Мутафчийски: Над 90% от COVID пациентите във ВМА са неваксинирани

Все по-често пациенти признават, че имат фалшив сертификат
1 дек 2021 09:10, Елка Василева
436
Мутафчийски: Над 90% от COVID пациентите във ВМА са неваксинирани
Кадър: БНТ

До две-три седмици очаквам да получим достатъчно данни по въпросите, които ни интересуват за Омикрон варианта – дали новият щам заобикаля имунитета, дали протича по-тежко, как се влияе от ваксините. Това заяви  пред БНТ проф. Венцислав Мутафчийски, директор на ВМА.

Според него каквото и да се говори за Омикрон варианта в момента, е спекулативно. Новият щам е с над 50 мутации, от които 30 са в шипчестия протеин. Това е вариантът с най-много мутации досега. Невинаги обаче мутациите означават, че щамът е по-лош.

Още по темата

Над 90% от COVID пациентите във ВМА са неваксинирани, отчете генерал Мутафчийски. По думите му все по-често се случва пациент да си признае, че си е извадил фалшив сертификат, когато състоянието му се влоши.

Европа вероятно няма да остане безучастна към ниските нива на ваксинация у нас, коментира началникът на ВМА. Според него въпреки правото на свободно придвижване на гражданите е много възможно да се наложат рестрикции към България или най-малкото да се посъветват гражданите на другите държави да избягват пътуванията до нашата страна.

Мутафчийски призова хората да не се вслушват в съветите да не се ваксинират заради придружаващи заболявания.

„Хора, когато ви кажат да не се ваксинирате заради много придружаващи заболявания, това е пълна лъжа. Многото придружаващи заболявания са първа индикация за имунизация,” изтъкна Мутафчийски.

Имунизирането на милиарди хора по целия свят е безпрецедентно и е доказателство, че ваксините срещу COVID са безопасни, коментира проф. Мутафчийски.

ВМА е създадена като болница за екстремни ситуации – такава е философията на съществуването й, така че се справяме и с настоящата ситуация, заяви директорът на болницата.

Към момента във ВМА няма свободни интензивни легла. От лечебното заведение дават информация към "Бърза помощ" за заетостта на леглата на всеки три часа.

"Държим екипите, които обслужват нашите болни, да бъдат достатъчно на брой. За едно 12-часово дежурство имаме по двама лекари, две сестри и двама санитари. Това означава, че за да се разкрият две такива COVID клиники, трябва да трансформираме поне три други, за да пренасочим персонала. Както знаете, вече не само инфекционистите лекуват COVID, а всички лекари", каза Мутафчийски.

Във всички клиники, които се реновират във ВМА, се взима предвид инсталирането на системи за подаване на медицински кислород. Внедрена е и система за алармиране при прекалено голямо насищане с кислород в болничните стаи, за да се предотврати опасност от пожари и експлозии.

Тази година ВМА празнува 130 години от създаването си. Професор Мутафчийски поздрави всички, чийто професионален път е преминал през лечебното заведение.

Не се срамувам от нито едно свое действие, но съм разочарован от ниските нива на ваксинация у нас, заяви още проф. Венцислав Мутафчийски.

Той не даде оценка на настоящите мерки за справяне с разпространението на COVID, защото те са базирани на съвсем различна философия за управлението на пандемията в сравнение с тази, която е била възприемана по света в началото на епидемията.

Генерал Мутафчийски допълни, че няма намерение да отправя критики към колегите му, които в момента управляват пандемията у нас, тъй като в критикуването няма нищо продуктивно.

Началникът на ВМА за пореден път изтъкна, че не е изкушен от политиката. "Не съм допускал да се водят с мен разговори за влизане в политиката. Когато съм казал, че това не е за мен, означава, че не е за мен. Всеки човек трябва да си тежи на мястото," категоричен е ген. Венцислав Мутафчийски.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


436
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
325
20
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Здравейте мои лудички антиваксърченца! Как вървъи страха при вас? Никакви ваксини да не допускате! Много е важно човек да се разболее и после да го изкара на чайчета! Да слушате Мангров! Той се грижи за чистотата на нацията!
324
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ваксинираните по документи в интензивното са малко над 5%, а в болниците малко над 12%. Това са официалните данни, но в тях е пише колко от тях са с фалшиви сертификати.
323
1
 
3
 
! Отговори
Мл.с.от преди 2 години
Лицето волен николов Сидеров,защо не е ходил В КАЗАРАМАТА??!!.ГЕЙ, ЛИ Е?!Не е кьорав,не е болен не е луд!?
322
6
 
11
 
! Отговори
Belgium преди 2 години
70 % от хората в интензивните сектори в Белгия са ваксинирани и това се съобщава по местните телевизии (Фламандските). Фламандската част е на 90 + процента ваксинирани, но искат да налагат локдаун. Защо ли?
321
5
 
11
 
! Отговори
Mislete преди 2 години
А бе, тапир. Съветвам ви да погледнете какво се случва в Германия, Австрия, Холандия, Белгия, Ирландия и Португалия лидери по ваксинация в Европа. Просто сравнете периода от мин година от началото на вълната със сегашната ситуация. И вземете в предвид -2020 - % срещу 2021 - 80 + %. Обърнете внимание не само на новите случаи, но и на смъртността. Ще ви дам малък коз - Германия, Ирландия, Австралия и Португалия имат по-висока смъртност сега. Задайте си въпроса защо страни с толкова висок процент в
320
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Половината от ваксинираните в болниците са с фалшиви сертификати. Опитват се да излъжат смъртта.
319
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя гащник няма ли да кандиса с това ваксиниране,глух и сляп ли е или се прави на такъв,вече в цял свят неговите колеги го заявиха че имунната защита е пробита от новият щам,което ще рече,че ерата на сегашните ваксини изтече?
318
5
 
9
 
! Отговори
Къде е Кунчев преди 2 години
ве, Мутафчийски ?????? Къде се скри ??????? Кога беше смъртта, кой ден ве, Мутафчийски ??
317
8
 
15
 
! Отговори
дидо преди 2 години
имаме познати в вма....и те казват друго ...че повечето там са вакснати..... като кунчев
316
4
 
21
 
! Отговори
normalno преди 2 години
Е с накво да са пълни при около 10 процента ваксинирани реално,ето е Германия Израел и Англия са пълни основно с ваксинирани просто защото други няма..С две думи вируса не му дреме с ваксина или без
315
3
 
0
 
! Отговори
Kо каза ма/бе/it преди 2 години
Тоя дали не е имал частичен контакт с Курана'19 Вируса излъскващ ботоксна главните кожи на главата на Главната Глава. А? Ко каза ***/бе/it
314
4
 
0
 
! Отговори
Ха сега де преди 2 години
До Сатира "За жалост много критики и напатки получихте миналата година, от долни, непочтенни и арогантни хора. Който използваха напатките за личностно издигане в политиката и обшеството"===С напаТките работата е ясна. А с напуйките и на кокошките какво става.
313
6
 
6
 
! Отговори
Теб хубаво преди 2 години
Те нямаше,Що пак си показваш човката бе човек?! Не видиш ли че Не ви искаме ,нито мнението ви,нито хизиономията ви! Благодарение на вас и много народ от страх се поддаде на грешни стъпки! На нас плашилата от нощ ! Истина! От както ви няма квото и става ,го няма този стрес на който подлагахте народа си! Срам,срам......по-добре ходи си харчи парите и остави народа ,*** си покай пред Бога ,защото тиглото ти е голямо,да знаеш! А продължиш ли с тези работи ....няма прошка.,защото БОГ ГЛЕДА!
312
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
*** дето реват срещу науката, могат спокойно да се гътват, изборът си е техен. Лошото е, че в простоти.ята си заразяват други, най-вече техни близки, които може и да не искат да отиват при св. Петър толкова скоро. Значи не е само до личен избор, но за съжаление за дървените философи никой не е авторитет...
311
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Религиозен фашзм прикрит като медицински. Кромид-факсините много приличат на причастия, но след като живеем в свят на дребните душички очаквам съвсем скоро да нарекат нас т.н. антиваксъри - еретици!
310
0
 
1
 
! Отговори
ДСГСДФГСДФГ преди 2 години
любимия ми агитатор се завърна.
309
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Кацаров Ваксинираните как ще поемат вирус, който досегашните ваксини не го ловят? По-различно ли?
308
10
 
10
 
! Отговори
Кацаров преди 2 години
Много антиваксърски глупости се пишат тук, но моля ви не отбягвайте един факт и помислете над написаното тук! Вие сте много удобни на Кацаров и правителството, ще бъдете изправени първи ред новата ковид вълна на тоя Омикрон! Вие ще поемете удара с най-големи поражения и то доброволно, сами искате това! Вашата глупава теза, има няма вирус, работи не работи ваксина, ще бъде използвана от правителството и ще бъдете жертвани(както до сега) да се изгради колективен имунитет!Никой не бори жертвите!!!!
307
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 351 С какви научни доказателства говори Мутафчийски? Че под 10% в болница са ваксинирани при официална статистика за държавата 19%?
306
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Програмист Прав си за правилата. Но не си прав за това дали всеки може да си измисля и налага правила, както му скимне. Утре ще кажат всеки трети над 30 да скочи под влак до 24 часа. Ще го спазиш ли? Затова има конституция, харти и подобни правила над моментните прищявки на политици и прокарвани от тях закони, които трябва да пазят от това политиците да си измислят закони извън определени граници.