Експерт препоръчва комбинация от векторна и РНК ваксина

Пиер Моргон е един от най-известните експерти по ваксини
17 юни 2021 12:45, Ния Христова
20
Експерт препоръчва комбинация от векторна и РНК ваксина
Снимка: БГНЕС
Един от най-известните експерти по ваксини в света Пиер Моргон комбинира два вида ваксини срещу коронавирус, за да се предпази от вируса. Така той получава първата доза от препарата на Оксфорд "Астра Зенека" във Франция, а втората доза за пълна имунизация - в Швейцария, където му поставят "Модерна". Периодът между поставянето на двете инжекции е осем седмици.
 
Моргон има 30-годишен стаж в различни фармацевтични компании и в момента е старши вицепрезидент на една от китайските компании, които работят по ваксина срещу коронавирус.
 
"Най-важно за всеки човек е да се имунизира. Ако няма необходимата квалификация за избор на най-подходящата за него ваксина, да се консултира с лекар, а да не прави експерименти", каза пред БНР Пиер Моргон.
 
"Избрах да използвам смесването на две ваксини, което се нарича „смеси и съчетай“, първо за да „заредя“ имунната система с една технология, а след това да я стимулирам с друга технология. Разбира се, и двете трябва да целят един и същи патоген. Това е подход, който вече съществува. Например – при ваксините за полиомиелит и други заболявания. Науката за ваксините вече ни е дала знанието, че този подход работи добре. На първо място – обикновено той дава по-силен имунен отговор и на второ – често срещано е след такъв подход, имунитетът да е по-траен", поясни експертът.
 
"В момента има няколко клинични проучвания, които се правят върху този подход. Освен това има наблюдения от реалния живот в държави, които започнаха имунизация с ваксината Астра Зенека, но заради тревогите около кръвните съсиреци много хора се разубедиха за безопасността на този медикамент. Тогава държавите разрешиха ваксинационната схема да приключи с ваксина на друга компания. Струва ми се, че в Испания и Германия бе избран именно този подход", посочи още Моргон.
Още по темата
 
На въпроса защо е избирал да смеси векторна и РНК ваксина и това ли е правилната последователност Пиер Моргон отговори:
 
"Все още няма доказателство дали е по-добре да се започне с векторна или с РНК ваксина. В момента има няколко проучвания, които се правят. Ако прочетете вече наличните протоколи, ще видите, че в мнозинството от тях се препоръчва именно да се започне ваксинацията с векторна ваксина и да се завърши с РНК технологията или с рекомбинантен протеин."
 
На въпроса ако след половин или една година ни трябва трета доза ваксина, какво да изберем, според ваксинационната схема, през която сме, преминали Пиер Моргон заяви:
 
"Това е много труден въпрос, защото, както знаете, в момента представянето на ваксините е във фаза три на клиничните проучвания. Трябва да изчакаме резултатите, за да направим заключение. От опита, който имаме с други патогени, знаем, че наличните ваксини би трябвало да защитават около година. За хората, които са получили различни ваксини, може да се очаква малко по-дълъг имунитет."
 
По думите на експерта добрата ваксина е тази, която е поставена в ръката ви. Другите просто не ви защитават.
 
"Първото и най-важно е да имате ваксина. След това, ако имате възможност за избор на ваксинационна схема и държавата го позволява, приемете различна ваксина за втората доза, ако това ще ви накара да се чувствате по-сигурни. Най-важното е да се ваксинирате. Съвсем нормално е хората да се страхуват от неизвестното, въпреки че „неизвестното“ сега не е чак толкова неизвестно, колкото беше в началото на разработването и пускането в употреба на ваксините", каза той и допълни:
 
"Аз имам добро здраве. Нямам сърдечни или респираторни проблеми, нито наднормено тегло. Спортувам регулярно и мога да кажа, че наистина съм в добро здраве за възрастта си. Това, което е по-важно, познавам добре имунния отговор на организма си, тъй като през живота си съм употребявал много ваксини. Причината е, че аз пътувам много и понякога, за да се посети определено място, трябва да се поставят ваксини. Дори ежегодно си слагам противогрипна ваксина, така че съвсем спокойно мога да твърдя, че съм се подлагал многократно на ваксини и никога не съм имал сериозни странични ефекти.
 
Но при хората с диабет и високо кръвно налягане - те са в рисковата група. Това вече е ясно, тъй като при тях са налице толкова рискови фактори и доказателство за това е профилът на хората, които развиха тежки последици от коронавируса или починаха в следствие на инфекцията. Разбира се, има и изключения, но мнозинството са хора с крехко здраве и хронични медицински проблеми. Първото нещо, което искам да кажа, е, че за тези хора е от жизнена важност да се ваксинират, защото са по-уязвими при среща с инфекцията. Второто нещо е, че те трябва да обсъдят всичко това със своя лекар. Той е човекът, който познава добре здравословното им състояние и има квалификацията да им препоръча най-добрия подход за ваксиниране", заяви още Моргон.
 
Трябва ли децата да се ваксинират срещу коронавирус и подходящи ли са за тях ваксините, които вече са налични експертът поясни:
 
"Има ваксини за деца и за възрастни. Например – при ваксината срещу дифтерия и тетанус, тя се поставя на децата, но след това се подновява, когато човек е възрастен. При ваксинацията на възрастните обаче дозата е по-малка – същата ваксина, но в по-малко количество. Понякога дозата за възрастни хора за задължителните ваксини е по-малка, защото тя само подсилва имунитета, който вече е придобит от ваксините, направени им като деца. Противогрипната ваксина е еднаква за всички.
 
Съществуващите ваксини за възрастни срещу коронавирус създават имунитет и са безопасни за здравето. Това, което знаем за тях, е, че са подходящи за тийнейджъри и подрастващи".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
4
 
! Отговори
Къде си чел преди 2 години
Ваксаният доктор да вземе да потърси информация по чужди сайтове. А когато се ваксинират 100 % от лекарите, това ще бъде световна новина, която ще е на първо място в призивите за ваксиниране. Сега няма как да излъжат.
17
0
 
3
 
! Отговори
Малко е това преди 2 години
ПРЕДЛАГАМ всеки месец хората да си слагат ваксинални свещечки профилактично.
16
6
 
0
 
! Отговори
Ваксиниран лекар преди 2 години
Лекарите първи се ваксинирахме, за да сме здрави и да има кой да ви лекува. Всички колеги , които познавам се ваксинираха, освен тези, които бяха болни наскоро. Сигурно има някъде и изключения, но абсолютно не е вярно че са 80%.
15
1
 
5
 
! Отговори
Do 15 преди 2 години
Къде си чел, че 80% от лекарите не са ваксинирани ?? ТИ си поредния *** ! Нямаш живот, а само си драскаш глупости...
14
3
 
3
 
! Отговори
Чудна работа преди 2 години
Тоя експерт препоръчва всичко, само да е ваксина, а 80 % от лекарите в цял свят, вкл. и вирусулози се дърпат кат магаре на мост и не искат да се бодат. Дали не е, че не работят за фармацевтични компании. Ковидваксърите веднага ще ги пишат прости и "ниско образовани".
13
5
 
3
 
! Отговори
Лекар преди 2 години
Има логика в комбинацията на ваксините .
12
2
 
6
 
! Отговори
проф.Баче Кике преди 2 години
Аз като експерт, освен тези 2 ваксини, препоръчвам и кожена такава за по-сигурно
11
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Доскоро нито един от производителите не се беше ваксинирал с това,което е произвел.Защо ли?
10
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А експерта ваксинирал ли се е с тази комбинация?
9
4
 
10
 
! Отговори
Darth shadow преди 2 години
няма ковид 19, няма научно доказателство, нито е изолиран има само вероятен компютърен модел, участвате в социален експеримент режисиран от бил гея и ко хейтърите защитници на ковид 19 и мерки, маски, ваксини да си пишат каквото си искат все ми е тая, хленчене от типа ще молиш за помощ пред спешното не ме трогват...
8
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ясни новини. Родителите ми така направиха. 1 доза АЗ и 1- Пфайзер.
7
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ми експерта да си ги бие.. аман от експерти, сепециалисти и не знам си какви по настинка и ваксиниране против настинка.... егати цирка
6
10
 
9
 
! Отговори
LosHo преди 2 години
Вече в тълковен речник думата може да откриете, че думата "антиваксър" се тълкува като "човек с ниска кулутра, ниско образнован, безотговорен " С две думи: п.рост човек
5
3
 
14
 
! Отговори
коктейл преди 2 години
Аман от такива експерти. У нас си имаме то тях достатъчно,че да ни пускате и чужди такива .
4
3
 
19
 
! Отговори
Познавач преди 2 години
Не е така. Векторните вървят най-добре с кисели краставички, а РНК с руска салата. Така че зависи от сезона.
3
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Айде, ваксъри, случайте експерта и бързо отивайте да се боцнете пак! Нали обичате да слушате експерти! Ето! Експерт ви го казва. Случайте го!
2
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За любителите на коктейли най новите предложения - пфайзер-нека и астра-дерна. Махморлука е лош, но кратък.
1
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"На въпроса ако след половин или една година ни трябва трета доза ваксина, какво да изберем" - изберете да не се бодете с неработещи експерименти.