Стотици ученици под карантина, директор иска масово тестване

В 51 СУ "Елисавета Багряна" 10 деца са болни от Ковид-19
19 окт 2021 18:49, Красимир Ангелов
43

Стотици ученици в цялата страната са под карантина и на дистанционно обучение, защото са били в клас с болно дете. Голяма част от техните родители пък трябва да отсъстват от работа, за да гледат карантинираните си деца.

Съгласно заповед на министъра на здравеопазването от 22 октомври 2020 г. всички близки контактни на потвърден случай на Ковид-19 се поставят под карантина за 10-дневен период. Близък контакт е и престоят в една класна стая с такъв случай.

Още по темата
В столичното 51 СУ "Елисавета Багряна" в момента 10 деца са болни от коронавирус и 5 паралелки са под карантина и на онлайн обучение.

"Около 120-130 ученици не са на училище по тази причина, а 90% вероятно са здрави. Аз съм математик и изчислявам, че средствата за болнични листове на родителите на тези деца са в пъти повече от парите, които бихме дали за тестване на децата. Така че държавата да си направи сметката", заяви директорът Асен Александров пред телевизия Bulgaria ON AIR.

Той обясни, че в момента дори и при едно болно от Ковид-19 дете, целият клас трябва да бъде поставен под карантина. Директорът на 51-во СУ смята, че за да се избегне това, трябва да се въведе масово тестване на всички ученици с щадящи тестове.

"В Австрия, Германия се правят тестове ежеседмично, например всеки понеделник и при случай, че са положителни – детето се карантинира. Ако сте родител на дете под карантина, може да ползвате болничен за временна неработоспособност за гледане на карантинирано дете, включително на здраво дете, върнато от детско заведение заради карантина. Имате право докато то е у дома да излезете в платен годишен отпуск или ако нямате възможност за такъв – в неплатен", посочи Асен Александров.

От Столичната РЗИ коментираха за Bulgaria ON AIR, че засега промяна на мярката за 10-дневната карантина на контактните лица не се предвижда.

Вижте повече в репортажа на Даниела Владимирова.


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
2
 
! Отговори
Да допълня... преди 1 месец
До Анонимен 32 И страх от загуба на изборите. За това отлагаха мерките толкова дълго.
39
1
 
0
 
! Отговори
Станчо преди 1 месец
До АнонименАман от ***!!Първо чети правилно,а после с тъпотиите!В текста пише-ДИРЕКТОРВторо за да пусне децата онлайн ,трябва да има определен процент болни 10.
38
5
 
0
 
! Отговори
1-н преди 1 месец
ВирОс нема ве, нема. Они ви лажат, нема да се давате.
37
2
 
3
 
! Отговори
Питам преди 1 месец
Като нямам платен отпуск и изляза в неплатен 10 дена,после директорът ли ще ми плати сметките?
36
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
10 били заразени?!!! Повече са, ама МОН е наредило да се мълчи за истинската бройка.
35
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Човек който има диагнози, тва не означава, че наистина е болен, възможно е да се е излекувал !
34
1
 
2
 
! Отговори
Живко от Варна преди 1 месец
Защо хора от българската държавна сигурност искат Живко от Варна да не живее добре и като цяло да няма живот за него ?!
33
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А директора знае ли че има правото да пусне училището в онлайн. Или и тая директорка иска някой друг да е виновен! Да пуска децата в онлайн, а не да се прави на епидемиолог.
32
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Много страх виждам в тези мерки, страх от протести, страх от отговорност! Да ни пази Господ!
31
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 7 на никого нишо няма нужда да доказвам, родителите се събрахме, обсъдихме. Никой няма право да подлага децата на подобни интервенции без нашето съгласие!
30
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ти ако си мислиш, че в тия училища ги учат на нещо смислено си голям наивник. Училището и висшите училища са най-голямото губи време на децата ми. Бълват индоктринирани неудачници, които са изгубили най-важните си години да прелистват учебници писани от още по-големи неудачници.
29
5
 
5
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 1 месец
При бае ви Тоше тия невръстни cпepми, одеха на бригади в полето. И то бяха ягоди, то домати и кво ли още не! А сега, са *** неквш, та и eднoклeтъчни.
28
3
 
13
 
! Отговори
И този преди 1 месец
да се разкара!!!!!!!!!!! Всички на високи постове са изпаднали в делириум от страх пред външните разпоредители!!!!!!!!!!!! И се чудят какво мърсотия да сътворят на населението!!!! Не виждат ли, че са противни и мразени????...
27
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нямаме повече отпуска и нерви!!
26
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
90% от учениците от 6 до 12 клас са ЗА дистанционното обучение дори и да няма КОВИД, само 10% си искат нормален образователен процес. Тъй че....
25
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Освен да закрием училищата и да се самообучават чрез такива ОТЛИЧНИ образователни платформи като - Инстаграм, Фейсбук, Туитър...Направо професори ще станат!
24
4
 
8
 
! Отговори
Експерт преди 1 месец
Учениците от 7-ми до 12-ти клас да минат на дистанционно обучение. По-малките да си ходят присъствено.
23
1
 
20
 
! Отговори
до 21 преди 1 месец
Германците защото пращят от мозък се напълниха с радикали от целия Близък изток. Само стой и гледай в какво ще се превърне държавата им.
22
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не знам защо пискат всички за това онлайн обучение, нали това е целта на Запада, КУЛТ КЪМ ТЕХНОЛОГИИТЕ, обучение от разстояние с помощта на ТЕХНОЛОГИЯТА. За в бъдеще дори няма да е нужен учителя и училището. Изкуственият интелект ще замени всичко. Жалко, че няма да сме живи да го видим.
21
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Много сте умни Българите.А в Германия колко са ваксинираните?Няма как да сравняваш България и Германия за ковид.