Червеното вино и фъстъците подобряват паметта

За това помага антиоксидантът ресвератрол
6 фев 2015 14:50, Елка Василева
1
Червеното вино и фъстъците подобряват паметта
Снимка: архив, Reuters

Антиоксидантът ресвератрол от червеното вино, фъстъците и горските плодове може да помогне срещу свързаното с възрастта намаляване на паметта, съобщи в. "Дейли експрес", позовавайки се на американски учени.

Проф Ашок Шети от тексаския университет A&M изследва ефекта на ресвератрола върху хипокампуса на застаряващи плъхове.

Експериментите му показаха, че антиоксидантът предизвиква очевидно подобрение на паметта и настроението. Учените се надяват, че същото може да важи и за хората, дори и вече да са засегнати от болестта на Алцхаймер.

При плъховете, получавали ресвератрол, растежът на нови неврони почти се удвоил. Значително се увеличили фините кръвоносни съдове, понижило се хроничното възпаление в хипокампуса.

"Изследването дава нови доказателства, че приеманият на средна възраст ресвератрол може да доведе до по-добра памет на старини" - каза проф. Шети.
 

/БТА/


1
Още по темата: винопаметфъстъци
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Значи тия, дето пием по кило вино на ден , ще помним като сървъри !