Стреснаха ли се хората от четвърта вълна? Скок на интереса към ваксините

Трябва добра комуникационна кампания за убеждаване в ефекта на ваксините, каза д-р Симидчиев
21 авг 2021 20:25, Красимир Ангелов
191

Новите мерки на Министерството на здравеопазването и изоставането в процеса ваксинация втори ден са повод за обществен дебат. Днес в него се включи и бившият здравен министър Костадин Ангелов. В пост във Facebook той заяви, че със заповедта си д-р Стойчо Кацаров е направил опит за силово налагане на ваксинацията, което според Ангелов е груба грешка.

Той прогнозира, че заради забавената ваксинация, скоро и София ще последва Велико Търново и Бургас и ще влязат в "червената ковид зона". А според експертите ниското ниво на имунизация срещу Ковид-19 у нас се дължи на лошата ваксинационна кампания.

Още по темата
"Ще купуваме нови ваксини, ще плащаме за тяхното поставяне на 100%, а реално сме ваксинирали около 20% от населението, което означава че 80% от тези пари, които изливаме, няма да влязат и да защитят хората. Поради тази причина трябва да има нещо, което да повиши ефективността на средствата, които изразходваме и това може да е единствено една добре направена комуникационна кампания", убеден е д-р Александър Симидчиев.

На този фон и днес работиха зелени коридори за имунизация. Още в първия час в един от разкритите временни ваксинационни центрове в столичен мол дори се образува опашка. Доктор Инширах Алшарафи работи всеки уикенд от 3 месеца на зелените коридори и сега наблюдава повишен интерес. На ден преминават между 70 и 100 души.

"Лятото има повече хора отколкото преди, защото искат сертификати, за да пътуват. А и сега са по-уплашени от следващата вълна. Които искат да пътуват избират само Janssen, но ние съветваме по-възрастните хора да изберат друга ваксина, защото тя има само 60% ефективност", обясни медикът.

В столицата през уикенда работиха кабинети за ваксинация в 5 търговски центъра, в Културния дом в квартал Дружба и в Окръжна болница. Столичани могат да избират от всички разрешени до момента от ЕС ваксини.

"Бях тук да получа първа доза и сега дойдох за втора игла. По-удобно е пунктът да бъде в търговски център отколкото в болница", убеден е Ливой, който е от Сирия.

Някои хора правят предварително прочуване сред свои близки, преди да изберат коя ваксина да си сложат.

"Избрах Pfizer на базата на обратна връзка от познати, изчаках няколко месеца да видя как им понася ваксината, дали има странични ефекти, температура. Аз лично нямах такива симптоми, само малко ме заболя ръката. Мисля, че е по-добре, ако повече хора се ваксинират, по-бързо ще се справим с пандемията", споделя Иван Михайлов.

Зелени коридори този уикенд има още в Габрово, Плевен и Враца.

Вижте повече в репортажа на Анелия Георгиева и телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


191
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
143
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Лоша кампания.. Така е.. Сложете 2-3 хубави сестри и ще има опашки....
142
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз много се стреснах,изприщих се.Много се взирам в една точка,когато,бирата е без хмел,без ръж,а е една газирана вода със спирт.Идва ми да вия,но като знам,че хмелните полета,са за студентско инфо,спирам Препотвам,когато приятелката ми иска, къща в балкански ливади.И това не е първата. Когато ходи да се разстила... за пари,щото иска прилична кола. Нямам стойност,но опитвам да живея.
141
5
 
2
 
! Отговори
Друга тема с Живко преди 2 години
Търся си приятелка, трябва да съм наред с парите и всичко да е наред ! Извинете, може ли дами помогните да се оправя в живота ?
140
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
не ги стресна, но започнаха работодателите да си задължават работници и хората просто се страхуват да останат без работа, но тя държавата на това разчита че друг ще и сварши мръснaтa работа
139
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Страшен стрес за мен скъпи сънародници! Днес в 08:00 часа се обърнах в леглото наляво! Стрес! Аз винаги се обръщам наляво, но в 09:00, защото в 10:00 ставам да закуся! Интереса ми към ваксините непрекъснато скача и не мога да си го хвана! Ваксини които не защитават заразяването, разболяването или разнасянето на заразата са ми по принцип много интересни! Мисля, че имаме по важни въпроси - да купя картофи или зеле например! Лек ден!
138
4
 
11
 
! Отговори
факир преди 2 години
интереса ми към тези ваксини е нулев. Тази химия не си я слагам за нищо на света. Ако се мре съм си взел чували, че нали не стигат и като ме прибират направо да ме опаковат.
137
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега и да се ваксинират, вече е късно. Необходими са минимум 35 дни за придобиване на имунитет.
136
4
 
9
 
! Отговори
. преди 2 години
Леле како, цингара-мангара, айде стига лъжи и манипулации!
135
4
 
16
 
! Отговори
Коки преди 2 години
Вие говорите небивалици, ще забранят на неваксинирани да посещават определени мероприятия. Нали знаете, че всяко действие има и противодействие, сега ще се пръкнат ресторанти, фитнеси и градини за неваксинирани, които са повече от ваксинираните и готово. Някакви мошеници ще ни забраняват нормални човешки неща. И пак да не пропусна, който иска да отиде да се ваксинира всеки месец даже. Може и всяка седмица, кантарджиев каза, че всяка седмица е най-добре.
134
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Българина е недоверчив по природа. Освен ако не му се каже е тука е далаверата и скача с двата крака. Хвърля 100 бона подписва документи и не се замисля. После ох с десетилетия. Това се дължи на природната му интелигентност. Ще цитирам един камионаджия - за какво ми е да съм умен, за какво ми е това. Еми да си смениш чистачката без да викаш помощ. Та така недоверчиви и не чели за ваксините. Егати пък лекарите да са толко *** и да се ваксинират, а тираджийте нещат.
133
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Добра комуникационна кампания, за убеждаване в ефекта на ваксините, каза д-р Симидчиев." Ама... то ефект няма от тия ваксини, симид. И тоз явно сгъна някой лев и тръгна да ни убеждава да се боцкаме с експериментални препарати. Няам думи, много продажници, много предатели...
132
8
 
27
 
! Отговори
ваксаджия преди 2 години
Никой, освен ваксинираните, не се е уплашил от нови вълни и никакъв интерес към ваксините не се е засилил. Засили се просто натиска за принудително ваксиниране. И много хора по света вярват, че преклонена главица, сабя не я сече. И свалят гащите накрая. Но като им забият още 4-5 бустера, ще се опомнят и те. Както мене, дето си забих блажено две дози и то от елитната, само заради привилегиите и да ме оставят на мира. Да - ама не!
131
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Ваксинатор= Напротив! Тия от човешкия , дето отказват да се ваксинират най-добре да бъдат натъпкани с хиляди по концерти, театри, дикотеки с безплатни билети. Дори безплатни билети за самолети. Така само ние умните и интелигентните предпазени от вълшебните ваксини ще построим най-после Комунизма . До сега те само ни пречеха.
130
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Ваксинатор. И кво ти пречи че са опасни за околните? След като тия околните за които са опасни, са също само неваксинирани.
129
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До епидемиолог,, Щом нещо е безплатно и имам избор, избирам най-скъпото, щото далаверата е най-голяма. Щом тия от Брюксел го плащат от собствените си заплати, какво да ми пука. Само Пфизер и то колкото се може повече дози докато върви промоцията. Пък дори и да спре да ми става, е добре- ще се конценрирам само в кариерата си. Само да не ми смени джендъра, че за там операциите и процедурите късат глави. А не съм тийнейджърче, че някой чичко да ми поеме разноските.
128
7
 
3
 
! Отговори
епидемиолог преди 2 години
"Които искат да пътуват избират само Janssen" = Разбира се, са принудени насила да го направят. Не вярвах, че ще се стигне до такива извращения, без масови протести.Но добре е че са избрали по-малкия дявол. Защото Джонсън енд Джонсън е поне на базата на аденовирус. Което е нормалната техника за ваксини. А не познатата само на Бил Геъз технология mRNA, на която само той знае дългосрочните ефекти и тези за следващи поколения. Тъй де- няма да си хвърля парите напразно. А дори създателя и е в шок.
127
3
 
3
 
! Отговори
До веганиста преди 2 години
Ще те видим през 2025 г. Ако останеш дотогава.
126
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В България хората са такива еднодневки, че това да не са ваксинирани ги прави страшно специални и не спират да го натякват и са го превърнали в целодневно занимание да вдигат врява в разни форуми, коментари и фейсбуци. Че ваксините не са толкова ефективни колкото се очакваше стана ясно. Нито е за пръв път, нито за последен. Но докато някакви задклавиатурни експерти с цигара в уста ми обясняват че щели да ми пораснат крила и опашка от тях нз как очаквате да имам нещо против ваксините.
125
9
 
2
 
! Отговори
Наркоман на Хероин преди 2 години
Мечтата ми е да наложат насилствено ваксиниране за да се подчертае пълната липса на граждански права. Не че хората имат права изобщо и държавната машина мачка наред през институцйите. Това го знаем аз и ти
124
6
 
10
 
! Отговори
Е да сигорно преди 2 години
Ваксината за ковид е най важното нещо в живота ми. Още преди да има ковид си мечтаех да се ваксинирам от него