Не препоръчват на британците да пътуват в България за почивка

След връщане се изискват самоизолация, тестове, формуляри
Обновена: 19 май 2021 07:59 | 19 май 2021 07:45, Елка Василева
74
Не препоръчват на британците да пътуват в България за почивка
Снимка: архив, БГНЕС

Британският премиер Борис Джонсън предупреди хората да не пътуват на почивка в страни от т. нар. „жълт списък“, в който попада и България, защото остава в сила правилото за основателна причина. Това внесе голямо объркване сред британците. Преди това министри заявиха, че от 17 май хората могат да посетят приятели в тези държави, предаде БНР.

Още по темата

Борис Джонсън посочи, че е много важно хората да разберат какво означава държава от „жълтия списък“. Хората трябва да имат неотложна семейна или бизнес причина за пътуване. При прибирането си те трябва да се самоизолират, да правят тестове, да попълват необходимия формуляр за престой и всичко останало, което се изисква, допълни премиерът.

Предупреждението идва след като хиляди британци се запътиха към дестинации като Франция, Гърция, Испания и Съединените щати с повече от 150 полета още в понеделник – първия ден от третата фаза на облекчаване на локдауна.

Схемата за пътуванията на правителството на принципа на светофара е по-скоро наръчник, отколкото законово изискване и някои туристически компании решиха да предлагат почивки в страни от „жълтия списък“, освен ако от Министерството на външните работи изрично не поискат хората да имат само основателни причини за пътуване. Някои туристически компании обаче отказват да  поемат ангажимент за връщане на депозити или плащания.

Опитвайки се да внесе яснота в настъпилото голямо объркване, особено след като по-рано министри увериха, че може да се пътува в страни от „жълтия списък“ без основателна причина, бизнес кореспондентът на Би Би Си Тио Легет обясни, че макар и от понеделник пътуването до страна от този списък да не е незаконно, то продължава да не е препоръчително. С други думи, технически пътуването е позволено, но правителството не го одобрява.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
pravilno, rradevite komunizi sa opasni za jivota. praviat atentati, ubivat nevinni hora...
36
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
*** *** - ***.***
35
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
*** *** - ***.***
34
1
 
11
 
! Отговори
Газдов преди 2 години
До Маздов,И какъв ти е проблема, полските и чешките алкохолици поне имат хубави жени, не като британските крави. А и като се напият по-рядко практикуват балконинг и други олимпийски спортове. Всички други алкохолици са по-добри от британските. Испания дори вдигна ръце и определени места отказаха да ги приемат, още преди "пандемията".
33
0
 
14
 
! Отговори
Маздов преди 2 години
До ГаздовВ Бургас само поляци и чехи ще кацат...Значи какво казваш ? Притрябвали са ни британските алкохолици ... добре са ни дошли полските и чешките алкохолици . Щото ние база за нещо друго ,освен за алкохолен туризъм НЯМАМЕ . Нито обслужването ни е добро с тия временно наети и осигурявани на 4 часа несръчни селлянчета ... нито хотелите ни правени от ромски строители ,неуспели поради некадърност да си намерят работа в Германия .. нито някаква природа ни остана че да се похвалим с нея....
32
4
 
4
 
! Отговори
Газдов преди 2 години
Тия са ***, България от днес даже е с техните изисквания за под 50 на 100 хил. души за седмица. Отделно тенденцията е към спад и то доста стабилно, от над месец вече. Всичко работи от няколко седмици и няма промяна, в България просто наистина половината население го кара и от тук насетне организмите ни са запознати с този вирус и като цяло, няма да е нищо особено, усложненията ще са още по-редки. Ония алкохолици нали им отвориха кръчмите, да си пият там. В Бургас само поляци и чехи ще кацат.
31
1
 
7
 
! Отговори
Българин преди 2 години
Британските пияндета не ни трябват.
30
1
 
10
 
! Отговори
пфффф преди 2 години
Идеално!Въобще тия бозавите да не ги пускат тука.Така на Слънчака пак ще е спокойно както миналата година.Беше идеално за почивка без техните пияни и дрогирани туристи!
29
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А супер, пияни британци не ни трябват, пък и с тая топла връзка с Индия пък съвсем, ако имат и черевн списък директно да сме първи в него
28
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тия нали са ги ваксинирали , от какво толкова се плашат. Да не говорим, че при тях е пълно с индийци и даже те трябва да попаднат в червен списък и никакви англичани никъде, за да не разпространяват индийския щам."Технически пътуването е позволено, но правителството не го одобрява." - те в детската градина ли са и госпожата ще им се скара? Третират ги като д.о.б.итък, ама щом им харесва!
27
1
 
16
 
! Отговори
Логично, Уотсън преди 2 години
Съсипахме уникална природа която можеше да привлече богати туристи с пари и възможности да пътуват дори и във време на пандемия ... за да създадем бетонни копптори с евтин алкохол и още по-евтини нечистоплътни ку** ви за европейските пияяници и нарркомани ....А сега се чудим защо никой не иска да идва и си създаваме оправдания че някой друг ни е виновен ...
26
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да живее ГЕРП!Завинаги и напред с Баце, пардон Бойко Методиев Борисов!Оле, ле издадох се! Простете ми! Съвсем ме объркахте толупи, *** и 80%-ни!Сега сериозно - кога ще влизат тези в затвора! За ГЕРП може и да влизат по групово!
25
0
 
23
 
! Отговори
Началото на края преди 2 години
Тежък сезон се задава за новопостроената "Подпорна стена" със 120 легла , СПА център и нощен бар .... както и за другите подобни "подпорни стени" и "временни бетонни постройки" върху вече напълно унищожени дюни и ваканционни селища заели мястото на няколко уникални горички край морето "включени" в списъка на Натура 2000 ама оказали се изведнАж с "променено предназначение" от чиновник с внезапно уголемена банкова сметка .....Мъкаааа, мъкаааа....Другите са виновни ......
24
6
 
2
 
! Отговори
Хапнете си Норки преди 2 години
ГЕРБ ни водикъм светло бъдеще! Герб ни дават "УСЕЩАНЕТО"!
23
5
 
2
 
! Отговори
Хапнете си Норки преди 2 години
ГЕРБ ни водикъм светло бъдеще! Герб ни дават "УСЕЩАНЕТО"!
22
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е, Борката нали е половин турчин. Ясно, че ще иска да смачка нашия туризъм за сметка на Турция.
21
2
 
15
 
! Отговори
аз да ви обадя преди 2 години
То и за живот не е препоръчително, ама кой ти слуша препоръките.
20
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Селяните по морето генерират 15 милиарда, с ти гражданина генерираш само отпадъци сутрин в тоалетнатаа:) Такива пишман граждани, като тебе ... пълно Ако.чакаме на тебе да вдигаш стандарта или да създаваш работна среда мале мале ...
19
3
 
29
 
! Отговори
това не е добре преди 2 години
Жал ми е за всички ангажирани в туризма, а и за всички нас, защото още един почти нулев сезон ще даде още десетки милиони необслужвани бързи кредити, все по-малко бебета и какво ли още не.Британците винаги са ни мразили. Политическо решение.
18
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Schto v BG nikoi ne iska a????????otgovorete de