Спад на поръчките и продажбите между 30% и 50 на сто

Всички сектори на икономиката са засегнати, дори и хранителния
18
Спад на поръчките и продажбите между 30% и 50 на сто
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Строгите мерки за защита от разпространението на коронавируса са засегнали всички отрасли на икономиката, а през април повечето компании ще бъдат на загуба, смята Васил Велев, председател на Управителния съвет на Асоциация на индустриалния капитал.

Още по темата
"Повечето предприятия предвиждат спад на продажбите от 30 до 50% за полуобозримо бъдеще. Много от компаниите вече работят с намалено работно време и то не по 4 часа на ден, а седмица отпуска, две седмици работа при това не само в тези сектори, които са засегнати в заповедта на министъра на здравеопазването и им е забранено да работят, а на практика в почти всички икономически дейности", коментира той пред "Фокус".

В Европа спряха работа големи компании и корпорации, за които българските фирми са поддоставчици и съответно поръчките към нашите предприятия бързо започнаха да намаляват.

Според Васил Велев всички сектори ще пострадат, защото нещата са взаимно свързани.

"Даже на пръв поглед тези сектори, които не би трябвало да бъдат засегнати, са засегнати също. Производството на храни например. Те работят също с намален капацитет, защото не работят ресторантите, защото ги няма туристите. Същото важи и за напитките. Да не говорим за тези, които са общоизвестни – културата, театрите, книгите", посочи като пример той.

Според него, въпреки че предприятията са реорганизирали работата си и има защитни консумативи за работниците, но хората много трудно стигат до работните си места.

"Особено след като се въведе това ограничение за областните градове. Трябва да се измисли по-бърз пропускателен режим, да се проверява не всеки, а всеки пети примерно, като има нарушение да има наказание, така че и другите четири да не си правят сметка да нарушават. Но в момента работниците пътуват повече от 2 часа в едната посока, после в другата. Същото важи и за товарният транспорт. Там нещата са още по-тежки даже. Днес ми се обади наш член, доставя хранителни продукти от Перник за София. 4 часа пътува, за да достави храна в магазина", обясни Велев.

Той е убеден, че икономическата криза, която стартира с коронокризата ще бъде много по-тежка и с много по-тежки последствия.


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
0
 
! Отговори
Бригримист преди 2 месеца
До ама програмистите не:

Ех, добре, че са програмистите, че да правят сайтове в които да си пишеш жалките коментарчета против тях.
16
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 9 Програмистите са си платили данъка върху заплатите както е по закон и не са длъжни да помагат на теб или който и да е закъсал и на твоето интелектуално ниво инвалид, само защото като едно долно непрокопсало *** седиш и се чудиш кого да оскубеш за да паразитираш, съшо канто управлението скубе от теб. Никой не е виновен на хората с аргументи 'имам 5 деца', работя ден за ден или имам кредити. Ако не можеш да живееш един скапан месец без доходи а си над 20 годишен никой не ти е виновен.
15
0
 
2
 
! Отговори
Стефан преди 2 месеца
До ама програмистите не

От къде ги изкарвате тези числа не знам, явно имате вътрешна информация хаха . А относно предложението ви - значи от хората, които са си изкарали парите с бачкане да се вземат насила, а едни други (знаете кои), които са ги изкарали с крадене, няма да ги бутаме. Много добра логика. За това политиците ще продължават да ви мачкат.
14
1
 
10
 
! Отговори
Работодател на 9 преди 2 месеца
До 9 "ама програмистите не"
Виж сега, аз на всички намалих заплатите сега наполовина. На моите двама програмисти им намалих заплатите от 3000 лева на 1500 лева, а твоята заплата от 620 лева на 310 лева. На всеки по равно.
13
6
 
18
 
! Отговори
Програмист преди 2 месеца
До ама програмистите не

Не си прав. Програмистите също сме засегнати от кризата. Някои минаваме вече на четири дневна работна седмица.
Сега вместо 8000лв, ще получавам само 6400лв. Освен това, откакто съм home office, трябва да си плащам сам обяда, няма и масажи. :(
12
0
 
14
 
! Отговори
Аз преди 2 месеца
Хората ще умрат от глад не от корона вирус натам отиват нещата и тепърва ще става все по зле поне до средата на Май ще са така нещата кой ще ни остави да се съберем за Великден за Гергьовден баловете отидоха Страшно е
11
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До ама програмистите не

А тези, които нямат пари но имат здрави органи да им се национализират, че здравната система се задъхва. Имаш два бъбрека - единият да се взема от държавата.
10
0
 
9
 
! Отговори
House M.D. преди 2 месеца
За сметка на това поръчките за разнос на храна по домовете се увеличиха с между 50 и 100 %.
9
24
 
7
 
! Отговори
ама програмистите не преди 2 месеца
програмистите да не се правят. имат общо около 1млрд лева по личните си сметчици и ИТ фирмите имат около 15мрд кешовица.
сега е криза и трябва да ги дадат тия пари или да им се вземат.
тея ако си мислят че не живеят в бългатия трябва да им се наложи да споделят солидарност ако трябва и на сила
сега на българите и българите много трябват пари а програмистите имат
8
0
 
12
 
! Отговори
Шойгу преди 2 месеца
Кауфланд, Била, Лидл, Метро, Т маркет, Фантастико ще правят като вятъра
7
2
 
19
 
! Отговори
dmx преди 2 месеца
На всички забогатели с рекет, приватизация и еврофондове, сега е моментът да им се конфискуват парите.
6
2
 
11
 
! Отговори
kirasirrav преди 2 месеца
така е като съсредоточиха безумно много икономика в София и големите градове, сега от алчност ще го ядат!...то не може само едната лакомия, трябва и някакъв разум, да вземат пример от европейските столици
5
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Оставиха хората на улицата още от първия ден на карантината,иначе продължават да си карат мерцедесите за по 200 000 евра..алчни мутри робовладелци
4
0
 
16
 
! Отговори
Шойгу преди 2 месеца
Бизнесите с правилен/устойчив бизнес модел ще изплуват от всякаква буря, тези обаче едва едва крепящи се на повърхността и чакащите на държавни/общински поръчки, разчитащи на даване на рушвети поемат към дъното.

Потребителските разходи ще бъдат свити много тримесечия напред - около 4-6 поне, бизнеса със стоки от първа необходимост ще се запази, но ще намалее потреблението на всякакви пушибалки - скъпи шоколади, кафета, пасти за зъби, тоалетни хартии, козметика и всички други луксозни стоки.
3
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ами то не може всеки път да си на печалба,,трябва някога и да не си на печалба.Каква е тая икономика където от 2 седмици не е на печалба и вече НОВА КРИЗА,,хайде стига демагогия и спекула,,аман..дюшеш ви идва всичко за да мачкате отново работника и да се оправдавате за мизерното робско заплащане...
2
7
 
22
 
! Отговори
РАДОСТЕН БЪЛГАРИН преди 2 месеца
Кеф, бг работодателите ги чака масово фалит!
Хак да им е след като заплащаха подигравателно ниско възнаграждение на служителите си, минимално осигуряване, експлоатация до дупка!
Фалит за всеки бг бизнесмен, защото на всички не им е чиста работата!
Фалит и за турустическия бранш, коиот също укриват печалба и не плащат данъци и налози в пълен разер, но за сметка на това дерат кожи за скапани стаички!
фалит нека има и за алчните рсторантзори, които надуха до безобразие цените!
ГЛАД ЧАКА БРОКЕРИТЕ!
1
0
 
16
 
! Отговори
Шойгу преди 2 месеца
Траджеди нали Василев, цял месец да сте на загуба - това е нечувано за БГ бизнесмена

Спонсорирани публикации