Лекари от ИСУЛ откриха опасно усложнение след COVID-19

Наблюдава се тромбоза и на венозните, и на артериалните съдове
27 яну 2022 18:30, Елка Василева
87
Лекари от ИСУЛ откриха опасно усложнение след COVID-19
Снимка: архив, БГНЕС

Опасно усложнение вследствие на прекаран коронавирус са констатирали хирурзите и патолозите в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“. Става въпрос за едновременна тромбоза (запушване), както на венозните, така и на артериалните съдове.

То е забелязано при трима пациенти, лекувани по спешност през миналата година в болницата. Става въпрос за трима мъже (съответно на 78, 63 и 66 г.), които са преболедували от COVID-19 между 5 и 7 месеца преди да бъдат оперирани.

Първият пациент, на 78 г., постъпва в ИСУЛ със силни болки в корема и повръщане. След извършени образни и кръвни изследвания той е диагностициран с остър хирургичен корем и е назначена спешна операция. По време на интервенцията става ясно, че мъжът е с перитонит на дебелото черво. „Още по време на операцията ми направи впечатление нетипичният вид на дебелото черво, което беше напълно бяло и некръвоснабдено“, разказва д-р Димитър Пейчинов, един от най-опитните хирурзи в Клиниката по хирургия на ИСУЛ.

Вторият пациент, на 63 г. (придружаващи заболявания захарен диабет (неинсулинозависим) и артериална хипертония) e докаран в Спешно отделение от екип на Бърза помощ с данни за болки в корема и увредено общо състояние. Направени са инструментални и кръвни изследвания, като прави впечатлени увеличеният размер на слезката, без мъжът да има данни за претърпяна травма в тази област. По време на  спешната операция по премахване на далака хирурзите отново се натъкват на нещо нехарактерно: тежка исхемия, бял цвят на тъканите и формиран абсцес.

Третият пациент, на 66 г. е с придружаващи заболявания диабет (неинсулинозависим), подагра, наднормено тегло. Пациентът постъпва по спешност с данни за остро кървене от стомаха след извършена полипектомия (отстраняване на полипи) . По време на операцията хирурзите отново се натъкват на подобна находка:  лишени от кръвоснабдяване органи и тъкани, върху които трудно се извършват манипулации.

Заключението на д-р Иван Терзиев, началник на Отделението по обща и клинична патология в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ от изпратените при него материали от пациентите е категорично: едновременна артериална и венозна тромбоза, както и застой в микроциркулацията, без сериозна възпалителна реакция. Според д-р Терзиев, който е един от най-опитните патолози у нас, увреждането на стените на артериалните и венозни съдове е в резултат на коронавируса.  

Странните аномалии провокират д-р Терзиев и д-р Пейчинов да прегледат още веднъж медицинската документация на тримата пациенти. Оказва се, че освен че и тримата са преболедували коронавируса, те са преминали през него тежко, с дълъг престой в болница. Другият факт, който прави впечатление на медиците е, че и тримата не са били ваксинирани.

„Подобни усложнения могат да бъдат хванати само в натоварени спешни хирургични центрове като нашия, през който годишно минават около 30 % от пациентите в столицата“, категоричен е д-р Пейчинов. Неговият съвет към пациенти с подлежащи кардиологични заболявания, е на първо място да се ваксинират, а тези, които са пропуснали да го направят и са преболедували тежко COVID-19, редовно да си правят профилактични изследвания.

Другият му апел е хората да не прекаляват с приема на салицилати (Аспирин), защото само през миналия ден е имал три случая на кървяща язва вследствие на дълга употреба на тези медикаменти.

Предстои д-р Терзиев и д-р Пейчинов да публикуват данните от наблюденията си в специализирано медицинско списание.
 


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
1
 
2
 
! Отговори
До71 преди 3 месеца
Активно спортуващите ги изтрепват с ваксини и маски
77
1
 
3
 
! Отговори
НЕСТАТЪЧНО преди 3 месеца
Като започнат да правят аутопсии на починали ваксинирани без коронавирисна инфекция - тогава има смисъл да се говори по темата.
76
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Все по- малко антиваксъри пишат тук .Явно голяма част от тях ка се преселили във вечните ловни полета
75
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До72Е тоя пост за Прадаксата и Аспирина изби рибата. Леле. Медицината те гони с моторетка братче.
74
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Дарвинизъм в чиста форма. Една част отпадат поради глупост.
73
0
 
1
 
! Отговори
хах преди 3 месеца
Това го знаем от преди година....
72
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Това са едни елементарни куролации... не ми прилича на наука, а на манипулация. Трима, зле хранещи се, физически неактивни и лежащи дни наред. А с "липса на възпаление" могат да лъжат някой първолак
71
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
"Страшното усложнение след омикрона, е че ме пипна диари я и вече седмица не пуска. Гадно, но не и смъртоносно."+++Ти пък цяла седмица ще ходиш с диария. Пий отвара от кори от нар, яж компот от дренки, ако има от къде да го вземеш, оризова вода - сварява се ориз и се пие само водата.
70
8
 
5
 
! Отговори
притча преди 3 месеца
Колкото по-*** толкова по-антиваксър
69
3
 
16
 
! Отговори
Случаен минувач преди 3 месеца
Да не се употребява аспирин... Да, защото аспиринът е евтин. В същото време лекарството Прадакса е скъпо (опаковката е към 100 лв.) и прави разширени вени на краката. Познавам човек, който почина от разширени вени, причинени от Прадакса! Аспирин се употребява повече от 100 години!
68
1
 
6
 
! Отговори
До 70 преди 3 месеца
63, 66, 78г. активно спортуване?
67
7
 
36
 
! Отговори
странно преди 3 месеца
По скоро залежаването у дома при 2 години карантина е причина за затлачване на всички органи и кръвоносни съдове! Най-доброто решение за борба с това е спирането на всички карантини и активно спортуване и задравословно хранене. Последното е малко трудно с отровите по всички храни
66
8
 
10
 
! Отговори
Ха!!!!! преди 3 месеца
Mисля че авторката на тия статии не се е ваксала и няма намерение да го прави, а само ни троли и дразни за повече кликвания и коментари. Тя би намерила и стотици статии за починали в мъки след ваксане и то млади здрави хора и спортисти без заболявания- и пак ще постигне същия ефект, ако ги препише....но за това не се плаща и доФторите от ИСУЛ също го знаят това.
65
12
 
8
 
! Отговори
Оберщурмбанфюрер преди 3 месеца
Скоро преполедувалите ще боледуват за втори и последен път. Все още имат шанс да драснат по някоя последна реч из форумите.
64
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Торба лъжи!..
63
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Тук при ваксинираните ли го наблюдават?
62
6
 
21
 
! Отговори
А преди 3 месеца
Отделен е въпросът дали това е причинено от коронвируса, или от начина, по който е лекуван ! Смятам, че разследването трябва да продължи в тази насока, а не прибързано да се представя като факт, че причината е самият вирус !
61
4
 
2
 
! Отговори
Научен ескперимент преди 3 месеца
До ъъъ до 57:"Това не е виц. Разказано е като истинска история в биографична книга за жената на Чаушеску - тя се е подвизавала като учЕн някакъв. И, освен с паяци, е правила подобни опити и с унгарци, както се твърди в книгата. Между другото нашите учЕни са горе-долу от същото време и произхождат от същата школа."===>Да и аз го прочетох най-напред като статия за жената на Чаушеско, май беше във в.Демокрация. Но да се губи критично способността за критично мислене не бива.
60
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Това не е от ковида, а от бустерите им..
59
8
 
7
 
! Отговори
Коведаро стъкмистики преди 3 месеца
Коведарите са разобличени. За последните десет години смъртните случаи на ден са 290 души. Коведарите лъжат че заради ковид сега уж умирали дневно над 400 души. Какви лъжци са тия сами можете да се убедите от един брояч на живо, в реално време показва броя на починалите за деня. Изпишете България население 2022 CountryMeters.info, проверявайте към 23 и 50 часа, отново починалите ще са 285 души, тоест умрелите са толкова колкото и преди ПлаНдемията ок. 285 души, а не 400 както лъжат коведарите.