Математик: Очаква ни тежка есен заради ниското ниво на ваксинация

При първоначалния вариант на вируса един човек е заразявал трима, а сега - 10
Обновена: 5 сеп 2021 09:28 | 5 сеп 2021 09:12, Елка Василева
314
Математик: Очаква ни тежка есен заради ниското ниво на ваксинация
Снимка: архив, БГНЕС

"Според математическите модели ни очаква тежка есен. Това е главно заради ниското ниво на ваксинация у нас”. Това заяви математикът и преподавател в Нов български университет Лъчезар Томов пред Нова тв.

Между 40 и 50% ваксинирани дават в пъти по-малко хоспитализации, а у нас имунизираните са едва 16%. Ако нивото на имунизации остане 100 000 души на месец, е възможно броят на смъртните случаи от коронавирус следващата година да достигне до 35 000, обясниТомов.

Още по темата

Той даде пример със ситуацията в Русия - там вълната е започнала през юни, пикът е достигнат през юли, но тя продължава вече втори месец.

"Проблемът е, че тази вълна има дълга опашка, което означава много починали. Всичко зависи от мерките, които ще се вземат. Но без 5 милиона ваксинирани не може да очакваме вирусът да си отиде", каза Томов.

Той посочи, че Делта вариантът е много по-различен от уханския. При първоначалния вариант на вируса един човек е заразявал трима, а сега един заразява 10.

Според Томов при достигане до 100 000 активни случая ще са нужни между 15 000 и 19 000 болнични легла.  

„Който не иска да се ваксинира, напуска или отива да преподава онлайн. Когато работиш с хора, имаш не само права, но и задължения. Задължението да предпазиш околните. Ваксинирането на всеки държавен служител трябва да е задължително”, добави математикът.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


314
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
267
1
 
3
 
! Отговори
Идиот преди 2 години
Аз ще си мия ръцете по- често,ще отида на врачка да ми каже колко години ми остават да живея,тоест колко трудни есени да чакам да минат.Повече доверие имам на врачките.Една ми предсказа, че нещо хубаво до една седмица ще ми се случи и позна в неделя спечелих от тотото.Ти къде се слагаш? Математик...Я виж силата на мисълта на врачката до къде стига.
266
0
 
1
 
! Отговори
Мислещ ви здраве преди 2 години
През тази есен преобладаващ ще бъде новият щам на вируса,кръстен "ГЛАД".Си него по-опасен няма да сте виждали и ваксините не му действат Много е свиреп затова се пазете.Скрийте се вдън гори тилилейски,че приближава.Няма лечение и трудно твоите математически методи и формули ще прсметнат преболедувалите и заразените.
265
1
 
3
 
! Отговори
Будалата преди 2 години
Вие бихте ли ми променили длъжностната характеристика и д впишете ,че трябва да ходя на работа ваксиниран? Знаете ли,че по закон ви чакат до 6 години затвор.Много време ще имате да правите дтъкмистични прогнози зад решетките.Всичките дето врещите по медии и сайтове сте за там мен да питаш.Ако съд не ви осъди Господ е над всичко, бави,но не забравя.Правете се на алтруисти!
264
0
 
3
 
! Отговори
Гадния преди 2 години
Твоята есен каква я предвиждал да бъде.Кажи, сподели не пази в тайна колко ти кихнаха за прогнозите.Каква ти е тарифата,че и аз разбирам от математика.Да заема да прилагам формулите,там където има пари, че и на мен ми трябват.Моето дете и то иска да учи в странство.
263
4
 
0
 
! Отговори
Луд или тъп народ преди 2 години
Ние в България ли се мислим за най-големите разбирачи, гяволи, Андрешковци? Ние по-добре разбираме всичко? За това сме 16% ваксинирани. По всички параметри сме последни. Та по този Лин няма ама много горди! Мисля, че най-вече изперкали и показва ниско доверие един в друг и институциите.
262
0
 
3
 
! Отговори
Психоаналитик преди 2 години
Мен ме чака тежка есен, защото трябва да си внасям вноските за кредитите, да си напълня бурканите със зимнина и качето със зелето.Ти математики,ако чувстваш че си спасен от ваксината мога да ти дам и тези,които са предвидени за мен.Така не знам колко ще си предпазен, но по -интензивно ще светиш та хората да те заобикалят издалеч.Вместо като светулка,ще светиш като прожектор.
261
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ама това което говори тоя няма нищо общо с математиката,така че него пишете, математик каза, ами пишете, един човек каза.
260
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Знам че ще прозвучи смешно, ама тая работа с ковида ми се струва че има пръст и Бог, може би така ще успеем да се събудим,в смисъл че когато разберем че са ни лъгали, всички които са пели в хора на лъжата(ковид) не ги чака нищо хубаво.
259
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя хубаво дава за пример Русия, ама няма да ви каже че Путин забрани задължителната ваксинация, и хората да бъдат уволнявани.
258
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма да се ваксинираме!Ваксините отключват болести по-страшни от ковид!
257
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Задълженията ми си ги знам и ги спазвам.Никъде не пише като мое задължение да ходя на работа ваксиниран.Ако се включи това в задълженията ми напускам работата си и идвате математиците да ми я вършите.Ще се откажете точно след половин един месец да преливате от пусто в празно.Точно като си помислите ,че сте научили учениците на нещо, ще се изненадани от представянето им на изпити.Не става така с всички ученици, разбира се.С тези, с които работя обаче е това положението.
256
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Въпрос. Защо отделят ваксинираните от неваксинираните. Нали ваксината предпазва.
255
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дал бил пример с Русия, а с Шри Ланка защо не дава (където впрочем, ако забележите кривата на смъртността рязко се покачва именно с увеличаването на ваксинираните). А тия 100К на ден може само да си мечтаете, профани математици...
254
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нали при 70 процента инжектирани щеше да свърши...Нали в Европа са над 70 процента та дори и повече..Защо не свършва??
253
0
 
11
 
! Отговори
Ко преди 2 години
Ей, , спрете с тия ваксини. И те се оказаха , че не вършат достатъчно работа. Пазят, май, но от смърт, уж , но колко ще ти навредят не е ясно? Мерете антителата и дайте сертификат за тях. Защо преболедувал с антитела , тъпкан с антибиотици и кортекостероиди после трябва да го тъпчат ваксини? Колко може да издържи тялото? Опитни свинчета ни направихте, ей.
252
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Детето малкото е 7-ми клас, тая година трее да кандидатства. По математика трее некой друг урок да земе. Във вторник отивам в първа градска и ще спазарим некой доктор за уроци по математика. Немам друг избор.
251
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Щом матеметик казва, че 2 (което може да не е 2) + 2 (което може да е всяко друго число) = 4 (което е всичко друго освен 4), трябва да му вярваме... или поне да се съгласяваме.
250
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дайте ги тия математически модели най-накрая бе. Да ги видим и ние. Че много неточни изглеждат до сега.
249
0
 
20
 
! Отговори
Да бе преди 2 години
Джурналята, защо не напишете, че ни очаква тежка есен и зима заради цените на всичко, скочили до небесата, фалирали бизнеси и последваща безработица бързайте да го изтриете,, може и да ме баннете
248
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
няма ли врачки и астролози в тая държава а само луди математици.