България пред риск от санкции заради ниската ваксинация срещу коронавируса

Около 25% от населението е имунизирано
527
България пред риск от санкции заради ниската ваксинация срещу коронавируса
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Има опасност от санкции за България заради ниската ваксинация у нас. Съществува такъв риск и трябва да го имаме предвид. Има такива сигнали от нашите европейски партньори. Това каза министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров пред bTV.

Той добави, че правителството е поръчало три лекарства за коронавирус, които ще пристигнат у нас в следващите дни. "Надявам се това да не намали ваксинацията. Лекарствата имат около 50% ефективност, а ваксините - 90-95% ефективност", каза Кацаров.

Още по темата

Здравният министър отрази позитивната тенденция на намаляване на случаите на коронавируса през последните две седмици. Другата добра новина е и високо ниво на ваксинация - средно по 20 хиляди нови дози ваксина на ден.

"В момента около 25% от населението е ваксинирано", каза Кацаров.

Той уточни и трите проблема, които водят до все още високата смъртност у нас - първият е, че смъртните случаи следват новите случаи с около 10-15 закъснение.

Отделно - много малка част от населението е ваксинирано, като в болница около 90% от хората не са имунизирани, а при умрелите - 95% не са имунизирани.

"Третият фактор е лошото състояние на здравната ни система. Тя е тежко дебалансирана, нуждае се от незабавни реформи, но трябва да има Народно събрание и воля", каза Кацаров.

"Всички пострадали на АМ "Струма" са в стабилно състояние", каза Стойчо Кацаров.

Той коментира, че на пациентите е предложено, ако желаят, да бъдат транспортирани за лечение в Македония.

В тази връзка Кацаров коментира, че в следващите 2 години се очаква страната ни да има въздушна медицинска помощ, тъй като парите за медицински хеликоптери са заложени в Планът за възстановяване и развитие.

Стойчо Кацаров коментира, че тестовете са учениците над 5. клас са закупени и се очакват доставките.

По думите му е възможно по-големите деца да се върнат в клас още следващата седмица.


527
Още от Общество
2569 нови болни от COVID-19, 120 починали за последните 24 часа
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
427
0
 
0
 
! Отговори
Въпрос преди 1 седмица
До АнонименЧак пък и да бягаме. Не може ли, който иска да отиде без да бяга да се ваксинира? Защо трябва да бягаме?
426
0
 
2
 
! Отговори
ПП преди 1 седмица
Този все още ли се мисли за министър ? както и Кунчев за инспектор. Те нали вече са се ваксинирани с по няколко дози, та им е лесно. Кога ще има редовно правителство в България. След толкова много избори през годината, политиците на страната изобщо не са ваксинирани. А в НС има толкова много от коронните вируси, че дори и самият Бойко Борисов не иска да е депутат !
425
1
 
17
 
! Отговори
Щирлиц преди 1 седмица
Значи правата на човека ги има само на книга-вие сте свободни да изберете сами дали да се ваксинирате,но ако не сте ваксинирани се лишавате автоматично от правата и свободите си.Уууууууууууууууууууууууу!Долу ЕС/ЕС!
424
0
 
17
 
! Отговори
Lan преди 1 седмица
Санкции за нещо, което се води доброволно.
423
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Как така санкции за нещо, което е доброволно? Съвсем се оляхте вече.
422
1
 
8
 
! Отговори
Арам преди 1 седмица
Ще ни подкарат като текезесарски овце,всички през коридора.
421
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ххаха казахте ли сго най-накрая?? Значи не сте мислили за нашето здраве, а да няма санкции.. финансови или политически .. Важно е да бъдат набодени хората не да са живи и здрави а просто набодени с нещо си което ги избива или осакатява за цял живот. След такава новина трябва да летят глави на толупите в парламента и правителство и държавни администрации слугували на тоя медицински фашизъм Има ли още заблудени, че тия които цял живот те мачкат са се загрижили точно сега да не умреш от ковид?
420
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
от къде на къде ще ни санкционират? Това не е ли намеса във вътрешните дела на страната и свободата на хората?
419
3
 
1
 
! Отговори
Стамболов преди 1 седмица
Купувайте и от новите ваксини на Санофи и Новавакс на белтъчен принцип както е при традиционните ваксини примерно като тази против тетанус..
418
0
 
6
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 седмица
В "една държава",в "Н"-ския университет, днес са били допускани до изпит САМО лица с ПЦР тест,НО НЕ И ВАКСИНИРАНИ БЕЗ въпросния "тест"!.....Айде понапънети са!
417
0
 
13
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 седмица
според нашата конституция и съгласно МЕЖДУНАРОДНИТЕ норми, НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ ПОДЛАГАН НА НАСИЛСТВЕНО "лечение" и МЕДИЦИНСКИ ПРОЦЕДУРИ!!!!!../не разбирате какво става в момента по света,нали?! /..
416
14
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Бегайте да се ваксинирате и не се обяснявайте като пoлyидиоти, а защо не и като цели такива!!!
415
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Санкция за сзо кога?
414
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Хаха не стана с принуда през сертификата сега опипват почвата със санкции. Няма да стане! Пет пари не давам за измислените санкции. Германия като им санкционираха втория поток какво стана? Построиха си го! Санкциите се използват за политически цели и не са познали!
413
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Що не санкционират чантаджиите дето лъжат, вземат рушветите и нарушават Конституцията ни или нямате топки да се изправите срещу биг фарма мафията?!?
412
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ние платихме санкции за хора като физкултурника цв, дясното...на боко.Ние си плащаме на узаконената корупционна мафия на ЕС. Ние, гражданите. Благодарение на цветанцветановци.Хора, разберете, нашите разбойници не са по-различни от европейските разбойници в костюми.Те са по-опитни.Не сме в добриръце, защото го позволяваме.
411
0
 
23
 
! Отговори
МАНИПУЛАЦИЯ! преди 1 седмица
Министъра беше запитан от Цветанка: Има ли опасност да сме санкционирани от някои страни, заради ниската ваксинация, като например да не бъде разрешено на българите да пътуват до тях ? (перифразирам). Министъра каза: Да, имакме сигнали ит партньори. Съшито с бели конци. Не става дума за санквии от маркетинговата агенция за ваксини (Европейската Комисия). Става дума за плашене, за да се васкинираме.
410
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Какво търсим още в новата версия на СССР?
409
1
 
16
 
! Отговори
oт Cиднeй,Aв$тpaлия преди 1 седмица
ами реципрочна реакция тогава е България да санкционира държавата която са ваксинирани.
408
0
 
25
 
! Отговори
az преди 1 седмица
Плаши да се ваксинират всички. Пинизи и евтина пропаганда.