече. Лъжа след лъжа.
84
6
 
14
 
! Отговори
Ае бягай от тука ве преди 3 седмици
Ае стига вече с тая измислена болест ве
83
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Трябва
Лекарство за нещо ,което не съществува? Лекарство срещу вашето невежество има и То е знания и осъзнаване!