Доц. Гломб: Безотговорността може да роди и български вариант на COVID-19

Доц. Гломб: Много хора били изкарали COVID през 2019 г., явно в страната ни има феномени
21 сеп 2021 17:00, Ния Христова
230
 
"Ако продължаваме да бъдем с ниско имунизационно покритие, не бих се учудила да се появи вариант с български произход. Навлизайки в гостоприемник, вирусът сякаш взима живот назаем и започва да диктува условията. Колкото повече пасажи минават от човек на човек, толкова повече даваме възможност на вируса да се усъвършенства. Затова се появиха и тези варианти", каза вирусологът от НЦЗПБ доц. Любомира Николаева-Гломб.
 
Тя отбеляза, че на 99,5% Делта вариантът е доминантен у нас, а Мю вариантът е под засилено наблюдение. 
 
"Той не циркулира в нашата страна. Пробва се да влезе, но не успява, защото по-адаптивният и заразен вариант е Делта. Мю е проблем на Латинска Америка. Има Бета вариант, има Гама вариант - това са варианти, които също будят безпокойство. Първият е характерен за Южна Африка. Гама е най-застъпен в Бразилия, беше засечен за пръв път в Япония. Ламбда е от вариантите под наблюдение", обясни доц. Николаева-Гломб в ефира на Bulgaria ON AIR
 
Вирусологът от НЦЗПБ е категорична, че е необходима имунизация за справяне с епидемиите. 
 
"Много от инфекциозните болести са преборени чрез ваксинационни програми и подобряване на санитарно-хигиенните условия", отбеляза тя.
 
"Хората с алергии нека се допитат до своите лекуващи алерголози. Няколко са съставките, описани са точно. Има ги в кратката характеристика и в листовката на пациента", препоръча тя и обясни научно какво точно съдържат ваксините.
 
Нежеланието на част от българите да се ваксинират вирусологът определя като "безотговорност и престъпен индивидуализъм". 
 
"Живеенето в общество означава отговорност към собственото здраве, но и към здравето на околните. Напълно подкрепям ректорите и ръководителите на учреждения, които изискват сертификат или отрицателен тест. Това е отговорност към обществото. Студенти и лекари, които са в досег с пациенти, може да бъдат източник на инфекция", подчерта доц. Николаева-Гломб.
 
"Чувам как много хора са изкарали Ковид през 2019 г. Явно в нашата страна има феномени, които преди да възникне болестта, вече са я прекарали. Това е несериозно. Липсата на антитела и Т-клетъчен имунитет означава, че човекът е изкарал настинка. Повече от 200 са вирусите, които причиняват подобни състояния", категоричен е експертът от НЦЗПБ.
 
"Веднага след възстановяване е добре да се направи ваксинация", смята доц. Николаева-Гломб.
 
Гледайте целия разговор във видеото. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


230
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
181
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Поредната тъпотия. Ако бяха оставили настинката да мине от само себе си, нямаше да има варианти и химикали наречеени ваксини.
180
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Българският вариант ще се казва Комит21
179
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
збезотглворността на разните гломби да агитират гьотере за бодене пенкелер и да депресират със злокобни закани и страхове за смърт на неваксинираните може да диведе само до реална неконтролируема експлозия на революционен гняв. Бог да оази България от гломбитата и подобни твари!
178
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да, безотговорността на ваксинираните ражда новите щамове... Хората, които са с естествен имунитет - не. Ако има български щам, трябва да благодарим на опитните мишки.
177
0
 
6
 
! Отговори
айде стига вече преди 2 години
На всички с такива титли "доцент" и "доктор" пред името не вярвам а само на автомонтьорите и продавачите в хранителни магазини пишещи "истината" за ваксините в коментарите. Е т'ва е логика :)
176
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Имам отговорност най-напред към собственото си здраве и това на семейството си и затова няма да се ваксинирам. Смятам, че от година на година се произвеждат нови щамове нейде из лабораториите. А безспорно компаниите производители направиха милиарди от проблема с вирусите. Ако хипотетично реша да се ваксинирам, то няма да е с експерименталка, ще държа да има фонд за пострадалите и прозрачност в това за какво се харчи печалбата. Ако се реинвестира в нови и по-смъртоносни вируси, то това е ужасно..
175
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Доцент Тромб..
174
0
 
2
 
! Отговори
до шаман пешо преди 2 години
Оооо, ти вече си изхвърлен от Европата, мой човек. Не го ли осъзнаваш? Преди имаше строг митнически контрол, черни печати за нелегалните емигранти, каквито бяха повечето, още по-преди пък нас не ни пускаха, железни завеси ала бала, а сега сертификати, карантини, всевъзможни ограничения, които ще се затягат още повече тепърва, помни ми думата. Ще измислят причина да спрат и ваксинираните. Ти не си им притрябвал въобще. Нямаш пари да им наливаш в туризма.
173
1
 
16
 
! Отговори
Малко въпроси преди 2 години
Я да питам съществото Гломб дали ако ида да се ваксинирам ще ме питат дали имам заболяване, при което ваксината е протвопоказна? Мисля, че направо ще ме набодат. А за страничните ефекти защо се мълчи? Защо вие, жалки, подкупни медийки, не кажете истината поне веднъж? Защо принуждавате хората да се "ваксинират" с експериментални субстанции, чиито състав производителя буквално не желае да обяви никъде? Ако бъде въведена задължителна ваксинация, доста хора ще станат с една глава по-ниски.
172
1
 
6
 
! Отговори
Astarot преди 2 години
До Ржевски НеваксиниранМани я тая. Сложили са я за острие, което да вменява вина на хората на всеки 3 дни. Най-вероятно, има бюджетна линия, по която й се плаща за изявление.Ако не говореха толкова много лъжи и не ги сменяха през 2 месеца, можеше и хората да стигнат до правилните изводи: Ако си в група, където шансовете да прекараш вируса тежко са 10% и повече, ваксинирането е добра идея. При 1% шанс, не си струва рискът, който поемаш, за да го свалиш на 0.5%
171
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Шаман Пешо разбира от цигари. Направиха му мозъчето на гъба.
170
1
 
9
 
! Отговори
безотговорен преди 2 години
Всеки ден се мъчат да ни втълпят колко сме безотговорни като не се ваксинираме, а всъщност безотговорните са те. Вживяли са се в ролята на шамани и са окопирали цялото пространство с безсрамното си високомерие. Защо не се обсъждат и други варианти, освен ваксините. Има достатъчно научни становища от много по-известни учени от нея, при положение, че я броим за учен. Нали ни учеха, че истината се ражда в спора? Пуснете я срещу учен, който е на друго мнение и да видим как ще заекне.
169
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Таз лелка продължава да принизява науката до " аз съм убедена", "аз смятам едикво си", "според мен", "напълно съм сигурна", "може да стане едикво си един ден, ако..." и прочие риторика в този стил.
168
3
 
4
 
! Отговори
До 179 славянин преди 2 години
До АнонименА неваксинираните ще живеят во веки веков.
167
1
 
7
 
! Отговори
Шаши преди 2 години
Е, до там води бокса. Слагайте каски! И да благодарим на доцент Гломб.
166
2
 
12
 
! Отговори
Безотговорност преди 2 години
Мина половин век. И се предполага, че безотговорността е забравена. Да, но майките приемали "контерган" все още са живи. Деца родени без крайници, без глави ... задавям се като го пиша. Безобидно лекарство което не е минало 5-годишния период за странични ефекти.
165
2
 
15
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 години
Защо тогава искате подпис за "информирано съгласие" преди ваксиниране!?Нали са безвредни зловредните ви ваксини,или май не са ...съвсем безопасни? . . . .. . . . .. . . . . .. . . . . . . . . . . . .. .. . . .. . . .. . УУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУ!
164
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Такива простотии наръси тая че се хващам за главата
163
7
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще ми морят с вируси и с ваксини, докато ги търпите
162
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До славянинВсички ваксинирани ще умрат!