Грешки, ваксинация, кампания - какво доведе до четвъртата вълна на COVID у нас?

"Делта" вариантът настъпва бързо
3 авг 2021 21:30, Нели Христова
123
Грешки, ваксинация, кампания - какво доведе до четвъртата вълна на COVID у нас?
Снимка: БГНЕС

Българските лекари регистрират идването на четвъртата вълна на коронавируса в страната. От края на юли до началото на август в страната се отбелязва плавно, но постоянно нарастване на заболеваемостта, която при определени условия рискува да стане експлозивна и да доведе до смъртта на стотици хора, пише кореспондентът на TACC Игор Ленкин в статия, посветена на ситуцията с COVID-19 в България, цитирана от Агенция "Фокус".

„В момента сме в ранните етапи на четвъртата вълна на COVID-19. Цяла седмица наблюдаваме непрекъснато увеличаване на броя на случаите, за щастие не много бързо, но миналата седмица над 300 души бяха заразени на ден, смятам, че тази седмица е възможно увеличение с до 500 души, а до септември - с до 3 хиляди души на ден“, прогнозира главният лекар Ангел Кунчев в разговор с журналисти. Той също така обърна внимание на факта, че на обществени места, предимно в курортите на страната, санитарните правила са масово нарушавани, въпреки факта, че броят на гражданите, защитени от COVID-19, т.е. които са ваксинирани или възстановени след инфекция, е само около 16% от населението, съответно, говоренето за стаден имунитет е излишно.

„Пълната ваксинация защитава до голяма степен от коронавирус. Данните за смъртността и тежестта на заболяването показват, че ваксините работят добре и предимно неваксинираните граждани влизат в интензивни отделения“, казва Кунчев.

Ваксинация с грешки

Зависимостта на смъртността и ваксинацията в България беше активно обсъждана, след като министърът на здравеопазването на служебното правителство Стойчо Кацаров, отговаряйки на въпроси на депутатите от парламента, заяви, че грешките, допуснати при организирането на пролетната кампания за ваксинация на населението на страната срещу COVID-19, са довели до до смъртта на около 10 хиляди души.

„При организирането на ваксинациите България не даде приоритет на граждани над 60 години и хора със сериозни заболявания. Това доведе до смъртта на около 10 хиляди пациенти по време на втората вълна на пандемията, тези животи можеха да бъдат спасени, тъй като около 80% от мъртвите са възрастни граждани, а не са получили ваксини“, обясни министърът.

Кацаров също отбеляза съществена грешка при поръчването на ваксини срещу COVID-19. България предпочете да поръча препарати на британско-шведската компания AstraZeneca за сметка на трите други ваксини, одобрени за употреба в ЕС (Pfizer, Moderna и Janssen), и поради забавянето на доставките до края на февруари в страната бяха имунизира само около 200 хиляди души.

„България е жертва на възрастното поколение“, отбеляза министърът. „През първите пет месеца от ваксинацията младите активни граждани бяха имунизирани, а най -уязвимите категории бяха оставени сами с опасното заболяване“.

Българското министерство на здравеопазването информира, че от началото на кампанията по ваксинацията до средата на май около 175 хиляди души над 60 и повече години са били имунизирани. През същия период 8 215 пациенти са починали от COVID-19, включително 6 927 възрастни.

Неефективна кампания

Известният български лекар и политик Александър Симидчиев в разговор с кореспондента на ТАСС отбеляза не само грешки при организирането на процеса на ваксиниране на населението, но и ниската ефективност на обяснителната кампания. „10 хиляди души са броят на смъртните случаи на неваксинирани възрастни граждани. Във всеки случай забавянето на ваксинацията води до жертви и тази тенденция, уви, продължава. В близко бъдеще се очаква нова вълна от коронавирус, този път това ще бъде „Делта“ вариант, по-заразен и смъртоносен, особено за тези, които не са били ваксинирани. Проблемът с ваксинацията не е решен, в България са ваксинирани само около 20% от гражданите. Следователно броят на смъртните случаи поради слабото използване на ваксините ще нарастват и значително ще надвишават цифрата, посочена от Кацаров“, твърди експертът.

Симидчиев обърна внимание на друга характеристика на смъртността, свързана с коронавирусната инфекция: „Има смъртни случаи, свързани с COVID-19 и пациенти, починали поради коронавируса. Последната категория са хора с хронични заболявания, които не са получили своевременна медицинска помощ, страхувайки се да отидат при лекарите си. В резултат на това те развиха усложнения и умряха не от коронавирус, но заради него. Следователно, въпреки че можем да говорим за някои спекулации в цифри от страна на министъра, може също така да се твърди, че около 60% от смъртните случаи от COVID-19 са били предотвратими“.

„През последните шест месеца непрекъснато казвах, че трябва да се проведе целенасочена кампания за осведоменост по въпросите на ваксинацията срещу коронавирус, особено необходима за граждани над 60 години, които са изложени на риск, за граждани с хронични заболявания като диабет и хипертония, както и за тези, чийто достъп до медицинска помощ е труден, включително за тези, които не разбират българския език, за бедни категории граждани, които не използват съвременни технологии, не се интересуват от новини и съответно не получават необходимата информация. В тези групи традиционните видове телевизионна реклама, които се използват главно в кампанията, не работят. На практика няма пълноценна ваксинационна кампания в България, а мерките, които се предприемат, трудно може да се нарекат ефективни. Обществото не приема добре кампанията, не вярва във ваксинацията, а България е на едно от последните места в Европейския съюз по този показател. Възможно е да не успеем да постигнем такъв желан масов имунитет, особено след като 80% от населението трябва да бъде ваксинирано за пълен ефект. Вирусът мутира бързо и тези, които са били ваксинирани днес, може да се разболеят след няколко месеца, въпреки че - почти гарантирано - не толкова зле, колкото боледуват неваксинираните хора , смята Симидчиев.

„Делта“ идва

В България „Делта“ щамът на коронавируса, който е най-патогенният сред вариантите, сега е доминиращ - над 90% от са заразени тъкмо с него, каза Ива Христова, директор на Института за борба с инфекциозни и паразитни болести.

„Делта“ щамът е проблем преди всичко за тези, които не са били болни и не са били ваксинирани, както и за тези, които са се възстановили в началото на пандемията, тъй като имунитетът след болестта отслабва с времето. Вярвам, че до края от август броят на случаите на COVID-19 ще се увеличава до хиляди хора всеки ден. Ваксините защитават срещу „Делта“, макар и в по-малка степен, отколкото срещу традиционните щамове“, казва Христова и добавя, че заболеваемостта започва да се разпространява активно сред младите хора.

През изминалия ден в България са регистрирани 393 нови случая на заболяването, седем души са починали. Повече от 850 пациенти се лекуват в болници, включително 82 в интензивни отделения. В момента са ваксинирани около 2,04 милиона души, малко повече от 1 милион от тях са получили втората доза от ваксината. 16% ваксинирани срещу коронавирус е най-лошият процент в ЕС.

От началото на пандемията в България над 425 хил. души бяха заразени с коронавирус, над 18,2 хил. от тях починаха. Извънредната епидемиологична обстановка в страната е удължена до края на текущия месец август.


123
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
3
 
12
 
! Отговори
Кал-Ел преди 2 месеца
Имаше статия от преди няколко часа, в която доцент Тромб каза, че афроковиднякакъвсищам е по опасен от делта. Последно, от кой да се страхувам? Да зная какво ми трябва - метър дебела бетонна стена както в магнитните централи ...опс, електроцентралите, фарадеев кафез или просто да си прережа вените?
31
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Къде е тая вълна?
30
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Болните се броят на пръсти, ама вълна ни заливала.Аха-аха да ни стигне до коленете, таз страшна вълна
29
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Масовото бодене доведе новата вълна. Вируса опитва да забиколи защитата и мутира. Фармацефтичните *** го знаят много добре.
28
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
От статията става ясно, че ваксинацията доведе до зараза с щама делта.
27
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Още не е дошла но медиите я докараха..Сценарий същ досущ като отминалата година..Не че има такава "вълна"..Защо и чуждите медии- пишат за пандемията на неваксинираните..защото слугите които го разгласят взимат наставления от едно и също място..а най -много случаи има в страните с най инжектирано население..
26
2
 
25
 
! Отговори
Лудия преди 2 месеца
По точно вълните ще са три, всичко хубаво е трилогия - Матрицата, Властелина, Междузвездните. Ето това ще са трите вълни - "Инжектираните атакуват" "Бигфарма отвръща на удара" и "Завръщането на антиваксърите"
25
0
 
1
 
! Отговори
До 1 преди 2 месеца
Ето тук има карта и описание на критериите за "оцветяване". https://ecdc.europa.eu/en/covid-19/situation-updates/weekly-maps-coordinated-restriction-free-movement
24
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
За две години разбрахме, че нищо не спира нищо, но искат да се инжектираме с нещо, защото нещото може да спре нищото.
23
2
 
12
 
! Отговори
999 преди 2 месеца
Вече има и щам ЛАМБДА, КОЙТО НЕ СЕ ПОВЛИЯВА ОТ ВАКСИНИ. Факт.
22
2
 
12
 
! Отговори
Обективно преди 2 месеца
А четвъртата вълна във Великобритания и тя ли е по вина на Бойко Борисов ?
21
0
 
15
 
! Отговори
Шерлок Холмс преди 2 месеца
Елементарно, Уотсън! До четвъртата вълна у нас се стигна заради четвъртата вълна по целия свят!
20
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Няма достатъчно ваксинирани за да се генерира нова вълна освен, ако не наредят данните.
19
5
 
23
 
! Отговори
(каб)ала(х) преди 2 месеца
И тази вълна ще се разбие в бетонната стена на презрението ми към фармаслугите.
18
6
 
7
 
! Отговори
Факт преди 2 месеца
Само селяни и комунисти се ваксинират,чувстват се важни и граждани!!!
17
3
 
13
 
! Отговори
По-лудия преди 2 месеца
И кой ви казва, че са 18300? Като си отговорите на този въпрос ще разберете какъв фейк е бройката
16
4
 
27
 
! Отговори
ЦИРК КОВИД преди 2 месеца
Я по-добре, по-коректно, по-съобразено с реалността - питайте какво доведе четвъртата вълна в Израел. Че днес вече имат над 3800 новозаразени. Пък толкова добре ваксинирани, с най-хубавите скъпи емареней вацини, мощен имунитет, стаден. Къде сбъркаха. И само не ми давайте пример с брой умрели - че в България ако направим клиничната пътека за кови да е по-ниско платена от инфаркт и инсулт, изведнъж ще станем с нула умрели от кови.
15
4
 
19
 
! Отговори
Вълната на баба ти преди 2 месеца
КаквА вълна бе каттили!?!?
14
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
За каква вълна говорим? Нали бройките са още малки.
13
2
 
17
 
! Отговори
Лудия преди 2 месеца
До 5 Какво се заяждаш, аз се евтанизирах вчера в МОЛа, сега живея в мрежата, като Джарвис. Всеки момент ще пристингне новото ми тяло, последна мода трансхюмън фешън.