Било възможно да се препоръча и втора бустерна доза

Ниското ваксианционно покритие в България е проблем
74
Било възможно да се препоръча и втора бустерна доза
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Възможно е скоро да се препоръча втора бустерна доза. Както при грипа всяка година, в началото на сезона се съветват хората да се ваксинират. Вероятно това ще стане и с коронавируса.
Това заяви епидемиологът д-р Петър Марков пред bTV.

Той добави, че втора бустерна доза вече се препоръчва за хора с отслабнал имунитет в много страни.

„Ниското ваксианционно покритие в България е проблем, защото ваксините макар и да не пазят от заразяване, пазят хората да не боледуват тежко и да не умират. Не сме защитени, ако дойде нова вълна. Трудно е да се прогнозира кога точно ще дойде следващата вълна, обичайно за въздушно-капковите инфекция това е есенно време“, заяви още д-р Марков и допълни, че ваксините продължават да пазят и срещу новите варианти на COVID-19.

„В момента в България има по-малко случаи на заразени с коронавирус, отколкото имаше преди няколко месеца. Това е така и на други места в Европа, това е обнадеждаващо. Сравнение с миналата година по същото време, когато имаше много сериозен пик, сега сме в сравнително добра ситуация“, обясни още епидемиологът.

По думите му обаче въпросът е, че вирусът продължава да живее в много хора по света и колкото повече той се размножава и заразява в големи размери, толкова повече има риск той да мутира.

„Безспорно сравнително по-ниската патогенност на „Омикрон“ в сравнение с ‚Делта“ варианта много хора заключиха, че това е знак за края на пандемията. За съжаление, това не може да се каже, защото ако излезе нов вариант, което е почти гарантирано, не знаем той какъв ще бъде“, поясни д-р Марков.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още по темата: ваксиникоронавирус
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Работя в болница, не съм ваксинирана и не смятам да съм( макар , че за да ходя на работа трябваше през ден да се тествам) и не съм боледувала. Не било от тиквите та от кратуните ХАХАХА всичко си е до организъм , никакви ваксини не важат. И до още нещо, но него малко хора го разбират.. ..
61
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Скъсай си професорската титла професоре! Двугодишният опит доказа, че ковидът е грип! Две години са много време за анализ!
60
0
 
2
 
! Отговори
кунчо бустера преди 2 години
Аз лично препоръчвам
59
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Познавам няколко ваксани и имат продължителна кашлица.
58
13
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
5,5 милиарда са вече ваксинирани. Значи 5,5 милиарда души са ***??? А как ще обясниш, че българите са с най-нисък коефициент на интелигентност в Европа,? И шепа бг антиваксъри са "умниците " на света??? Елита, черешката на тортата,? Ха ха ха ..Еманация на човешката глупост сте вие, антиваксърите!
57
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всеки мислещ бил ваксиниран? Хахаха, всеки тъппунгер е ваксиниран искаш да кажеш. Да, онези тъппунгерри които нямат и грам мозък да вденат че фармамафията им изигра такъв трик и ги убеди да си сложат експерименталните елексири на живота, унищожавайки имунните им системи до живот за печалбата на шепа изверги.
56
18
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Антиваксърите русофили явно не са информирани, че спасителят им Путин е наредил задължителна ваксинация срещу ковид в Русия и то още преди 9 месеца. Истината е, че всеки мислещ човек е ваксиниран. За по-тъпиге има задължителното, за разумните е доброволното.
55
4
 
5
 
! Отговори
боцко преди 2 години
БОЦ
54
4
 
8
 
! Отговори
мушБОоцМууушБооооц преди 2 години
Като се замисля втория бустер, го точат само за тройно перфорираното малцинство в България. Точно за тези, които мразят, всички ни. А след 3-те дози чужд генетичен материал, РНК или ДНК и злобната пропаганда, май си заслужават дупченето. Ха Наздраве!
53
4
 
18
 
! Отговори
Кумчо Вълчо преди 2 години
МАНИПУЛАЦИЯ.- Неизпълнима измамна комбинация. Неваксинираните да се набодат с неработещи буламачи. Ваксаните да се усилят със същия буламач за бустер. Бустеризиране токсикомани да чакат втори БУСТЕР.А в бустеризираните западни ковид ГЕТА нова вълна, но вече Цунами.
52
4
 
23
 
! Отговори
И Ебола да ми Кажат преди 2 години
че е почнала да лети по въздуха, пак няма да се ваксинирам, защото на тия мошеници просто почеве никой никога няма да им повярва!
51
4
 
13
 
! Отговори
Муахаха преди 2 години
Тия уж били Умни Учени, а още не Разбраха, че Ба лъ ците за Измамата им - Свършиха! явно не са толко умни за колкото се мислеха!!
50
4
 
22
 
! Отговори
Въпросче? преди 2 години
Как ще наречете хората, които повтарят еднакви действия, очаквайки различен резултат?
49
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тези дни научих, че още един познат е починал от вируса този месец. Вече станаха пет от познатите ми, които починаха от Ковид-19.
48
5
 
18
 
! Отговори
Не! преди 2 години
Тц, нема се вапсваме, у лево!!!
47
3
 
13
 
! Отговори
стоп на медиината п преди 2 години
Който е впрегнал на работа мислителните си способности, той не е и няма да падне в капана на глобалното зло. Ако не се научим да мислим други ще мислят вместо нас!
46
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тъй ле? Ей сега тръгвам
45
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вече няма наивници, никога и противогрипна ваксина даже не съм си бил през живота, Аре бегайте вече с тия игли.
44
5
 
13
 
! Отговори
Д-р Ох Боли преди 2 години
Ако Здравната каца ми дава пита кашкавал и щафета салам всеки месец и да ме пише фалшиво лежал в санаториум съм съгласен!Хахаха!
43
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По-добре Путин да дойде.