ЕК предлага ковид сертификатите за пътуване в ЕС да важат 9 месеца

Промените трябва да влязат в сила от 10 януари догодина
25 ное 2021 17:30, Красимир Ангелов
72
ЕК предлага ковид сертификатите за пътуване в ЕС да важат 9 месеца
Снимка: БГНЕС

Европейската комисия предложи официално днес ковид сертификатите да важат девет месеца от датата на първоначално издаване, когато се използват за пътуване в ЕС.

Комисията препоръчва носителите на валиден сертификат да пътуват в ЕС без допълнителни ограничения като поставяне под карантина или изследване. За хората без сертификат за ваксиниране или преболедуване, или с изтекъл и неподновен сертификат, се предвижда при необходимост да бъдат изследвани - преди или след пътуването, съобщава БТА.

Още по темата
Предлага се държавите от ЕС да дават предимство за реимунизация на хората, валидността на чиито сертификати изтича. По въпроса за сертификатите и допълнителните дози ваксина ЕК отчита, че засега не може да се предположи с колко ще бъде удължена валидността на документа след реимунизация.

Предложението за промени на действащите правила в ЕС предвижда пътниците от "тъмночервени зони", засегнати най-тежко от пандемията, които не са ваксинирани и не са преболедували, да се изследват преди тръгване и да се поставят под карантина след пристигане.

Комисията предвижда промените да влязат в сила от 10 януари догодина.

ЕК уточнява, че при поставянето на допълнителна доза ваксина следва да се издава нов сертификат. Новият документ ще съдържа означенията "2/2" или "3/3", в зависимост от това дали допълнителната доза е втора или трета - според вида на прилаганите препарати.

Има опасност различният подход на отделните държави в ЕС досега по въпроса за правилата при пътуване да затрудни свободата на движение, заяви на пресконференция еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс. Той допълни, че ЕК ще работи за осигуряване на мнозинство в Европейския парламент за въвеждане на представените днес предложения.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
0
 
0
 
! Отговори
115 преди 2 години
Ако не греша, самият съюз е създаден с идеята за свободно движение на хора и стоки, значи СЕРТИФИКАТА, Е В РАЗРЕЗ С ОСНОВНИЯ ПРИНЦИП, защо ни е всичко това?
62
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сертификатът е този който ограничава движението.
61
1
 
2
 
! Отговори
115 преди 2 години
500 години турско р обство, сега Европейско, да ни е честито, освободим се от едните, да ни яхнат другите. Този сертификат е ограничаване на правата на човека, или се боцкаш , или не можеш да отидеш в магазина, е да, но не всички са наркомани, мили управляващи.
60
1
 
0
 
! Отговори
ЕС преди 2 години
Сега ще слушате и изпълнявате. Няма тън-мън излизане от ЕС!
59
1
 
0
 
! Отговори
ЕС преди 2 години
Другарят Борисов, да се свети името Му, беше усвоил добре принципите на действие на ЕС и успешно напълни чекмеджето.
58
0
 
0
 
! Отговори
ЕС преди 2 години
Той другарят Борисов ви каза, че сме най-великите, нали?!
57
0
 
0
 
! Отговори
ЕС преди 2 години
Ние сме велики, много велики, най-великите!Който не е съгласен с това, полицията на мисълта към комисариата по ценностите ще го посети за да поговори дружески и убедително с него.
56
0
 
6
 
! Отговори
МмАаНн преди 2 години
До АнонименМда, случайни съвпадения няма. Искам всеки ден сводка за починалите от рак, инсулт и инфаркт. По възраст (за съжаление доста ниска.) Справката за Ковид не ме интересува.
55
1
 
8
 
! Отговори
промяната продължава преди 2 години
Тия с 3-те игли набодени.. Нали не си мислите, че времето ви вече не тече? На пролет и вашия ред ще дойде. Живеете буквално във филма.. In Time. Ходете и пътувайте, правете всичко възможно, защото на пролет ако нямате 4-та (2-ри бустър) и вашият пропуск за свободен живот изтича.
54
1
 
4
 
! Отговори
До 53 преди 2 години
Ай стига си плещил глупости! Никакъв имунитет не изтрива вирусът. Единственият вирус, който изтрива имунитет и после трябва да си слагаш абсолютно всички ваксини , които си слагал досега, ако оцелееш , за да го изграждаш наново, е морбили. Бахтън от *** из тия сайтове. Преболедувал ли си го, ако не си от тия, дето не изграждат имунитет, си ОК при последващи срещи с този вирус. Докато не мутира тотално - тогава ни експерименталните "ваксини", ни имунитет за стар вариант ще те пазят достатъчно.
53
0
 
10
 
! Отговори
До Анонимен 39, преди 2 години
"Кои организации се борят против това?"---У нас - Възраждане.
52
0
 
8
 
! Отговори
51, преди 2 години
И аз така. Джонсън ,защото е по веднъж и има най-малко отчетени до момента странични ефекти. Но и дио тите от ЕС и СЗО ме отказаха тотално от повторка с тия заигравки и циркове. Свърши тя за мен. Адио. И всички мои познати, които се излъгаха да се боднат, мислят като мен - приключихме с ваксането срещу грип и ковид.
51
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А ние ще напускаме ли кл о аката, наречена ЕС? Крайно време е вече!
50
2
 
15
 
! Отговори
хммм преди 2 години
Ако не сте разбрали от ЕС целят да ускорят повторното и потретното ваксиниране. Принципно ваксините и сертификатите щяха да са една година валидни, но сега се оказва че пътуването ще става само за 9 месеца след ваксинацията т.е. ще трябва да се ходи на през 9 месеца, не на година.Машината няма спиране, не знам кой стои зад всичко това но определено дърпа конците на всички институции, организации и правителства.Съвсем скоро ще се появи и някой като онзи мустакатия и ще разчисти богоизбраните пак.
49
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 53. Изтрива ти Короната главата. В тия бъркочи има нещо ама не те пази от Корона. Що спешно приехме план за лечение на висок очакван процент онкологични заболявания?
48
17
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Преболедували без ваксинация са също уязвими. Вирусът изтрива имунитета. Такъв е просто короната.
47
2
 
18
 
! Отговори
Sadiata преди 2 години
По добре вън от Европейския съюз и от ООН те само ни използват за опитни зайчета да искаме референдум за излизане от еврозоната и ООН и без туй не сме в Шенген нне могат мнищо да ни направят да се глобяват сами ние не сме в Шенген да си гледат работата тези капиталисти гадове унищожиха ни икономиката селското стопанство животновъдство и сега купуваме техните *** искаме рефердум за излизане от еврозоната и да се отървем от тези ФАШИСТИ и капиталисти писна. Ни да сме все роби
46
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз се ваксинирах с еднодозовата на Джонсън и Джонсън нооооо като гледам как дават хаотични нареждания,които се променят през ден и несъответствие на мерките в различните държави от съюза на европейските социалистически републики ЕССР,как всяка държава слага едни ваксини а друга слага други как лъжат и мажат отвсякъде. Няма повече да се ваксинирам. Ето това направиха да откажат вече ваксинираните да искат да продължават с тая простотия...
45
2
 
31
 
! Отговори
123 преди 2 години
Очевидно "ваксините" не са ваксини, а един голям булшит. Бустер няма да си бия, ще пътувам с тест, ако ми се наложи!
44
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Все повече хора се отказват от ваксините. Малко късно, но проглеждат. Няма да им се получи пъкления план.