Калфин: 80% от работилите от разстояние искат да продължат и в бъдеще

Хоум офиса е по-удобен за служителя и по-евтин за работодателя
25 окт 2021 17:00, Анисия Иванова
38
Калфин: 80% от работилите от разстояние искат да продължат и в бъдеще
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Когато става дума за загуба на работни места заради пандемията, основните потърпевши са хора с временни договори, по-ниско образование и хора, които са работили в бизнеси, които изискват служителите да присъстват физически. Това заяви Ивайло Калфин изп. директор на Европейската фондация за подобряване на условията на живот и труд (Eurofound), в ефира на предаването “Бизнес старт” с водещ Христо Николов.

Информацията, която представи Ивайло Калфин е от новия доклад на Eurofond, който е насочен към работните места.

“Около 80% от хората, които са работили от разстояние, искат да продължат да го правят и за в бъдеще. Много по-малко са тези, които искат да са хоум офис без някога да са имали тази възможност. Изчисленият потенциал е, че ⅓ от работните места дават възможността да се работи от вкъщи. Но трябва да запомним, че по-голямата част от тях не са такива.”, обясни той.

"За пореден път виждаме, че онези професии, които предлагат възможността за работа от вкъщи до голяма степен са били запазени. В началото на пандемията хората бяха принудени да работят от вкъщи, но това все повече започва да се превръща в привилегия.”, коментира още Калфин.

Възможността за хоум офис вече е едно от средствата, чрез които работодателите привличат нови квалифицирани работници. В платформите за търсене и предлагане на работа има опцията да отбележиш, че търсиш или предлагаш работно място, чиято основна дейност може да се извършва и от вкъщи. По този начин и самите работодатели пестят от наемане на офиси, а освен това директно могат да наемат специалисти от други страни и дори континенти. Това обаче, заяви Калфин, не означава, че компаниите, които предлагат офиси под наем, ще останат без препитание.

“Ако имате възможността да работите от вкъщи, но все пак искате да излезете от вас, защото е шумно, нямате добри условия, защото искате дефиниран работен ден, то вие ще потърсите коуъркинг пространство близо до дома.”

Едно постоянно работно пространство в Ирландия излиза на работодателя около 650 евро. За сметка на това споделено работно пространство (коуъркинг пространство) в близост до дома на работника струва три пъти по-малко. Кой ще го плати зависи от договора, който служителя и работодателя са сключили помежду си.

Калфин коментира, че цялата пандемията, не само работните места, но и несигурността, здравните проблеми са се отразили много зле на психосоциалното поведение. Нивата на стрес са се увеличи много, което води до отключване на психически заболявания. Младите хора са най-потърпевши от тази негативна тенденция, жените са силно подложени на стрес също, както и хората, които има професия, която изисква по-ниска квалификация.

"Връщането обратно на работа не е автоматичен процес след година и половина вкъщи. Това трябва да стане бавно и постепенно, а не насилствено. Работодателите могат да помислят за хибридна форма на работа, както и да проявят разбиране към желанието на хората да съчетаят лични и работни ангажименти.”, съветва той.

Калфин коментира и ниските темпове на ваксинация в България. Според него отказът от имунизиране ще има своята цена и тя ще бъде икономическа. В западните държави прогресивно се облекчават мерките, но в България заради малкото ваксиниране все още говорим за затваряне на училища. Резултатът от това е, че възстановяването на българската икономика ще бъда забавено.

Целия разговор може да видите във видеото Bloomberg TV Bulgaria


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
1
 
0
 
! Отговори
Ясно е! преди 1 месец
"Калфин: 80% от работилите от разстояние искат да продължат и в бъдеще"-- Ооо това нищо не. В САЩ пък вече въобще не искат да работят, след като Брандън им налива трилиони ковид-помощи от които получават повече отколкото ако работят. Бизнесите не могат да намерят работна ръка и фалират. Държавата фалира по план. Задължитетелното ваксане изхвърля на улицата хора. С капитализма ще се приключи веднъж за винаги, до пълна победа на Комунизма и всички зависят от Партията и Министерството На Истината
35
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Таня И кво работиш от вкъщи ако не е тайна?
34
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До АлексНе се иска много акъл за да се сетиш.В момента светът е вече в световна депресия. Има натиск върху фирмите чрез нарушени доставки, рестрикции, сертификатии следва глобална резесият.е. намаляване на икон. дейност.т.е всички дейности като реклама, туризъм, внедряване на технологии ИТ ще бъде спрянот.е. вие ще довършите сегашните проекти и няма да получите дригу и ще останете без работа както и всички таки он-лайн казвам го защото и аз съм така но мога да виждам напред
33
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До *** Тоя е един дето бая пара е заработил и за разлика от тебе може и да не работи вече.
32
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Айти Кого лъжеш бе копейкин?
31
2
 
2
 
! Отговори
циник преди 1 месец
Тоя, кой беше?!?!?! ... ***.ник някакъв, че не се сещам ... п.... и ......
30
2
 
6
 
! Отговори
Таня преди 1 месец
Никой няма да се върне обратно по гадните офиси. Нашия офис го затвориха вече и който иска офис да се оправя. Работата от вкъщи е 100 пъти по-добра, по-продуктивна съм, имам повече време за всичко и най-вече НЯМА интриги и натегачи, което е прекрасно.
29
1
 
1
 
! Отговори
Анонимна преди 1 месец
До АнонименТя е за хора с образование, а не за бачкери като теб.
28
3
 
2
 
! Отговори
Айти преди 1 месец
Аз затова се изнесох в Неофит Рилски до най-големия Исторически парк в света до Варна. Тука не плащаме ток - има 5 мегавата ветрогенератор и 10 декара фотоволтаици. Не плащам за топлото,щото къщите са с термопомпи. Пия вода от чешмата,защото под селото има минерален извор. Не ходя на магазин, защото има био оранжерии. 0% са ваксаните тук,няма маски,няма сертификати,няма ковид. Това е паралелна държава!
27
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
е как не ,такива дето работят от вкъщи с много юалко изключения са напълно безполезни особено държавни служители
26
2
 
8
 
! Отговори
Алекс преди 1 месец
Компанията в която работя реализира доста сериозна икономия,откакто се работи хоум офис.Предполагам,че дори и след края на пандемията,който желае ще го оставят хоум офис.
25
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако нямаш работа става, но аз имам и в нас ми е тегаво. Не съм толкова продуктивен, нямам социални контакти. Не е работа, плюсът е, че избягвам трафика
24
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Проучването Ви е направено върху 80% хора без дрца!
23
0
 
5
 
! Отговори
Алекс преди 1 месец
До Анонимен20 Изобщо четеш ли статиите ,под които пишеш коментари.Каква е връзката между Радев и хоум офиса?Или се плаща на буква?
22
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
всичко върви по план значи ;)
21
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Как няма да искат! На баницата мекото кой отказва? Да гушкаш едни лесни парички докато лежиш на дивана в хола, с пуканки или чипс в едната ръка, и биричка в другата, гледаш си телевизия, ако някой те потърси служебно по телефона се правиш на зает и отговаряш важно, ако изобщо те търсят!Ехей, такава работа и при комунизма нямаше!
20
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Хубавото е че радев си отива на изборите , заедно с - герб
19
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Предлагам да се създадат мобилни екипи, които да ваксинират непослушните. Да бъдат съставени от по двама полицаи, които да държат антиваксъра и една сестра по еротично бельо, която да го наказва.
18
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
прайм се,че работим, а градинките ,трототаорите, фасадите са помия
17
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ами нормално, все пак целия слънчев ден го прекарваме в работа, а последните и първите 40 минути от него в транспорта... ако се замисли човек, бял ден не виждаме, а така с хоум офиса поне времето за транспорт отива в разходка из квартала с детето, кучето