МЗ: У нас няма смъртен случай след поставена ваксина срещу вируса

Сигнали има за 9 случая, в нито един не е доказана връзка
Обновена: 18 яну 2022 13:39 | 18 яну 2022 12:57, Веселина Йорданова
590
МЗ: У нас няма смъртен случай след поставена ваксина срещу вируса
Снимка: БГНЕС

В България няма нито един случай на доказана причинно-следствена връзка между поставена ваксина срещу COVID-19 и смъртен изход. Това заявяват от Министерството на здравеопазването по повод постъпили журналистически въпроси, свързани с твърдения на доц. Атанас Мангъров.

Думите му в ефира на „Нова телевизия“ на 16 януари са: "564 души, които са починали, те са починали, защото са ваксинирани. Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) е институцията у нас, която следи за постваксинални нежелани лекарствени реакции, като на страницата на агенцията е публикуван и призив за съобщаването на такива след поставянето на ваксина.

Броят на направените съобщения от началото на ваксинационната кампания в България досега за подозирана връзка между смъртен случай и прилагане на ваксина срещу COVID 19, е общо 9, като в нито един от случаите това не е било доказано. Само за последните 14 дни 93.12% от починалите от COVID-19 граждани не са били ваксинирани.

В ИАЛ са съобщени и общо 6 случая на летален край при заболяване от COVID-19, като заразяването е настъпило в периода между двете дози на ваксината, а в един от случаите заболяването е открито в деня на поставяне на ваксината.

Към 17.01.2022 г. общият брой на получените в ИАЛ съобщения за нежелани лекарствени реакции след прилагане на ваксини срещу COVID-19 е 3861. Сред тях около 10% са реакциите, които отговарят на критериите за сериозност. Дали медицинската значимост на наблюдаваната реакция се определя като сериозна, се преценява след обстоен анализ, уточняват от ведомството.

Съгласно действащите изисквания сериозна нежелана лекарствена реакция е всеки неблагоприятен ефект върху здравословното състояние на човек, станал причина за непосредствена опасност за живота; хоспитализация или удължаване срока на хоспитализация; значителни или трайни увреждания; инвалидизация; вродени аномалии, други реакции с медицинска значимост.

Проследяването на безопасността на ваксините се базира на преглед на цялата налична и проверима информация и резултатите от нейния анализ. Всички налични данни, както и направената поетапна оценка, се публикуват регулярно на страницата на разрешителния орган - Европейска агенция по лекарствата (ЕМА). На сайта на ЕМА се публикуват включително общата бройка на направените съобщения и бройката на съобщенията със смъртен изход, заедно с разяснението, че това е информация за подозирана връзка на медицинско събитие, наблюдавано след употреба на ваксина.

Фактът, че при дадено лице е настъпило такова медицинско събитие или фатален изход след ваксиниране, не означава задължително, че това е свързано с ваксината, тъй като последното подлежи на удостоверяване и доказване, се посочва в съобщението.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


590
Още по темата: ваксиниИАЛкоронавирус
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
532
0
 
0
 
! Отговори
Ludoto Lenche преди 2 години
...kak da ne vi psuva chovek ?!???! Dano pone vi plashtata dobre za lajite ,koito pishete ejednevno .....tova pone do izvestna stepen bi obiasnilo neshtata ?!! Kolko chovek ,triabva da e razchoveche za da pishe takava nagla laja ?!!!
531
0
 
2
 
! Отговори
ХАХАХАХХААА преди 2 години
ДОКТОРСКА МАФИЯ--ВСИЧКИ СА МОШЕННИЦИ
530
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
axa, нямало връзка, но с главния мозък....
529
0
 
2
 
! Отговори
Иван преди 2 години
До Гиб Мелсън : защо мислиш, че са я изпуснали. Не е ли по-логично нарочно да са я пуснали разработката, за да компрометират китайците. Като гледам с каква скорост китайците се хванаха да изолират хората и да ги тъпчат в полеви болници явно още тогава са знаели за каква разработка и на кого става дума.
528
0
 
2
 
! Отговори
Иван преди 2 години
Щом мафията казва, че няма връзка - значи няма. Точка. Кои сме ние, че да не вярваме на стъкмистиката им.
527
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А Коритаров какво беше? Той почти умря пред целия български народ (в предаването си)
526
0
 
7
 
! Отговори
Доктор специалист преди 2 години
Шансът да умреш от ваксина е много по-голям, отколкото от Ковид
525
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много мои ваксинирани приятели починаха! Какво повече да кажа...
524
0
 
9
 
! Отговори
обама преди 2 години
Лъжци сте а не доктори
523
0
 
12
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 2 години
Няма и няма и да има. Защото така. От аспирин има годишно хиляди, но от ваксини няма и няма и да има защото всичко е точно. Представям си ако руснаците бяха пуснали това биологично оръжие вместо американците какъв рев срещу тях щеше да има. Но нали са американците. Изпуснаха си без да искат от лабораторията разработката и никой гък не казва, защото така трябва да бъде.
522
0
 
2
 
! Отговори
do 553 преди 2 години
Значителен брой "видимо здрави" хора умират в България всяка година от инфаркти и инсулти. По тези метрики сме на челно място в Европа.
521
17
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мангърката няма ли да го пращат вече в затвора. Този човек ръси лъжа след лъжа
520
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Интересно е дали разследват примерно като човека от русенско, заради който стана случката с лекаря преди 2 дни. Защото човекът очевадно е умрял много скоро след ваксинация и без съмнения на близките му, че е от това, т.е. ясно, че не са лекари те, но са виждали, че е добре преди ваксинацията. А и джипито все пак на човек видимо болен и умиращ не би бил ваксина, нали? Т.е. поне клинично здрав е бил тоя човек преди ваксината.
519
0
 
7
 
! Отговори
Сънчо преди 2 години
Така пише в 13-то издание на " Български стъкмени приказки " ,само дето децата порасна ха вече и трудно ще се намерят "вярващи " в тия твърдения:))) жалко,че от висотата на та къв отгово рен съюз баламосват хората ...Напразно ! При толкова много източници вашето клише нещо се ... губи.... Аман от такива като вас !!!
518
1
 
15
 
! Отговори
Крети преди 2 години
Умират си хората я от инфаркт я емболия, била 20г че то си нормално след ваксина да пукнеш от емболия не от ваксината.
517
1
 
22
 
! Отговори
КАК ТАКА? преди 2 години
То и починали от коронавирус нямаме нито един, понеже аутопсия не правена на нито един починал. А друг стандарт за установяване и документиране на причината за смъртта от медицинска гледна точка няма.
516
0
 
18
 
! Отговори
КО, НЕ преди 2 години
Така е, смъртни случаи след ваксинация почти навсякъде има вече официално рапортувани, само у нас няма. Уникално, Българите освен усточиви на вируси, се оказваме и устойчиви на т. нар. коронавирусна ваксина.
515
0
 
15
 
! Отговори
fact преди 2 години
*** КАК ЩЕ ИМА! С ТРИ ИГЛИ СЕ ВОДИШ "НЕВАКСИНИРАН".
514
0
 
20
 
! Отговори
лекар преди 2 години
Това е най-голямата лъжа ,която съм чувал последно! Не умират от ваксините ,защото не се правят на НИКОЙ ПОЧИНАЛ АУТОПСИЯ!хОРАТА ,ЗА ДА СЕ ПОКРИЯТ СЛЕДИТЕ ОТ СВЕТОВНАТА ЛЪЖА СЕ ПОГРЕБВАТ КАТО КУЧЕТА В ЧУВАЛИ И БЕЗ ДА БЪДАТ УВАЖЕНИ ОТ БЛИЗКИ И РОДНИНИ!
513
0
 
23
 
! Отговори
Злобар преди 2 години
Е как ще има като всичко е скрито - покрито .