Положителният резултат: Как Гърция изравни кривата на COVID-19?

В основата на всичко е страхът за крехката здравна система
Обновена: 9 апр 2020 16:05 | 9 апр 2020 16:04, Нели Христова
58
Положителният резултат: Как Гърция изравни кривата на COVID-19?
Снимка: БГНЕС

Атина е необичайно празна. Дори колите са малко, а онези, които бързат, минават на червено. Те не се страхуват, че някой ще ги блъсне. Тесните улички, които водят към историческия Пантеон, обичайно претъпкани с туристи, сега са окупирани само от хората, разхождащи кучетата си.

Гърция е под пълна блокада от 23-ти март. Това е поне със седмица по-рано отколкото в други държави в Европа. Благодарение на това съседката ни успява да избегне сценария, който се разигра в Италия и Испания. Заразените са 1800, а починалите - 81.

Мерките, които са взети, са подобни на тези в България - в супермаркетите влизат само определен брой хора, за да са сигурни, че ще могат да пазаруват спокойно. Всеки, който излиза от дома си, трябва да има основателна причина - в Гърция обаче те носят декларация, която попълват и я показват на патрулите заедно с личната си карта. Същите тези патрули глобяват нарушителите със 150 евро, ако не спазват мерките.

Нестабилността на здравната система в страната изглежда е движеща сила за превантивните мерки.

"Ключът към бързата им реакция бе, че правителството се страхуваше, че здравната система няма да издържи заради предишната криза и съкращаването на бюджета", казва Стела Лади, доцент в Лондонския университет "Кралица Мери" и университета "Пантеон" в Атина пред The Independent.

"Също така примерът, който даде Италия, беше много важен. Страната много често е виждана не само като съседка на Гърция, но и като нейно огледало. Кадрите от тежката ситуация в Италия допринесе за това както правителството, така и обществото, да приемат заплахата сериозно", допълва тя.

В началото на март Гърция има едва 565 легла в интензивните отделения за 11 милиона граждани. Спешната нужда от разширяване на капацитета води до отваряне на отделения в частните болници, както и създаване на нови легла за интензивно лечение в държавните болници. Така броят им почти се удвоява до 910 легла, а правителството има готовност за още разширения и закупуване на още медицинско оборудване, ако е нужно.

"В Гърция решението за затваряне на основните клъстъри на свръхразпространение, като училища, конференции и други големи събирания на хора, бе взето много по-рано през епидемичния курс. А резултатът е, че страната бе по-ефективна в ограничаването на заразата", казва Гкикас Магиоркинис, асистент по хигиена и епидемиология в Атинския национален университет.

Разбира се, по пътя имаше и трудности.

Хубавото време изкара гърците по плажовете в Солун, а това доведе до поредна бърза реакция на премиера Кириакос Мицотакис, който заповяда плажовете и ски курортите също да бъдат затворени. Също така фериботите до красивите острови започнаха да превозват само местни жители, за да се предпази застаряващото им население.

Имаше спорове и с Православната църква, която отказа да спре да дава светото причастие. След дълги преговори тя най-накрая се примири. Дори Великден ще бъде празнуван от разстояние, ала църквите останаха отворени за индивидуални молитви. 

Норма Симос, жителка на град Перама в Северна Гърция, споделя, че хората до голяма степен са останали вкъщи.

"Улиците тук са доста пусти. Чух коментари, че е изненада, че гърците са толкова дисциплинирани, но всъщност не е така. Когато се поздравяваме на гръцки, казваме "здраве“, когато се сбогуваме, казваме "здраве", нашето общо благословение в разговора е именно здравето. А и мисля, че Гърция е доказала своята устойчивост през годините. Умение, което сме наследили от предците си, които са оцелели след войни, подтисничество и глад", обяснява тя.

Но докато Гърция успява да ограничи заразата из местното население, огромно притеснение носят бежанските лагери.

В два лагера в страната вече са открити случаи на COVID-19. Те са поставени под двуседмична карантина. Но на остров Лесбос, където 22 хил. души живеят в пространство за 3000, от 5 април мигрантите правят гладна стачка, тъй като се страхуват, че ако един се разболее, заради лошите условия, всички в лагера ще умрат.

Но засега ниският коефициент на смъртност носи надежда, че страната ще се справи. Полицията по улиците обаче показва, че притеснението за крехката здравна система още съществува. Великден също ще се окаже исторически тест за това, дали Гърция ще се справи с кризата или ще се отпусне под желанието големите семейства да се съберат заедно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо нищо не казват за влизането в Гърция и карантина за минаващите границата, която ги спаси засега?
45
5
 
2
 
! Отговори
123 преди 4 години
До АнонименГлупости, какви печени. Тракийското плече скопси! Всички сме тракийци в БГ, поне 95 %.
44
5
 
4
 
! Отговори
бай Даньо преди 4 години
Разбирам че Гърция се справя добре но да се дава като пример на България не е на място защото България се справя още по добре ... Надолу се е започнала лакърдия за гените на българите. Картината е такава до колкото могат да се обобщят някои съвремени изследвания . Българите са смес от славяни , елини, прабългари , хуни, кумани , печенеги, готи и траки (3%) горе долу в тоя ред на значимост . Всики народи в източна европа имат подобен микс с различни проценти.
43
0
 
2
 
! Отговори
Баба преди 4 години
До #44 Чадо недей казва на простТ народ кое е правилно . Дай му вода и хляб и да се оправя!!
42
0
 
4
 
! Отговори
Гърция преди 4 години
ще загуби ли нещо, ако "заради лошите условия, всички в лагера ще умрат.заради лошите условия, всички в лагера ще умрат...."
41
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гърците са толкова религиозни,Господ да ми прости,мерките на църквата ни трябваше да са по-строги.
40
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гърците бедни и за това правят безплатен тест на всички,така каза моя позната от Гърция
39
3
 
10
 
! Отговори
Do 25 преди 4 години
"Многовековното турско робство е оставило своите тежки белези завинаги по нашите земи."Prav si. Sled tolkova seks, nqma chisti bulgari
38
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе, не бих казал, че е "изравнила кривата", но стои добре.
37
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До продължение...Днес все още е пълно с бели и руси бг,светли, ти къде живееш?!?!
36
6
 
5
 
! Отговори
продължение... преди 4 години
И как според теб за изглеждали тогава българите, след като в продължение на 35 поколения са били асимилирани от славяните по нашете земи преди падането ни под пет вековното турско робство?????Именно, в болшинството си предимно - бели, русу със светли очи!А, днес?Как изглеждаме днес?
35
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 34а това ти лично да нямаш тракийски корени е напълно възможно. Има над 30 други племена с които населението тук се е умешило. Ако си от видинско може да имаш влашки жилки, от Варна - гагаузки, а ако си истенски кореняк-софиянец - печенежки
34
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 34"Това са племена,а не дори народ." - всички са били племена, а не народи. Чак със създаването на национализма, започва процеса на консолидация. Ако можеше да се върнеш назад във времето и попиташ Аспарух от кои е, ще ти каже от кой клан е, а не от коя националност. Националности е нямало. Траките са си обитавали тези земи от край време. По време на римската империя са напълно интегрирани и културата им заличена. Хората обаче си остават. После идват славяните и се поумешват.
33
4
 
4
 
! Отговори
до анонимен преди 4 години
Официално Бг се появява като държава през 681 г.Населението по територията завладяна от Аспарух е основно славянско.Съотношението българи славяни е 1 към 7, тоест 70 % славяни 30% българи, а според други дори 1 към 8.Българите са били малцинство, но воини и съответно са управлявали Бг в ханския период.Тогава са се женили на по 15-16 г. възраст.Тоест, за един век имаме 5-6 поколения, а за 650г. до падането ни под турско робство са около 35- 38 поколения.Продължава...
32
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 30Кое НПО фалшифицира тези генетични изследвания? Нямам нищо общо аз с тарките,които не са остивили нищо на тази земя освен няколко направени в древна Гърция златни съдове,амфори и бижута. Това са племена,а не дори народ.
31
2
 
6
 
! Отговори
. преди 4 години
До Анонимен 322021-ва годинаОт Щаба!Няма болни и умрели,последния зомбиран е умрял у тях от глад преди месец!
30
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Правителството и щаба е време вече да дадат прогнози кога ще се вдига карантината.
29
3
 
7
 
! Отговори
Сигурно преди 4 години
С Китайски изпитани методи!Лозунги от Китай"Тези, които не cи пpизнават, че имат температура, са врагове на народа!"Ако излизаш, ще ти счупим краката, ако протестираш ще ти избием зъбите!"Тестовете не лекуват,само куршума лекува заразените!""Да не оставим нито един трудещ се да умре без лекарска помощ!"
28
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 25генетичните изследвания показват че основния ни генетичен произход е тракийски. Тоест ние сме си (почти) все същите хора които са бродили тези земи откакто хората са стъпили в Европа.
27
2
 
5
 
! Отговори
2021-ва година преди 4 години
2021-ва годинаОт Щаба!Няма болни и умрели,последния зомбиран е умрял у тях от глад преди месец!

Спонсорирани публикации