Върви ли се към задължителна ваксинация в Европа?

Във все повече страни за имунизираните има все повече свободи
24 юли 2021 21:40, Елка Василева
268
Върви ли се към задължителна ваксинация в Европа?
Снимка: архив, БГНЕС

Във все повече европейски държави за имунизираните срещу коронавируса вече има много повече свободи, отколкото за останалите. Но решението в полза на ваксината остава лично - властите не могат да го наложат, пише Дойче веле.

Франция: Макрон призова съгражданите си да се ваксинират

В телевизионно обръщение, събрало повече зрители от финала на Европейското първенство по футбол, френският президент Еманюел Макрон се постара да даде импулс на ваксинационната кампания в страната. Мерките, предложени от него, се отнасят най-вече за медицинските служители: ако работещите в болници и в домове за възрастни хора не се ваксинират до септември, рискуват да изгубят работата си. С призива си за задължителна ваксинация френските власти реагират на разпространението на особено заразната Делта мутация. А и 39 процента от жителите на страната все още не са имунизирани напълно.

Още по темата

Същевременно правителството прие закон за въвеждането на здравен паспорт, чрез който се разчита да се повиши готовността на населението за имунизация. От вчера посещението на културни институции и на места за прекарване на свободното време е възможно само за напълно имунизираните, прекаралите заболяването и тези, които разполагат с негативен тест. От началото на август паспортът става задължителен и за посещенията на ресторанти и барове.

През уикенда десетки хиляди французи излязоха на протест срещу последните правителствени мерки, насочени срещу коронавируса. Кабинетът смята тези мерки за неизбежни в контекста на настъпващата четвърта вълна на заболяването - в неделя властите съобщиха за 12 500 нови инфекции или двойно повече, отколкото предишната седмица.

Германия: задължителна ваксинация няма да има

Наскоро след съобщенията за задължителни ваксинации в други страни германските власти дадоха ясно да се разбере, че са на точно противоположната позиция и не възнамеряват да принуждават сънародниците си да се имунизират против волята си. На 14 юли канцлерката Ангела Меркел заяви необичайно твърдо: "Не смятаме да вървим по пътя на Франция. Вече сме казвали, че задължителна ваксинация няма да има".

Но дори и при най-силно желание на властите провеждането на всеобща задължителна ваксинация в Германия е нереално. Правото на физическа неприкосновеност на гражданите е записано в конституцията. Изключения - когато децата тръгват на детска градина или на училище, трябва да са имунизирани срещу дребна шарка. Служителите на обществените и медицинските заведения, както и възпитателите и учителите, също трябва да са ваксинирани. Изискване да се ваксинират срещу дребна шарка има и спрямо бежанците и кандидатите за убежище, които трябва да се погрижат за това не по-късно от месец след заселването си в общежитие.

Великобритания: карантинните ограничения отпаднаха

Представянето на отбора на Англия на Европейското първенство по футбол въодушеви стотици хиляди фенове. Но зрителските тълпи на стадион "Уембли" без маски и без спазване на дистанция предизвикаха критики по цял свят. В самата Великобритания 85 процента от новите случаи на коронавирус се дължат на изключително заразната Делта мутация.

Министър-председателят Борис Джонсън призова сънародниците си да бъдат внимателни. Преди няколко седмици правителството въведе задължителна ваксинация за работещите в домовете за възрастни хора. Това изискване важи и за фризьорите и другите служители в сферата на услугите, както и за доброволците в обществения сектор. Същевременно под натиска на общественото мнение британският премиер едно след друго отмени карантинните ограничения - те отпаднаха окончателно на 19-и юли, който за британците стана "Ден на свободата". Новите зарази обаче никак не са малко - по над 50 000 на ден.

Гърция: броят на заразените расте

Гръцкият премиер също се опитва да овладее пандемията в страната чрез твърди изказвания и решения. "Не смятаме отново да затваряме държавата заради отношението към ваксинациите", заяви Кириакос Мицотакис. В най-скоро време на гърците ще им бъде разрешено да пребивават на закрито в ресторантите и културните институции само ако са ваксинирани. Медицинските служители и работещите в домове за възрастни също ще трябва да се имунизират задължително, в противен случай ще бъдат уволнени.

Чехия: задължителната ваксинация е въпрос на време?

В Чехия в момента за децата до 9-годишна възраст важи задължителна ваксинация срещу девет инфекциозни заболявания, сред които дифтерит, тетанус, коклюш, хепатит Б, дребна шарка, рубеола и паротит. Имунизациите са задължителни за приемането на децата в детска градина или училище. Родителите, които не са ваксинирали децата си, са заплашени от глоби.

Обществени дебати по въпроса в страната няма. Което вероятно е свързано и с това, че твърдата линия на чешкото правителство бе подкрепена през пролетта от Европейския съд по правата на човека. В решението на съда се казва, че чешката политика в сферата на здравеопазването "във всеки смисъл" отговаря на интересите на децата.

Имайки предвид позицията на властите, може да се предположи, че и ваксинацията срещу коронавирус ще стане част от програмата за задължителни имунизации. По данни на Института "Роберт Кох" напълно ваксинираните срещу коронавируса чехи са 36 процента - сравнително нисък показател в сравнение с другите държави от ЕС.
 


268
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
132
2
 
20
 
! Отговори
До всички мекерета преди 4 месеца
10) благородната лъжа е- а. трябва да достигнем стадния имунитет за икономическо възстановяване и да сведем до минимум смъртта и уврежданията б. тези генетични ваксини са единственият път за стадния имунитет С. тези генетични ваксини са напълно безопасни Всяко от тези твърдения е очевидно невярно.
131
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ако имаш продукт за който гарантираш, няма да ти пука, но, ако има продукт фалшиф, експериментален, ще караш да подписват, щото знаеш кви си ги сготвил, жалко за ваксърите, вакснали се те, *** киснат да убеждават другите да не се минат само те случайно
130
1
 
7
 
! Отговори
До всички мекерета преди 4 месеца
7) атакуването на доверието на другите като начин за спечелване на аргументи е убежището на глупавите 8) Д-р @GVDBossche е напълно коректен като вирусолог и ваксинолог във всичко, което съм чел за неговото. Времето ще го докаже прав - аз съм уверен в това. Но IMO като лекар, смъртта и увреждането при високорисковите популации все още заслужават ваксинация 9) Съществуват съгласувани усилия за потискане на информацията и несъгласието в подкрепа на Нобеловата лъжа
129
8
 
1
 
! Отговори
До предния урунгел преди 4 месеца
Гламатиката говори за качеството на интелекта ти и на информираността ;)
128
3
 
11
 
! Отговори
До всички мекерета преди 4 месеца
Ето какво казва изобретателят на mRNA, д-р Малоун:1) биоетиката изисква пълно разкриване на риска и свободен избор. Нито едно от двете не се изпълнява. 2) За популациите с висок риск съотношението риск / полза за ваксините в САЩ изглежда има смисъл. 3) Все още не знаем всички рискове. 4) за педиатрична и млада възрастна популация данните понастоящем не поддържат адекватен риск / полза за ваксините в САЩ. Така че спрете. 5) налагането на ваксини е погрешно 6) цензурата е погрешна
127
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Говорят за фашизъм друг седнал да гледа ква граматика имал а след седмица ще умре от ваксината егати 15% дето им боднаха чудотворния лек. !40 и аз ги проверих грешка немаш човеко в описаното.
126
6
 
26
 
! Отговори
Напълно НеВаксиниран преди 4 месеца
Ваксърчетата си умират от яд, че така си прецакаха организмът за цял живот!
125
10
 
2
 
! Отговори
142 преди 4 месеца
И от граматика толкова разбирате :))
124
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
141 тамън проверих съставките на човека под теб, изглежда знае всичко, и как да ви умъртват ;)
123
20
 
3
 
! Отговори
Мистър Бийн преди 4 месеца
Антиваксърчета, от лекарства не разбирате, а тая нощ лъсна, че и наркотиците ви не струват
122
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
За всеки агитиращ трябва ваксина, първо натриев тиопентал - като упойка, после панкурониум бромид - за отпускане на мускулите и накрая калиев хлорид - за спиране на сърцето. Или масово ибиване по улиците на депутати и всяква плач дегирирала и агитирала.
121
4
 
10
 
! Отговори
Нане преди 4 месеца
И Българите, и Ромите, И Турците са против ваксините...Белене, ше Ви е кат пионерски лагер.. Агитаторчета...))
120
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Беше то защити 79/98/37 всекви проценти накрая в испания си казаха истината, дупка до дупка требе всека година и пак няма да има нормален животец, извода къв е? няколко държави го показват, масово на в парламента и бой до кръв, докато не пуснат кокала който са захапали, ако трябва и ваксинация, първо натриев тиопентал - като упойка, после панкурониум бромид - за отпускане на мускулите и накрая калиев хлорид - за спиране на сърцето.
119
4
 
16
 
! Отговори
д-р Ох Боли, дм преди 4 месеца
Ваксините, които са задължителни за децата ни, са по проверена във времето технология, а и те са преминали многогодишни изпитания преди да ги одобрят за употреба. Сега имаме ваксини срещу ковид по съвсем нова, непроверена технология, които освен това са изпитвани само около година. Е, за новите ще почакам десетина години преди да си сложа подобна. Явно няма да е за ковид, понеже той отдавна ще е изчезнал. На ваксърите им пожелавам ваксината да не ги убие или увреди за цял живот. Искрен съм.
118
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
ваксинирай плъховете, да не разнасят заразата!
117
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
за пръв път виждам гетските квартали да са по умни от 15% ваксинираните, изглежда от бг материала 15% са по зле от тях
116
3
 
12
 
! Отговори
Ник преди 4 месеца
на тези лековерници, които си мислят, че целта е "само" 70% от стадото, вЕрвайте и се надявайте, при 54% двойно инжектирани в испания и големите бройки уж Делтовидници, вече от министерството на здравната диктатура искат поне 85% и говорят дори за 100%, т.е всяко новородено бебе, малко и голямо дете, всеки мъж, жена баба и дядо да минат и да се набодат... в това човековъдно стопанство сме сведени до бройлери бройки, а бройлерите живеят 38 дни, ако собственика има интерес да ги храни толкова дн
115
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Депутатите в БГ трябва да бъдат избити до 9-то поколение а раздавателите на подобни заповеди да бъдат разчленени те и цялата им рода
114
15
 
2
 
! Отговори
сектант преди 4 месеца
библията е за 80 те % и плоскоземнитеАнтиварсърски бекове.
113
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Само тролът ли е останал тук да си говори сам? Добре, тогава няма да му преча. Забавен е като си пише сам.