Великобритания се впусна в търсене на медсестри по света

8 000 чужденки са назначени около пандемията
11 мар 2021 14:20, Елка Василева
47
Великобритания се впусна в търсене на медсестри по света
Снимка: архив, БГНЕС

Във Великобритания над 8 000 медицински сестри от чужбина са били назначени от националното здравеопазване, за да се запълнят празнините в претоварените от работа болници около пандемията от коронавируса, съобщава вестник „Индипендънт“.

Ръководителите на националното здравеопазване са се втурнали да търсят медицински сестри по света след първата вълна на пандемията миналата година, когато се усети остър недостиг на персонал за обслужване на пациентите в критично състояние, пише „Индипендънт“, цитиран от БНР.

Още по темата

Назначенията са станали в периода от април миналата година до януари през настоящата, което означава средно по 1 000 медицински сестри месечно. На болниците в Англия са били отпуснати 28 милиона миналия октомври, за да покрият разходите за полети, трансфери и жилищно настаняване на сестрите от чужбина, за да се осигури по-бързото им пристигане на Острова.

В същото време вестникът повдига въпроса доколко етичен е бил този ход при положение, че Световната здравна организация предупреди, че в световен мащаб има недостиг от около 6 милиона медицински сестри.

Ники Кредланд от Британската асоциация на медицинските сестри в интензивните отделения критикува тези назначения, защото смята, че тъй като това е световна пандемия, е необходимо всяка държава да разполага с експертни грижи за пациентите и вземайки от една страна, за да дадеш на друга, не е етично.

Преди пандемията имаше недостиг от около 40 000 медицински сестри във Великобритания.

Въпреки наблюдаващия се интерес напоследък сред местното население към курсовете за обучение на медицински сестри без наемане на работна сила от чужбина кризата не може да бъде решена.

Освен това се изтъква и финансовата страна на въпроса, след като бюджетът на правителството предвижда увеличение на заплатите на медицинските служители само с 1 процент.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
0
 
! Отговори
муси преди 2 години
Британският паспорт е в много пъти по-ценен от ганювския паспорт. След 30 години няма да ви има вече.Който иска да доживее до пенсия да се замисля. БГ е мортос.
39
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
наще сестри дето се заканваха че ше напуснат работа и България , могат вече да заминават . но едвали ше го направят , там трябва да работят , а не с цигарка и кафенце да минава работния ден ...... Тези които знаят езика и са истински професионалисти няма да чакат да ги съсипе българското традиционно плиткоумие!
38
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Виждам, че отворен го раздаваш, за да ми говориш за London living allowance......... Аз също виждам ти и някои българи в България колко виждате! Виждате си задниците без огледало и дъвчете магарешките будили всеки ден.Англия има най много починали защото до последно се борят да ги държат живи с куп хронични заболявания и не жалят средства или търсят подаяния от хората за да ги лекуват в чужбина, както е в България.
37
1
 
0
 
! Отговори
и те така преди 3 години
наще сестри дето се заканваха че ше напуснат работа и България , могат вече да заминават . но едвали ше го направят , там трябва да работят , а не с цигарка и кафенце да минава работния ден .
36
1
 
2
 
! Отговори
До анонимен 24 преди 3 години
Виждам, че отворен го раздаваш, за да ми говориш за London living allowance, който е жълти стотинки и не покрива абсолютно нищо от огромните разходи в град като Лондон. Самият факт, че всяка година търсят десетки хиляди мед сестри в системата им е показателен, че хората са демотивирани. Тази година им се подиграха с 1% увеличение на заплатата, при целият им къртовски труд в най заразената от Ковид държава в Европа...
35
0
 
2
 
! Отговори
3467899 преди 3 години
Търсят се толкова,защото има стандарт,колко пациенти да обслужват,не като тука 1 на цяло отделение,имат силни синдикати ,които ги защитават.
34
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Напливът от английски пенсионери е толкова голям че са задръстили границата :))))))))
33
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Преди 5год. работих в Ливерпул в старчески дом. Получавах по 650 пфунда на месец.Наема на квартирата ми беше 600 пфунда. Издържах два месеца и вече не искам......... Щом Айшето казва няма как да не е така. :))))))))
32
1
 
5
 
! Отговори
Айшето от Сливен преди 3 години
Питайте английските пенсионери защо търчат да живеят в БГ
31
2
 
2
 
! Отговори
Aйшето от Сливен преди 3 години
Преди 5год. работих в Ливерпул в старчески дом. Получавах по 650 пфунда на месец.Наема на квартирата ми беше 600 пфунда. Издържах два месеца и вече не искам да чуя за Англия
30
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стилът и маниерът ви на писане, и изразяване напълно потвръждава твърдението ви!Лицето на държавата потвърждава повече отколкото моите маниери, стил и виждане! :)))))))))
29
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ето я новата Либия, на която можем да продаваме медици.Ще продавате ако не са с ментета дипломи като онази напращяла БСП дъщеричка "завършила" с отличие медицината! :)))))))))Англичаните знаят как да подбират качество!!!
28
1
 
1
 
! Отговори
рпг7 преди 3 години
до анонименБългарската мъдрост е космическа и анти-акълието е преборено завинаги! :)))))))))))))Пределно ясно се вижда кой колко има и може!-------------Стилът и маниерът ви на писане, и изразяване напълно потвръждава твърдението ви! -)))Дерзайте!-)))
27
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ето я новата Либия, на която можем да продаваме медици.Извъневросъюзната държава ще трябва вече да плаща за покупка на работна ръка и за пазара на ЕС.Европейският съюз ще продаде пазара си за десетки милиарди евро на година.Европейският съюз не е Горбачов и Съветския съюз. Той е меркантилен, хитър търговец.
26
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
..... само молоумни сестри дори името ми не могат да напишат правилно......Ти защото правилно говориш английски език с побългарен словоред и чеверме интунация! :)))))))))))))
25
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Проблема на българите в Бг е в липсата на промишленост и производствен мощности, а не в невъзможноста да работят в ЕС!Българската мъдрост е космическа и анти-акълието е преборено завинаги! :)))))))))))))Пределно ясно се вижда кой колко има и може! :))))))))
24
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
каквото и да им трябва - вече ще си го набавят от Индия и Пакистан........... Тази възможност ще преотстъпят на най богатите от ЕС - българските граждани.По продажбата на ментета ще ги познаете! :))))))))
23
1
 
3
 
! Отговори
рпг7 преди 3 години
До анонименИ тогава България заедно с българите в нея ще цъфне и върже. -----------Проблема на българите в Бг е в липсата на промишленост и производствен мощности, а не в невъзможноста да работят в ЕС!А, на британцинте в липсата на средно квалифицирана работна ръка в тяхното производство и роби за селското им стопанство.Мъ, то кой да чете и още повече - кой да мисли!Нъл тъй!-))))))
22
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
каквото и да им трябва - вече ще си го набавят от Индия и Пакистан.
21
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
.... и да не си и помислят за сестри от източна Европа........ Рядко грешат два пъти! :)))))))