Малко ваксинирани, ще се наложи ли локдаун на икономиката?

Приемането на еврото - положителен момент за България
20 юли 2021 21:43, Екип на Bulgaria On Air
67
Малко ваксинирани, ще се наложи ли локдаун на икономиката?
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

От каква икономическа програма има нужда държавата? Ефективен ли е Планът за възстановяване и устойчивост?

"Най-добре е да се ориентираме към това, което препоръчват институции като Международния валутен фонд, Европейската комисия, Европейския съюз. Това е една умерена центристка политика, насочена към подпомагане на икономиката с държавни разходи", заяви икономистът проф. Ганчо Ганчев в студиото на "Денят ON AIR".

Преподавателят в Югозападния университет посочи, че е добре да погледнем към политика, насочена към социалното разслояване, което се е засилило в кризата от пандемията.

"Една социално ориентирана политика. Политика за стимулиране на икономиката с оглед максимално бързо възстановяване", уточни проф. Ганчев.

Икономистът коментира, че в програмата на ИТН има социални пожелания и политика по отношение на пенсиите. По негово мнение обаче програмата влиза в противоречие с другата част на политиката, която засяга финансите и икономиката.

Проф. Ганчев подчерта, че пред сегашното и бъдещото правителство стоят няколко основни приоритета. Най-важният е свързан с корекцията на бюджета и подготвянето му за 2022 година.

"България не само е най-бедната страна в ЕС, но сме и държавата с най-ниска степен на ваксиниране. Това е изключително опасно предвид новата вълна на Ковид-19 и новите щамове. При тази ниска степен на ваксиниране ще се наложи нов локдаун на икономиката", категоричен проф. Ганчев.

Преподавателят каза още, че програмата, която ИТН предложи, не е най-удачният вариант в момента. Относно Плана за възстановяване и устойчивост икономистът добави, че очакванията там са той да реши тежки структурни проблеми в икономиката.

"Що се отнася до енергийния сектор, имаме много сериозни проблеми. Проспахме 10-15 години. Никакви реформи, никакво преструктуриране на този сектор", посочи проф. Ганчев пред Bulgaria ON AIR.

Икономистът изтъкна, че приемането на еврото обезателно е положителен момент за България.


67
Още по темата: ваксиникоронавирус
Още от Коронавирус
Ваксинацията - единственият шанс да се предотврати локдаун
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
0
 
1
 
! Отговори
Коприва преди 2 седмици
До 58. Внимавай с изявленията. Неваксинираните тук са мнозинство и дано никой не вдигне ръка на друг човек! За да си останем хора и съхраним уважението към избора на другия. Другото се преживява, предците ни са го доказали. Аз няма да се ваксинирам. Ако посегнат на човек заради избора му, няма да тръпя, ако посегнат на децата, моят собствен живот спира да им азначение. Просто е.
65
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Нюрнберг е бил театър и фарс за пред обществото.
64
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Трибунал ще се наложи да се проведе. #Нюрнберг2
63
0
 
4
 
! Отговори
ъъъ преди 2 седмици
Дали ще има локдаун, или не, изобщо не зависи от броя на ваксинираните. Зависи от решението на правителството, а последното не зависи от правителството. Въобще - прекалено сложно е .. за професора.
62
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Анонимен - Интересно защо козелянов и компания не смятат така . А още по-интересно е че ние даваме само 2х на официално потвърдените със тест, а самия Козелянов си знае мантрата - умножете по 4.Значи ако караме с неговата мантра - реално погледнато са над 73% - те тогава значи имаме овчи имунитет.
61
0
 
7
 
! Отговори
ха ха преди 2 седмици
Къв локдаун,кви ваксини. Без мерки и ваксини,нямаме Делта у нас!Да сваламе маските като в Англия!!!
60
0
 
8
 
! Отговори
До 59 преди 2 седмици
Хаха дано не се срещнем
59
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
от 7 млн - 1.2 млн са под 18г. (17%) + 2 млн (28%) ваксинирани = 46% + 7% официално заболели = 53% (да сложим и още 7%, които са го карали на крак) = 60%
58
25
 
0
 
! Отговори
Задължително е! преди 2 седмици
Който не иска локдаун да издирва и пребива нагли дебели кратуни по улиците, които не искат да носят маски и да се ваксинират. Неизбежен е!
57
3
 
21
 
! Отговори
Не! преди 2 седмици
Тц, няма да се ваксинираме, а при следващ локдаун - взимаме брадвите!
56
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Малко, малко -30%, още 30 преболедували -60
55
3
 
17
 
! Отговори
Яко преди 2 седмици
Скоро ще има бой, як бой за всички прозажници! Я да видим на кой му пука за парите на богатите? Южна африка ще се случи по целият свят, който разбрал... разбрал. Човешкият живот е над икономиката и псевдо-безнесмените!
54
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Ще има положителен ефект, но само за шепа хора. Народът много бързо ще обеднее и дано тогава му уври главата на бай Ганьо , че да се почне истинската чистка, с калашниците. Една власт се взима и дава с кръв, оФце , а до сега комунистите , след 1944 г. , когато я взимат с хиляди избити , не са я пуснали властта!
53
2
 
10
 
! Отговори
Ще се преди 2 седмици
Наложи да излизам с кой кво хване и як кютек,ама само по тиквите им продажни! Сатани,ЧИБААА!
52
3
 
12
 
! Отговори
Пешо преди 2 седмици
Вярвайте на Ганчо Ганчев и Мвф хахахаахахаххаах
51
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Брей то и модерна нещо тромби прави.tps://globalresearch.ca/canadian-doctor-62-patients-vaccinated-covid-have-permanent-heart-damage/5750198
50
31
 
7
 
! Отговори
Striker преди 2 седмици
Наесен Ганьо пак ще се оцъкли по отделенията. Но би следвало тогава вече пътеката да е 2500лв и да се заплаща лично от пациента, за всички неизкарали и неваксинирани. Осигурен, неосигурен - няма значение.
49
2
 
19
 
! Отговори
. преди 2 седмици
Да, ще се наложи и е планирано да започне тази есен!
48
1
 
8
 
! Отговори
Емииии... преди 2 седмици
Тогава да променим всичките закони, така, че да паснат на герб, дпс и останалите айдуци. Или...
47
4
 
20
 
! Отговори
МАЙМУНСКИ ГРИПъ преди 2 седмици
Тоя професор не вижда ли какво става по света и как локдауните се налагат не там където нивото на ваксинирането е ниско, а именно там, където ваксинират най-много?