Пандемията промени света, как ще работим след нея?

"Вкъщи" ще е новият офис за много хора
9 апр 2020 07:10, Павел Гълъбов
53
Пандемията промени света, как ще работим след нея?
Снимка: Pixabay

Половината свят е под пълно или частично блокиране в опит да бъдат ограничени здравните щети, причинени от пандемията на COVID-19. Това принуди бизнеса да промени много бързо и коренно начина си на работа, без ясна перспектива кога ще можем да се върнем към някаква нормалност, пише "Монитор".

Още по темата

В настоящата екстремна ситуация много компании бързо превключиха на режим „работа от дома“ и твърде вероятно е този модел да се запази и след края на пандемията. Това ще доведе до безброй промени на работното място, които ще повлияят на работата в екип, производителността, сътрудничеството и комуникацията и ще ни накара да се замислим до колко ефективно използвахме възможностите на виртуалните технологии преди кризата.

Проучванията показват, че работата от вкъщи може да доведе до подобряване на производителността до 43%. Затова сега е моментът за оптимизация на работните процеси и познанията на служителите, за да работят по-ефективно в един по-виртуален свят. Вече сме в ерата на преквалифициращата революция и пандемията само ще ускори необходимостта от усъвършенстване на дигиталните умения на работна сила в подготовката за голяма промяна в начина на работа на бизнеса.

Способностите на един лидер най-ясно проличават в кризисна ситуация. Пандемията сега усилва необходимостта от нов набор от лидерски умения и способности, защото след нея ще работим по съвсем различен начин. Лидерите ще трябва да се научат как да ръководят дистанционно, вместо както до сега когато всички бяхме под един покрив. Те ще се нуждаят от нов набор от инструменти за ръководене на отдалечените си екипи. Успехът на една компания и съответно нейните лидери ще зависи от силната корпоративна култура, споделените ценности, отличните комуникационни умения и адекватния инструментариум за оптимизация на системите и процесите.

Променящият се пазар на труда увеличи броя на фрийлансърите
, но пандемията показва тяхната уязвимост по време на криза. Окуражаващо е да се види, че някои правителства прилагат задължително заплащане по болест на самоосигуравящи се лица, както и подпомагат компаниите, които ползват временно нает персонал. Тези кризисни мерки показват, че имаме нужда от нов социален договор, който гарантира социалната сигурност и безопасност на всички, независимо от формата на работа, която са избрали.


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Продуктивността се увеличава, но сътрудничеството и кооперирането спадат. Този нов модел за работа от вкъщи ще остане и след пандемията. На мода ще са работници, които са самостоятелни, качествени индивидуалисти, които нямат нужда от много инструкции. На останалите ще им бъде трудно. Интровертите ще вземат превес. Големите офиси ще се изпразнят. Повече няма да има офиси с хиляди служители вътре. Поне половината смяна ще работи от вкъщи.
45
0
 
2
 
! Отговори
няма работа преди 1 месец
До аа

Ами нетрудовите доходи?
44
1
 
1
 
! Отговори
де да беше чудо! преди 1 месец
За три дни БКП да се затрие!
43
0
 
1
 
! Отговори
който работа не ще! преди 1 месец
До аа

Да върви където ще, а пък всички до един Димитровград ще построим- песен на ДСНМ.
42
0
 
2
 
! Отговори
Кирил Стоянов преди 1 месец
Света се развива и ние с него.Истината е ,че всичко се променя от достъп до информация до това как се държим в обществото.AI е неизбежна революция ,която пък ще създаде нови сектори за развитие и работа.Това ,което се иска от нас е да забравим за миналия век и стереотипите развивани толкова много време.Всеки има избора си пред него.
41
1
 
2
 
! Отговори
Никога БСП преди 1 месец
Лъже и краде заедно с Герб!
40
2
 
1
 
! Отговори
виновниците преди 1 месец
До Българин 1

Това са само комунистите дето знаят само да рушат това което, не са създали!
39
0
 
1
 
! Отговори
всяко чудо за 3 дни преди 1 месец
До Анонимен

А за комунизма колко дни ще са необходими? Де да беше чудо на чудесата???
38
0
 
1
 
! Отговори
един за всички вирус преди 1 месец
До след пандемията

Намериха си най-после майстора кърваво-червените комунисти! Изгоряха и светят само
37
2
 
2
 
! Отговори
след пандемията преди 1 месец
Всички комунисти на бесилото!
36
2
 
11
 
! Отговори
Ужас преди 1 месец
След 2 месеца всичко трябва да си е както преди! Този вирус не е армагедон или нашествие от извънземни, да мислим как ще е след апокалипсиса! Стига вече стрес и паника! Сутринта ходих с колата до офиса, живота си кипи, времето се оправя, вируса ще затихва с всеки изминал ден! Есента и зимата може пак да се появи малко, но вече ще има доста имунитет, ако не е мутирал, не мисля, че ще се повтори сегашната ситуация! Живота ще продължи нормално, не се плашете!
35
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 29. Забравяш липсата на социални контакти (говоря за лице в лице), за работа в екип, за това че в къщи човек се отпуска и започва да не обръща внимание на външния си вид и забравя да комуникира гласово. Ама на такива като тебе дай им фейсбук и сте до там.
34
2
 
11
 
! Отговори
MITко преди 1 месец
абе що програмистите си мислят че са фанали деда си за фанелката ? докато са млади и здрави и се мислят за божествени и като одъртеят им се изяснява картинката. Човекът е поставен на планетата за стопанин, а не за господар.
33
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако сте нечия секретарка - само тогава може да работите от вкъщи...
Другите все още си ходим на работа като гламави !
32
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Иван

Защо се връзваш на торла. Той е IT колкото баба ми е.
31
0
 
11
 
! Отговори
МКII преди 1 месец
"...без ясна перспектива кога ще можем да се върнем към някаква нормалност."

В огромно заблуждение сте, ако смятате, че лудницата отпреди кризата беше "нормалност". Всеки бълва злоба и агресия към другите, която нарича "себеизява", всякакви психично болни изпълзяват да си демонстрират отклоненията и веднага стават "инфуленсъри". Бизнес отношенията са бяха станали набълно примитивни и античовешки и това било "конypeнция". Не, това не е нормално. Това е отрова и не трябва да се връща.
30
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До IT

Толкоз 5 максимум 6 години. И посля AI ще започне да се "написва" сам и да се напива сам и после край армагедон.
29
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Отдавна се приказваше за тази концепция, добре че дойде вируса да се приложи на практика, има само положителни ефекти от работата в къщи - пестене на време при пътуване, по-малко натоварени пътища, по-малко замърсяване, когато поне единият член от семейството работи от къщи отпада нуждата от втори автомобил в семейството, хората просто трябва да се нагодят към новите условия - да се чувстват удобно с компютъра и интернета.
28
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
до 15

макс 5 лв за този пост троле
27
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
до21
заплатите от 600 лв на 3000 лв, ами за София например хич не е много, за провинцията е супер много, ама както казваш пей сърце,

Спонсорирани публикации