Няма да затягат мерките заради новия щам на коронавируса

Без паника засега, но ако има ръст на случаите, може да има още ограничения
80
Няма да затягат мерките заради новия щам на коронавируса
Снимка: БГНЕС

Няма причина за паника, не се налага в региона да се вземат допълнителни мерки, предстои да се направи малко по-задълбочено проучване на контактните на човека, регистриран като заразен с индийския вариант на коронавирусната инфекция. Това каза министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров, цитиран от БТА.

Още по темата

Кацаров, заедно с европейския комисар по здравеопазването и безопасност на храните Стела Кириакиду посетиха ваксинационния кабинет в столичната болница "Св.Анна". По-рано днес от Националния център по заразни и паразитни болести съобщиха за случай на индийския вариант, потвърден в Плевен.

Засега това е изолиран случай, не е тежък, но това е силно предупреждение, че ако продължаваме да подценяваме вируса и се колебаем дали се ваксинираме, вълна от инфекция би могла да настъпи и по-рано, преди есента, каза още Кацаров.

Няма да се променят противоепидемичните мерки заради случая в Плевен, но ако се регистрира нарастване на броя на случая на заразените, нашата възможност е тази, допълни Кацаров.

Той е възложил да се работи върху проект на заповед за ясни, предварително определени критерии, които да са предвидими за живеещите в България и за пристигащите в страната.

Критериите ще са основани на базата на критериите на Европейската комисия, обясни той.

Както по-рано съобщиха от Центъра по заразни и паразитни болести, пробата от временно пребиваващ в страната пациент, изпратена от болница "Д-р Георги Странски" - Плевен на 21 април, е била секвенирана в НЦЗПБ на 5 май. След повторен анализ в международната генна банка GISAID, през юни е установено, че се класифицира като Вариант на безпокойство, преди наричан още "Индийски вариант".

 


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Стойчо, слез на земята.Ваксинирането спря практически по време на мандата ти.А в здравеопазването работят предимно пенсионери. За какво ти е да ги уволняваш поголовно. Кой ще те лекува, като не си пипал слушалка от 15 години, откакто Костов те направи от участъков лекар - зам. министър.
60
0
 
2
 
! Отговори
?!? преди 1 месец
Тоя да обясни защо има толкова много смъртни случаи от ковид. Вече месец от неговото управление случаите са 10%. При Ангелов бяха 2%. Може всеки да ги сметне. Този ще се превърне в масов убиец на българи, ако продължи тъпотия му.
59
1
 
2
 
! Отговори
българин преди 1 месец
Ми аз така като ги чета симптомите на "индийския вариант" на коронавируса... една колежка оня ден се разболя и си взе три дни болнични. Симптомите - като чета за индийския вариант, 1:1 същите! А се беше ваксинирала! Със двете дози! И това е нещо като епидемия, щото вече много познати гледам със същите симптоми, като на индийския вариант на коронавируса.
58
3
 
9
 
! Отговори
РАЗБИРАМ. преди 1 месец
Въпреки всички недвусмислени данни, напълно и категорично опровергаващи всякаква идея за дори минимално по-заразна вирусна версия в Индия, ще продължим да се преструваме че съществува и е много страшно и опасно. Тия ваксини няма да се продадат сами. Разбирам.
57
1
 
1
 
! Отговори
Мен ми се струва преди 1 месец
Че не искате да комуникирате и каквото искате получавате.Нали така Аксел?https://youtu.be/DMwMJZZtkt8
56
1
 
2
 
! Отговори
А между другото: преди 1 месец
Глупаво зайче - номерата са за деца! Ще има военно положение май!Отказвате ми индивидуална конституционна жалба?И международен съд за правата на човека?Бил съм без основание?Старите номера на нов глас!Вие май отричате наличието на други освен вас и вашия палестиноизраелец? Моите приятели особено един са несъгласни както и разумът на цяла една планета!
55
0
 
0
 
! Отговори
Че си говорехме: преди 1 месец
За богове - и християнския Господ да е щеше да има малко честност и жалост за тая земя - вие не!
54
1
 
0
 
! Отговори
Казах нещо: преди 1 месец
Знаеш сметките на МОН и нашите ....колкото сте откраднали и лихвите и заплащането за услугите ни!В брой в евро или в злато!
53
0
 
9
 
! Отговори
Той е толкова преди 1 месец
заразен тоя вариант, че един месец по-късно сме разбрали, че имало 1 заразен и освен това новите случаи са в 2% допустимата грешка на тестовете, т.е. може и въобще да няма нови заразени а само нови пложителни тестове. Аз ви предлагам да си ЕПМ!
52
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Някой Ако поради някаква причина не стане значителна вълна през есента, както казват ваксърите, готови ли са да излязат публично и да си скъсат всеки своята диплома за висше образование? Питам само, защото са много дръзки в думите си за бъдещи събития.
51
2
 
16
 
! Отговори
Някой преди 1 месец
Ковидът е в лятна ваканция. На есен отново почваме с глупостите.
50
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Беееее Звучиш като Витанов? Той говори насмешливо по този начин. Витанов, ти ли си?
49
2
 
28
 
! Отговори
Ник преди 1 месец
Относно ПЛАНЪТ, да минат под иглата/ножа всички до 5 години, някои неофашистки държави планират да преизпълнят петилетката за 3 години. Удърници, майноле... И за тях песни ще пеят и славят... Аз съм пас. Който ще се боде, по триж пъти на година, не ми пречи. Но, ако решат насила да налагат боденето, ще го считам за опит за убийство и ще се защитавам според това.
48
18
 
8
 
! Отговори
Беееее преди 1 месец
Няма вирус, беееее! Това са летни грипчета, питайте Мангъра и новия министър. Карай си работата по уволненията, шефе, недей бра грижа за вируса! Той с тебе и без тебе, все ще си свърши работата. Беееееее
47
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ще затегнат мерките, ама ще им затегнем вратовете
46
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Иронията е че точно от интелигентната част на човечеството дойде средството, което даде много гласност на невежите и откровената профания, а именно социалните мрежи. Там точно простата част от хората започна да се обединява около теориите на конспирациите и се пръкнаха кеймтрейлъри, плоскоземци, антиваксъри, чипирани, 5Г, рептили... А те врещят най-много, защото не ползват главата си за работа, а да измислят глупости. А останалите, дето имат акъл - използват го да работят с него.
45
2
 
26
 
! Отговори
Не! преди 1 месец
"...позволява ни да се върнем към една нова нормалност" как да разбирам това, ние всъщност си искаме старата?
44
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Наблюдаваме ситуацията с различните варианти внимателно и знаем, че тези, които са напълно ваксинирани, са защитени", отбеляза Кириакиду. Да бе да, напълно са защитени!??? Това ли е причината в Чили при огромен брой ваксинирани да има пак голям ръст и локдаун???... Пълна пропаганда са думите й. Между другото, говори меко и благо, за да подмами хора. Обещава свобода. Абе, прави се едва ли не на майка на всички. Жалка пропаганда... Показа си типичните гръцки търговски манипулации.
43
2
 
35
 
! Отговори
Минувач преди 1 месец
Стига сте плашили хората с този индийски щам. Нито е по-заразен, нито пък е по-смъртоносен. В най-големия пик в Индия умираха по 4 хил. души на ден. Населението на Индия е около 1 милирад и 400 милиона души. Съпоставено с България това означава да умират около 20 души на ден. В момента в Индия умират по около 1400 души, което е съпоставимо със смъртност от около 7 човека дневно в България. Ха сега министърът да ми каже къде умират повече хора от КОВИД - в България или в Индия.
42
24
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Такааа, необразованите и ниско образовани хора вярват в конспирации , чипиране , шикалкавене , отичат всичко гностично и се смятат за много умни и разбиращи от всичко. Умният и образован човек вярва на авторитетите , специалистите и науката . От там идва голямата разлика - сивото вещество. Мислете за близките си , приятелите и възрастните си роднини. Помислете и тогава вземете решение за ваксиниране . Всеки си носи кръста.