Икономист: Сертификатът у нас е следствие на задание от ЕС

Служебното правителство подцени проблема, смята Аркадий Шарков
26 окт 2021 13:02, Анисия Иванова
79
Икономист: Сертификатът у нас е следствие на задание от ЕС
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

През лятото беше обществена трайна, че от септември зеленият сертификат ще влиза в сила в цяла Европа и ще има задължително действие. Най-вероятно приемането му тук е следствие на задание от Европейския съюз. Винаги има и външен политически натиск, който променя решенията за управлението на кризата в България. Това каза икономистът Аркадий Шарков в студиото на "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

Според Шарков в България се наблюдава цялостна липса на подготовка за справяне с кризата. Едно от последствията от това е, че здравната система се претоварва, което създава сериозен проблем за лечението на заболявания, различни от Covid-19.

Въвеждането на задължителен сертификат за посещението на събития на закрито вече дава резултат с ръста на броя ваксинирани. Единственото, което може да накара повече хора да се ваксинират, е да видят и осъзнаят, че ваксинираните прекарват болестта много по-леко. Един от примерите е Великобритания, където въпреки големия брой нови случаи, хоспитализираните са много по-малко от броя им в първите месеци от пандемията през миналата година, каза Шарков.

Според него досега служебното правителство е подценявало проблема, като темата се е политизирала и има опасност до изборите на 14 ноември половината население на страната да бъде в карантина.

Шарков каза, че е необходима стабилизираща инвестиция в разходите за здраве през 2022-ра година. Разходите на болниците ще бъдат натоварени силно, заради инфлационното увеличение на цените, а отложеното лечение на неинфекциозни заболявания, заради Covid натиска ще бъдат много сериозно предизвикателство за дълъг период от време.

Целия разговор гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria


79
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
0
 
0
 
! Отговори
Друг преди 1 месец
За тези сертификати се чуваше в ЕВРОПА още от пролетта. Само че *** чува само това което иска да чуе!!!
71
2
 
15
 
! Отговори
Елементарно, Уотсън преди 1 месец
Зеленият чорап ви предаде на зеления сертификат за шепа зелени долари. Просто и бедно селско момче, лесно го купиха.
70
4
 
12
 
! Отговори
УМЕН преди 1 месец
Важното е да се сдобиваме с фалшиви сертификати и никога, ама никога да не се ваксинираме
69
0
 
17
 
! Отговори
ДО преди 1 месец
"До 56Само за твоя информация" ..._Днес колежка на жена ми(тази колежка е ваксинирана с две дози), се е разболяла покрай детето си и го кара доста тежко! Така че приказките за леко изкарване, ако си ваксиниран - не хващат вяра!
68
0
 
6
 
! Отговори
Тоя, кат приказва преди 1 месец
тези глупости - ВЯРВА ЛИ СИ?Е аз го изкарах през ноември миналата година - безсимптомно!Никой не може да ме убеди, че PCR-тестовете са на 100% ефективни, не се влияят от други фактори и не са чувствителни към други вируси!Дори и когато се "разболях", аконе беше манията по Коронавирус 19 - щях да го мина като сезонно неразположение и нямаше да му обърна внимание по подобие на това, дет го прекарах преди месец и половина(за ден и половина, ама 5 човека ни натръшка - от тях 3-*** бяха ваксинир)!
67
13
 
0
 
! Отговори
До 61 преди 1 месец
Хората да се бяха ваксинирали. Ама не са. И сега парите отиват за лечение и болници, а не за друго. А пък вие ще трябва да не работите и да не печелите. Страхотен план, умни българи!
66
2
 
14
 
! Отговори
Женя Червенков преди 1 месец
Незабавно излизане от Европейския съюз и присъединяване към Руската федерация. По този начин ще сме свободни да ползваме изключително качественените руски стоки. Дори в момента продължават да се произвеждат камиони ГАЗ (с китайски двигатели), леки автомобили Лада (75% собственост на Рено)...Всичко останало фалира...
65
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 64. Е защо да сме вън от ЕС . По правилно е , който не желае ЕС , да ходи на Изток.
64
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Някой казал някой чул..... ако ви кажат, че сте Убратни и на това ще повярвата сигурно. Само кози ли останахте в Бг!!!
63
5
 
14
 
! Отговори
емо преди 1 месец
Вън на България от ЕС!
62
3
 
10
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
Но неграмотните европ'ростаци протестират срещу сертификата.
61
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тия пари да го бяха поискали от хората, да бяхме и ги дали и да не се стига до такова разделени между хората. Жалка картинка са ни всички управляващи.
60
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
То е ясно че е от ЕС ,внесоха плана за развитие за 13 милиарда и след два дни ,зелен сертификат
59
8
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
...про.ст народ-слаба държава, а 12 години имахме най-про..стият премиер в Европа
58
29
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 56Само за твоя информация, ваксинираните не са предпазени от заразяване, дори повторно, но ако се заразят ще изкарат заболяването по-леко, няма да се стигне до фатален край в 95% от случаите, така че е по-добре да си ваксиниран и колкото е възможно да се пазиш, това е
57
4
 
39
 
! Отговори
. преди 1 месец
Правилно.ЕС ни диктуват правилата на живот.Какво точно правим в ЕС и каква ни е изгодата - отговора е никаква.
56
7
 
51
 
! Отговори
анонимен преди 1 месец
Не ме интересува Европа Интересува ме моят живот.Преболедувал съм,работя в опасна среда и не ме е страх.Имало е със сигурност болни около мен, но не съм боледувала повторно. Значи имам изграден имунитет и той работи,нищо,че не ми го признават! Който иска да се ваксинира,въпрос на личен избор! В експеримент с експериментални ваксини не желая да участвам!Ваксинираните нали са предпазени,защо ги е страх и ходят с маски даже на открито? Нали вярват на науката?Или нещо не е вярно,ние сме се заблудили
55
7
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Бг вън от Ес за винаги неим искаме никакви ваксини и сертификати долни лешояди на герб дано да горите в ада проклети убийци
54
4
 
46
 
! Отговори
зъбчето преди 1 месец
Шарков, те докторите не се ваксинират с тая неизвестна субстанция, пък ти ли ще ме агитираш. Хайде у лево!
53
2
 
28
 
! Отговори
Георги преди 1 месец
Нама да е под карантина половината население !Няма да отидат да ви гласуват това е истната