Проф. Гетов: България катастрофира с ваксинацията

Тези, които са ваксинирани по-отдавна, запазват своята защита
16 сеп 2021 10:22, Елка Василева
129
Проф. Гетов: България катастрофира с ваксинацията
Снимка: архив, БГНЕС

„Ваксинираната част от българското население е защитена. Ако 100% от населението беше ваксинирано, днес починали от коронавирус нямаше да има“, каза проф. Илко Гетов – представител на Европейската агенция по лекарствата, пред bTV.  

„В Исландия от месец май няма нито един починал от коронавирус, защото там населението е 90% ваксинирано“, даде пример той.

Още по темата

Тези, които са ваксинирани по-отдавна, запазват своята защита, смята проф. Гетов.

„Говори се и се обсъжда, вече има даже подадени документи за анализ, за трета доза от една от ваксините. Тази трета доза е 6 до 8 месеца след изпълването на ваксинационния курс за определени групи пациенти, които са с рискови фактори и хронични заболявания“, обясни той.

По думите му има леко намаление на имунната ефикасност по отношение на „Делта“ варианта, но в крайна сметка ваксинацията е най-ефективния начин за предпазване от коронавируса.

„За съжаление България на фона на Европейския съюз катастрофира по отношение на ваксинационното покритие“, коментира представителят на Европейската агенция по лекарствата.

„Има 8 държави в ЕС, които са взели национално решение да поставят трета доза на определени групи пациенти. Това са държави като Франция, Германия, Австрия, както и Гърция. Те са си решили проблема с ваксинирането на голяма част от населението и искат да са сигурни, че няма да има пробив“, посочи проф. Гетов.

Той обясни още, че достъпно лекарство в аптеките за профилактика срещу коронавирус на този етап не се обсъжда. „В момента има около 200 терапии, които са обхвата на научната оценка, които ще се прилагат в болнично условия под строг лекарски контрол“, посочи проф. Гетов.
„Ремдесивир“ е първият продукт, разрешен юли месец 2020 г., сега подновихме неговото разрешение за още една година. Той не трябва да се използва безразборно, може да предизвика чернодробни, бъбречни нарушения“, обясни още експертът.

За „Делта“ варианта той обясни, че е с по-кратък инкубационен период, 3-4-5 дни, за разлика от предишните. „Малко по-различни са симптомите, при него почти нямаме загуба на вкус и обоняние, имаме повече кашлица – един стандартен грип“, каза проф. Илко Гетов.

 


129
Още от Коронавирус
Кои държави решиха да се отворят и да се научат да живеят с COVID-19?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
120
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Професоре, сигурни ли сте, че в Исландия няма нито един починал от Ковид за периода от 1 май до сега? Статистиката от тази страна показва, че за този период има поне 4 починали - по един на 26 май и съответно на 26, 27 и 29 август. Последните три дни се намират в техен пик на заразяване със съответно 102, 71 и 53 новозаразени на посочените дати. Но през целият период, заразените са нищожно малко. Лъжете, професоре.
119
3
 
1
 
! Отговори
123 преди 4 седмици
На алтерниращиЯ О Нанист все руШняци му се привиждат. Дали не го е рЪбил пиян руШняк нЕвгаш, та не се кротва добиЧето му с доБиче... :))
118
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
"един стандартен грип" - това изчерпва темата! Остават само въпросите защо заради един стандартен грип се налага целият този фашизъм!!!
117
1
 
20
 
! Отговори
Профер Вуцов Катъров преди 4 седмици
Няма НИКАКВА катастрофа ВАКСИНАЦИЯТА върви ЗАЩО НЕ БРОИТЕ и ЕСТЕСТВЕНАТА тоест хората които преболедуват се ваксинират по природен и естествен път.
116
2
 
1
 
! Отговори
До Т. Петков. преди 4 седмици
Демокрацията на запад не е паднала от небето. Но не е изграждана само с бой през пръстите на народа. Хвръкна главата и на френския крал. Той също от народа ли е бил? Благородниците на синята кръв също бяха просветлявани с бой през пръстите, като и други самозабравили се управляващи, които искаха всичко друго, но не и демокрация.
115
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Професорът лъже. Не е вярно, че, ако сто процента бяха ваксинирани, нямаше да има нито един случай на Ковид смърт в България. Това само Бог знае. Професорът манипулира. Едно е само да кажеш, че в Исландия няма нито една смърт от Ковид за даден период, а друго е да кажеш същото, но да го сравниш с евентуален брой на заразени. Професоре, а колко е разпространението на Ковид в Исландия.
114
5
 
13
 
! Отговори
Питане преди 4 седмици
В САЩ със сигурност дават на болниците по 5000 долара на вписан умрял от ковид на екипите.А тук колко ли дават???Играта е голяма алооу
113
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Спрете да коментирате и статиите за вируса и ваксините ще изчезнат.
112
2
 
4
 
! Отговори
Т.Петков преди 4 седмици
Ако мислиш, че демокрацията на запад е паднаа от небето, много се лъжеш. Толкова бой през пръстите е паднал, че си нямаш на представа!!!Народът само така се просветява!!!
111
2
 
10
 
! Отговори
Питане преди 4 седмици
Народа иска да знае,колко ваксинирани и неваксинирани депутата умряха за 3 години???????нула що ли??????
110
0
 
3
 
! Отговори
до 107 алтерниращия преди 4 седмици
Мафия докарала царя. Ако на бсп казваш мафия съм съгласен.
109
2
 
18
 
! Отговори
Darth shadow преди 4 седмици
пореден платен пропагандатор на ковид цирка,Дори пътуващ цирк не може да се похвали с такова количество клоуни, както ковид цирка :)))
108
1
 
9
 
! Отговори
до веганиста преди 4 седмици
Тя от бая години вече пропагандата по нашите земи е основно проамериканска, и за това са такива резултати от нея. Келяви.А кога казваш всички неваксинирани трябва да сме умрели?
107
11
 
3
 
! Отговори
Алтерниращ веганист преди 4 седмици
Тъn народ плюс руска пропаганда = катастрофа. Включително на ваксинцията. Всеки управник забравил колко е тъn българския народ и разчитал на самосъзнание и "народът да разбере" се е провалил. Бойкоборисов ако не друго, беше наясно за агресивната простoтия на масовия българин и го управлява 15 години. Мафията която докара царя също знаеше. На тъn народ не може да се обяснява, за него само тояrа и морков върши работа. А да бе... Кога трябваше всички ваксинирани да са умрели?
106
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Какпка съвест нямат подобни професори. Ако кампанията за ваксиниране не беше толкова агресивна може и да имаше по-голям успех. Вичко, което се налага със сила и заплахи буди недоверие и съпротива. Думичка не казват какво е състоянието с преболедувалите вече, че в болниците няма хора преболедували вече ковид 19. Искат поголовно на всички, на всяка цена да си пробутате ваксините, че и на децата посегнаха. Това е най-мащабният терор в исорията на човечеството.
105
3
 
8
 
! Отговори
до Л преди 4 седмици
Няма да го преживеят тези с компрометиран имунитет, без значение дали са ваксинирани или не. Останалите, най много да се разсополявят.Коронавирусите не са опасни за здрави хора.
104
8
 
15
 
! Отговори
345667 преди 4 седмици
Попитайте 10-20,30 човека познават ли болен от ковид?Ще се окаже ,че това са митични същества за които всеки е чувал,но никой не е виждал.
103
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Проблемът с неискащите ваксинация не е само български.Колкото и да искате да прехвърлите вината само на народа си и си начешете крастата ,уви.Байдън онзи ден заплаши народа си.Масово не се ваксинират без няколко нации.
102
2
 
14
 
! Отговори
In Time преди 4 седмици
Имаше един филм с Джъстин Тимбърлейк "Дилъри на време". На приелите ваксинацията, им подготвят подобна антиутопия.
101
1
 
16
 
! Отговори
До 60 преди 4 седмици
Такиваа като тебе душа даже нямат.Проблемът е всеобщ,да бяхме само ние,ухапала ги бълха.Но виж Сащ и изобщо масово не искат ваксинация без няколко държави.Не случайно Байдън заплаши народа си наскоро.Не се заблуждавайте,че сме само тук така.