Няма да затягат мерките заради новия щам на коронавируса

Без паника засега, но ако има ръст на случаите, може да има още ограничения
80
Няма да затягат мерките заради новия щам на коронавируса
Снимка: БГНЕС

Няма причина за паника, не се налага в региона да се вземат допълнителни мерки, предстои да се направи малко по-задълбочено проучване на контактните на човека, регистриран като заразен с индийския вариант на коронавирусната инфекция. Това каза министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров, цитиран от БТА.

Още по темата

Кацаров, заедно с европейския комисар по здравеопазването и безопасност на храните Стела Кириакиду посетиха ваксинационния кабинет в столичната болница "Св.Анна". По-рано днес от Националния център по заразни и паразитни болести съобщиха за случай на индийския вариант, потвърден в Плевен.

Засега това е изолиран случай, не е тежък, но това е силно предупреждение, че ако продължаваме да подценяваме вируса и се колебаем дали се ваксинираме, вълна от инфекция би могла да настъпи и по-рано, преди есента, каза още Кацаров.

Няма да се променят противоепидемичните мерки заради случая в Плевен, но ако се регистрира нарастване на броя на случая на заразените, нашата възможност е тази, допълни Кацаров.

Той е възложил да се работи върху проект на заповед за ясни, предварително определени критерии, които да са предвидими за живеещите в България и за пристигащите в страната.

Критериите ще са основани на базата на критериите на Европейската комисия, обясни той.

Както по-рано съобщиха от Центъра по заразни и паразитни болести, пробата от временно пребиваващ в страната пациент, изпратена от болница "Д-р Георги Странски" - Плевен на 21 април, е била секвенирана в НЦЗПБ на 5 май. След повторен анализ в международната генна банка GISAID, през юни е установено, че се класифицира като Вариант на безпокойство, преди наричан още "Индийски вариант".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Стойчо, слез на земята.Ваксинирането спря практически по време на мандата ти.А в здравеопазването работят предимно пенсионери. За какво ти е да ги уволняваш поголовно. Кой ще те лекува, като не си пипал слушалка от 15 години, откакто Костов те направи от участъков лекар - зам. министър.
45
0
 
2
 
! Отговори
?!? преди 2 години
Тоя да обясни защо има толкова много смъртни случаи от ковид. Вече месец от неговото управление случаите са 10%. При Ангелов бяха 2%. Може всеки да ги сметне. Този ще се превърне в масов убиец на българи, ако продължи тъпотия му.
44
1
 
2
 
! Отговори
българин преди 2 години
Ми аз така като ги чета симптомите на "индийския вариант" на коронавируса... една колежка оня ден се разболя и си взе три дни болнични. Симптомите - като чета за индийския вариант, 1:1 същите! А се беше ваксинирала! Със двете дози! И това е нещо като епидемия, щото вече много познати гледам със същите симптоми, като на индийския вариант на коронавируса.
43
3
 
9
 
! Отговори
РАЗБИРАМ. преди 2 години
Въпреки всички недвусмислени данни, напълно и категорично опровергаващи всякаква идея за дори минимално по-заразна вирусна версия в Индия, ще продължим да се преструваме че съществува и е много страшно и опасно. Тия ваксини няма да се продадат сами. Разбирам.
42
1
 
1
 
! Отговори
Мен ми се струва преди 2 години
Че не искате да комуникирате и каквото искате получавате.Нали така Аксел?https://youtu.be/DMwMJZZtkt8
41
1
 
2
 
! Отговори
А между другото: преди 2 години
Глупаво зайче - номерата са за деца! Ще има военно положение май!Отказвате ми индивидуална конституционна жалба?И международен съд за правата на човека?Бил съм без основание?Старите номера на нов глас!Вие май отричате наличието на други освен вас и вашия палестиноизраелец? Моите приятели особено един са несъгласни както и разумът на цяла една планета!
40
0
 
0
 
! Отговори
Че си говорехме: преди 2 години
За богове - и християнския Господ да е щеше да има малко честност и жалост за тая земя - вие не!
39
1
 
0
 
! Отговори
Казах нещо: преди 2 години
Знаеш сметките на МОН и нашите ....колкото сте откраднали и лихвите и заплащането за услугите ни!В брой в евро или в злато!
38
0
 
9
 
! Отговори
Той е толкова преди 2 години
заразен тоя вариант, че един месец по-късно сме разбрали, че имало 1 заразен и освен това новите случаи са в 2% допустимата грешка на тестовете, т.е. може и въобще да няма нови заразени а само нови пложителни тестове. Аз ви предлагам да си ***!
37
2
 
16
 
! Отговори
Някой преди 2 години
Ковидът е в лятна ваканция. На есен отново почваме с глупостите.
36
2
 
28
 
! Отговори
Ник преди 2 години
Относно ПЛАНЪТ, да минат под иглата/ножа всички до 5 години, някои неофашистки държави планират да преизпълнят петилетката за 3 години. Удърници, майноле... И за тях песни ще пеят и славят... Аз съм пас. Който ще се боде, по триж пъти на година, не ми пречи. Но, ако решат насила да налагат боденето, ще го считам за опит за убийство и ще се защитавам според това.
35
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Иронията е че точно от интелигентната част на човечеството дойде средството, което даде много гласност на невежите и откровената профания, а именно социалните мрежи. Там точно простата част от хората започна да се обединява около теориите на конспирациите и се пръкнаха кеймтрейлъри, ***, антиваксъри, чипирани, 5Г, рептили... А те врещят най-много, защото не ползват главата си за работа, а да измислят глупости. А останалите, дето имат акъл - използват го да работят с него.
34
2
 
26
 
! Отговори
Не! преди 2 години
"...позволява ни да се върнем към една нова нормалност" как да разбирам това, ние всъщност си искаме старата?
33
2
 
35
 
! Отговори
Минувач преди 2 години
Стига сте плашили хората с този индийски щам. Нито е по-заразен, нито пък е по-смъртоносен. В най-големия пик в Индия умираха по 4 хил. души на ден. Населението на Индия е около 1 милирад и 400 милиона души. Съпоставено с България това означава да умират около 20 души на ден. В момента в Индия умират по около 1400 души, което е съпоставимо със смъртност от около 7 човека дневно в България. Ха сега министърът да ми каже къде умират повече хора от КОВИД - в България или в Индия.
32
24
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Такааа, необразованите и ниско образовани хора вярват в конспирации , чипиране , шикалкавене , отичат всичко гностично и се смятат за много умни и разбиращи от всичко. Умният и образован човек вярва на авторитетите , специалистите и науката . От там идва голямата разлика - сивото вещество. Мислете за близките си , приятелите и възрастните си роднини. Помислете и тогава вземете решение за ваксиниране . Всеки си носи кръста.
31
14
 
21
 
! Отговори
Оп атевс и у сан преди 2 години
Не на ваксините!!!
30
4
 
16
 
! Отговори
бай Тъпчо преди 2 години
Ама те и симптомите много мутираха бе! Кога са пръкна вируса при ония-китайците, ги даваха как падат по улиците бе-вървят си и току са проснат на земята и почнат да ритат, ама сега тоя симптом нещо го отмениха, та изчезна, и са не видя-ами забраниха го бе...и грипа забраниха и настинката забраника и сополите забраниха и да кихнеш повече от ведъж забраниха, а пък ако се изкашляш и направо та връзват на леглото с три маски на устата...хубаво че майсъла не са забранили инак ми е спукана работата...
29
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тея карат по инерция от работата свършена от НОЩ. Капацитета им стига до там да лъжат за злоупотреби на предишното правителство, защото не намират нищо което да им помогне за изборите.
28
23
 
13
 
! Отговори
До 29 преди 2 години
Антиваксърите имат изкривена представа за реалността. На тях им се привиждат фалшиви пандемии, чипирания, пришълци от космоса, честотни модулации - дело на ЦРУ и Световния жiд, който се стреми да унищожи най-умната нация на света - нашата. Същите слушат чалга на поразия, не могат да си обяснят контрейлите и ги наричат кемтрейли, пръскани от самальотите, за да ги отровят,... За съжаление тези хора за нелечимо болни и трябва да подхождаме към тях с внимание, за да не превъртят хептен.
27
3
 
8
 
! Отговори
Баче Кике преди 2 години
До до АнтиваксъритеРазтваряй газягата и освен инжекцията, може да поемеш и друго (ти вероятно си го поемаш и в момента).