COVID вече причинява и очни, и ушни проблеми

Това се случвало на над 10% от хората с коронавирус
7 дек 2021 13:40, Петя Славова
44
COVID вече причинява и очни, и ушни проблеми
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Зачервени очи, шум в ушите, чувствителност към светлина, проблеми със слуха: въпреки че загубата на вкус и мирис са станали добре познати сензорни симптоми на COVID, все повече изследвания показват, че зрението и слуха също са чести мишени на SARS-COV-2, предава БГНЕС.

Повече от 10 процента от хората, които се разболяват от COVID, развиват някакъв вид очен или ушен симптом, и според последните данни симптомите са сред оплакванията, които могат да продължат дълго време. Докато изследователите все още проучват как вирусът прониква в сетивата ни, може да се наложи да се разшири обхвата на симптомите, които да изискват тестване срещу Covid. Вместо само треска, кашлица или промени във вкуса и миризмата, първите признаци на заболяване могат да включват раздразнени очи, проблеми със слуха или проблеми с баланса.

Още по темата

Близо две години след пандемията изследванията върху ефектите на Covid върху очите и ушите показват, че учените трябва да научат много повече за това как вирусът засяга телата и нервната ни система, казват експерти. „Данните се увеличават, има повече невронни последици от тази инфекция, отколкото първоначално смятахме“, казва Лий Герке, молекулен биолог от Масачузетския технологичен институт.

Един от първите хора, които се опитаха да предупредят света за Covid , беше Ли Уенлианг, китайски офталмолог от Ухан. Той вероятно е хванал вируса от пациент с асимптоматична глаукома, според Бхупендра Пател от Очния център на Джон А. Моран в Университета на Юта, който е съавтор на изследванията за очните симптоми на COVID за 2021 г. Ли почина от заболяването си в началото на 2020 г., но неговият случай не беше единствената ранна улика, че очите може да играят роля в разпространението на вируса. От началото на пандемията докладите включват червени очи като често срещан симптом.

Това не беше изненадващо за учените. По време на избухването на SARS през 2003 г. изследователи в Сингапур откриха вируса, който причинява това заболяване, в сълзите на пациентите. COVID причинява тежки респираторни проблеми и други симптоми, и след като повечето очни лекари са затворили кабинетите си по време на локдауна, казва Пател.

Около 11 процента от хората с COVID развиват някакъв вид проблем с очите, според преглед на множество проучвания. Най-честият симптом е конюнктивит или възпаление на очната лигавица. Това състояние засяга близо 89 процента от хората с очни симптоми, съобщават изследователи в Иран в метаанализ от 2021 г., който включва 8 219 пациенти с COVID в 38 проучвания.

Други очни симптоми могат да включват сухота в очите, зачервяване, сърбеж, замъглено зрение, чувствителност към светлина и усещане, че има чуждо тяло в окото. Хората на климатици често развиват вид дразнене на очите, наречено хемоза, подуване или изпъкване на очните мембрани и клепачите, казва Пател. Той подозира, че около една трета от хората с COVID имат някакъв вид проблеми с очите - дори ако това са само червени очи, които не ги притесняват. Пател и колегите му работят върху проучване, което все още не е изпратено за публикуване, което според него ще бъде сред първите, които съобщават, че вирусът може да причини възпаление в тъканта зад очната ябълка.

Очните симптоми могат да се появят рано или късно в заболяването, добавя Шахзад Миан, офталмолог от университета в Мичиган. Той и колегите му съобщават за очни признаци и симптоми при близо 10 процента от 400 пациенти, хоспитализирани в Мичиган през март и април 2020 г.

Човек, който има COVID, може да предаде вируса през сълзите си, понякога дълго след като се е възстановил от заболяването. Един ранен пациент с COVID беше 65-годишна жена, която пътува от Ухан до Италия през януари 2020 г. и бе приета в болница с кашлица, възпалено гърло и конюнктивит на двете очи.Изследователите откриват вирусна РНК в очни тампони на 27-ия ден. В региона Ломбардия в Италия изследователите откриха SARS-CoV-2 на повърхността на очите в 52 от 91 пациенти, хоспитализирани с COVID през пролетта на 2020 г., понякога дори когато натривката им от носа е била отрицателна.

Вирусът може също да попадне в тялото през очите, показват проучванията - или от триене на очите и директно пренасяне на сълзи, или от дихателни капчици, които случайно попаднат върху окото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
3
 
! Отговори
Б. Г. преди 2 години
Изкарването на Ковид прави организма по-силен срещу самия Ковид!!!!
37
1
 
5
 
! Отговори
славянин преди 2 години
Следващото ''откритие'' ще бъде, че ковида причинява едновременно запек и диария!
36
0
 
5
 
! Отговори
НикогаПовечеСДС-Чума преди 2 години
Защо за 32г. никой не направи проучване,за да каже истината - какво причини СДС-Чумата на народа, на държавата и на Родината ?Сега жънем с пълни шепи плодовете и .
35
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
COVID вече причинява и очни, и ушни проблеми - А СКОРО И ДИАРИЯ!!!
34
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Що триете, м..ши! Само про ковид коментари ли оставяте? Ковид удря, ковид мачка! Всеки , който спазва мерки и показва сертификати е съъчастник в това престъпление! Или всички заедно ПРОТИВ, или може да се считаме за приключили! Идиоts
33
4
 
0
 
! Отговори
Няма страшно преди 2 години
На Източните Балкани проблемите са им предимно в мозъка. Затова ускорено изчезват.
32
1
 
2
 
! Отговори
Един Българин преди 2 години
До 34 Може! Особено ако са ти набили от дебелите анадолски ваксини отзад!!! Е, не се притеснявай всяка ваксина има странични ефекти и това е нормално казват "учените".
31
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А може ли да ми излязат хемороиди ако съм болен от COVID?
30
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако хората си мият редовно ушите, няма да имат проблем със слуха.
29
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Към списъка може да се добавят още причини като огнестрелни рани и катастрофи нали така.
28
0
 
11
 
! Отговори
AAA преди 2 години
моля да се каже едно нещо което не причинява...
27
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Краварваксата вакса избива нородите. Защо нямаше тези аномалии пред да започнат да ваксат хората. Още колко ли странични дефекти ще се появят само Бог знае. Вируса не удря никъде ваксите удрят навсякъде.
26
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Прекарах го и аз. Сега ако спя по корем сутрин не мога да стана. Нещо пробива матрака. И си трябва масаж, иначе не става
25
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И запек...
24
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
О, то и ПТП-та по пътищата причинава, както и киселинни дъждове! Ужас! Ужас!!!
23
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А как влияе на рипащото.чудовище? Увеличава ли обиколката или сантиметрите?
22
1
 
20
 
! Отговори
...... преди 2 години
Също така причинява косопад, акне, затлъстяване, счупени крайници, карциноми и каквото още се сетиш като отвориш някоя медицинска енциклопедия. Хубавото е, че подобни писаници вече не предизвикват страх, предизвикват смях.
21
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Опада ми косата, никнат ми гърди.
20
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз пък се окосмих брутално, жената купи косачка за трева да ме коси.
19
1
 
18
 
! Отговори
ДДРОнег преди 2 години
Айде стига с този вирус, не е толкова опасен, щом за два пъти не можа да умори тъщата !!!