При бременните COVID-19 протича по-тежко заради понижен имунитет

Проф. Иван Костов: Най-чести са усложненията в третия триместър
27 май 2022 12:15, Красимир Ангелов
14
При бременните COVID-19 протича по-тежко заради понижен имунитет
Снимка: МЗ

Коронавирусната инфекция протича по-тежко при бременните, като най-чести са усложненията в третия триместър на бременността, а причината е пониженият имунитет, характерен за всяка бременност. Това посочва проф. Иван Костов, директор на Акушеро-гинекологичната болница "Майчин дом“ по време на видеоконферентна среща със здравни медиатори от цялата страна, съобщиха от Министерството на здравеопазването (МЗ).

Дискусията е част от информационната кампания „Плюс мен“ на МЗ за ползите от ваксините и ваксинацията срещу COVID-19 и е организирана съвместно с Националната мрежа на здравните медиатори.

Бременността е биологичен феномен, тъй като плодът в утробата на майката носи гени и на бащата - чужда генетична информация, и въпреки това бебето се развива пълноценно в утробата. По думите на проф. Костов природата така е създала човешкия организъм, че при бременност имунитетът на майката да бъде потиснат, за да не отхвърли плода.

Рискът от хоспитализация при бременните в сравнение с този при жени, които не са бременни, е три пъти по-висок. Същото се отнася и за вероятността от включване на апаратна вентилация. Данните са предмет на доклада „Бременността, COVID-19 и ваксинопрофилактиката“, изготвен от проф. Костов и базиран на проведени в САЩ, Израел и Европа проучвания, както и на 400 случая на жени с коронавирусна инфекция, преминали през ковид отделението на „Майчин дом“.

Ковид инфекцията е причина и за не малко преждевременни раждания, допълва лекарят. По думите му два пъти по-висок е рискът от преждевременно раждане при пациентки с коронавирусна инфекция, като утежняващи фактори са наднорменото тегло, индекс на телесната маса над 35, многоплодна бременност, както и възраст на родилката над 35 години. Той е категоричен, че навременната ваксинопрофилактика ще спести на жените в репродуктивна възраст, правещите инвитро процедури, бременните и кърмещите евентуални здравословни проблеми, включително и пост-ковид усложнения.

В отговор на въпрос кога е най-подходящият период бременните да се ваксинират срещу COVID-19 проф. Костов казва, че, за да е защитена от тежко боледуване, бременната жена не трябва да отлага ваксинацията. Така ще може да изгради нужните ѝ нива на имунитет на възможно най-ранен етап от бременността, а акушеро-гинекологичното общество препоръчва ваксинацията да се проведе след 12-ата гестационна седмица. Препоръката на проф. Костов е всяка бременна жена да обсъди темата със своя акушер-гинеколог.

Пред здравните медиатори той показва данни, доказващи че ваксините срещу COVID-19 по никакъв начин не влияят върху репродуктивните способности на мъжете и жените, нито върху успеваемостта на инвитро процедурите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
2
 
! Отговори
до 10 преди 1 година
Нанокапсида за иРНК е наследен от генната терапия прогив рак, съответно прониква във всеки орган. След това внедрява РНК на спаика в произволни клетки. Те започват транслацията на токсичния S белтък- стават ГМО фабрики за този антиген. Съответно усложненията ще са същите, като на коронавируса, но версия 19г. Омикрона е с променен антиген и е слаботоксичен, но не се влияе от ваксината.
10
0
 
0
 
! Отговори
Hoho_Boho преди 1 година
СЗО предупреждава - маймунската шарка е опасна за бременните!
9
1
 
3
 
! Отговори
До 9 преди 1 година
Свършиха тъпоглавците , не се напъвай с лъжите си!
8
5
 
5
 
! Отговори
Примерно преди 1 година
Цитата: "бременната жена не трябва да отлага ваксинацията" Д-р James Thorp, акушер-гинеколог показваhttps://rumble/vru732-dr.-james-thorp-on-medical-censorship.htmlче тези ваксини covid19,въведени по време на бременността дават - 50 пъти повече спонтанни аборти и 144 пъти по-висока честота на малформации на плода отколкото са били докладвани при прилагането на всички други ваксини взети заедно в САЩ.
7
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мъжът ми е рискова група с 6 болести и телк. След 3 бустера го хвана омикрона и имаше единствено гърлобол 1 ден. Узна случайно, след като се тества, след като преди него цялата компания , с които ядоха и пиха, неваксинирани страхливци , се разболяха, от тях двама влязоха в болница, а единият почина. Така че пълни глупости са, че ваксините не помагат или пък ти "смъкват" имунитета. Напротив! Със сигурност той нямаше да е между живите сега, ако не беше ваксиниран!
6
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От номер 5 се вижда колко е ограничено мисленето на някои. Щом неговата бременна жена го карала леко, значи никакви статистики , че бременните по-често се нуждаят от интензивно лечение и получават усложнения, не важат. Безмозъчни, немислещи, неграмотни българи!
5
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
След всички разкрития тия се надяват ,че ще се намерят още овце эа эа инжектиране. Циркаджии....
4
7
 
10
 
! Отговори
От опит преди 1 година
Боледувахме заедно с бременната ми съпруга( 8 месец )на 40 г.Аз на 44.Тя лежа един ден с 37.3 и се чувстваше зле и отпаднала и се оправи .Роди здраво дете на термина си.Мен ми разказа играта цял месец бях *** и още един са задъхвах.И двамата сме във форма и спортуващи.Така че .дрън дрън.
3
1
 
9
 
! Отговори
ГРАД КОЗЛОДУЙ преди 1 година
ХОРА ценете си ЗДРАВЕТО
2
6
 
24
 
! Отговори
ЖИРАФ преди 1 година
При инжектираните с експерименталните терапии имунитетът отслабва все повече при всяка следваща инжекция. Какво ли става при преболедуване на КОВИД след трета-четвърта инжекция? С тия антитела в кръвта, които са предимно неприложими срещу вирус в дихателните пътища? Аз знам, понеже инжектираната ми жена боледува три пъти по-дълго и по-тежко ковидчето от мен - неинжектираният с никакви експерименти. Хехе
1
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Плашите гаргите.