Все още малко аптеки работят с електронна рецепта

Масово пациентите не могат да се възползват, защо?
4

До дни се очаква половината от аптеките в страната да започнат работа с електронни рецепти. Това коментира председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов в предаването "Директно" по Bulgaria ON AIR.

Два месеца след старта на новата система, аптеките, които боравят с новия софтуер, са едва няколкостотин и то единствено в големите градове, а масово пациентите не могат да се възползват от електронните рецепти.

Срокът, определен от държавата, в който всички аптеки трябва да са готови и да въведат системата, е 1 май тази година.

Очакванията на експертите са промяната да подобри условията и възможностите за онлайн търговия на лекарства, което би облекчило както фармацевтите, така и пациентите.

Не всички продукти обаче ще могат да бъдат издавани по електронна рецепта. За момента такива са медицински изделия, хранителни добавки и козметика. Причината - не попадат в национални регистри.

Повече от година след началото на пандемията и след месеци на скъпи маски и недостиг на лекарства – каква е ситуацията в момента?


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До ДодоДодье ... Ако имаш огромна верига, ПОС терминалите ще ти ги сложат безплатно, ще ти искат. 0.2% на плащане и ще можеш да опошеш всичко като разход ... това е, ако плащаш такси.
3
1
 
0
 
! Отговори
Додо преди 6 месеца
До 1: Защото Марешки не иска да плаща на банката за пос терминала. За теб може да е безплатно плащане с карта, но този който държи пос терминала си плаща като поп на банката ;).
2
2
 
3
 
! Отговори
Zohan преди 6 месеца
В здравеопазването винаги и на всички нива важат парите в брой. Точка! Даже и в ковид пандемията.
1
1
 
5
 
! Отговори
21-ви век преди 6 месеца
А в аптеките на Марешки защо не може да се заплаща с дебитна/кредитна карта?