Просещи роми от Румъния - музеен експонат

Позират за 15 евро на час, вместо на студа за по пет
12
Просещи роми от Румъния - музеен експонат
Снимка: Reuters, архив

Любителите на изкуството в Швеция могат да станат свидетели на необичайна гледка. Двама просещи румънски роми бяха изложени като произведение на изкуството в музей в Малмьо, третият по големина град в Швеция, съобщава Франс прес.

28-годишният Лука Лакатуш и неговата приятелка Марчела Черези се съгласили вместо да събират своята дневна парса от 5-6 евро по улиците на града, да умножат по три дохода си, като позират в местния музей за модерно изкуство.

"Така е много по-добре, отколкото да си изкарваш хляба на студа. Тук в музея поне сме на топло", похвали се Лука Лакатуш.

Управата на музея плаща по 15 евро на час, за да позират експонатите в живата инсталация.

Ромите дошли да припечелят някоя крона в Швеция, за да могат да възстановят изгорялата си къща в селце в Северна Румъния.

Просията е разрешена в Швеция и в частност в Малмьо, където се "трудят" по този начин около 150 роми. Просещите роми са настанени в двата ъгъла на изложбената зала, облепена с изрезки от вестници с публикации на тема социални проблеми.

Посетителите се задържат съвсем за кратко пред просяците и бързат да напуснат помещението, отбелязва агенцията.

(БТА)


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
16
 
! Отговори
бай Тъпчо преди 5 години
Бре да му са не види,значи им изгорела къщата та отишли за ремонт да просат...ееее убаво,че жената ма тупна по гърба оти щех са удавя от смях бе ами то кой ги не познава *** може са фане на тоз мурафет ама то за да им изгори къщата то сами са си го напрайли а пък инак *** пари да спестева яз не съм чул още-то днеска кво земат го арчат па утре ша му мислат за после ама кво са им толкоз интиресни тез папуняци та се за тех ша намерат да дращят бе,то само дразнат хората-ей туй е чалъмат...
8
0
 
15
 
! Отговори
Бен Гън преди 5 години
Днес музеен, утре мавзолеен. Амин.
7
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Съгласен съм да им пратим и нашите да им позират, да разширим мащабите на произведението. Мечтата на *** - да му плащат да седи на топло и да не прави нищо.
6
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Баси Държавата
Аз пък имам собствен бизнес и от както сме в ЕС средно губя по 15 евро на ден а в лошите месеци и по повече!
5
0
 
11
 
! Отговори
ЦК на либерастите преди 5 години
Сам съм се убедил ,че просяците от топ дестинациите на ЕС изкарват по 300 до 1300 евра на ден след плащането на рекета и комисионната за мендъжъри , супервайзори и местните власти по просията за тях остават около 50 евра !
4
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
15Евро?На час?Абе какво се занимавате?Един ловен патрон е 2-3лв!
3
1
 
43
 
! Отговори
Баси Държавата преди 5 години
Най-ужасното от цялата статия е че им плащат по 15 евро на час..............................и то на тия фъшливи,неграмотни добитаци.А аз бачкам в България в офис с висше и семейство и взимам по-малко отколкото тези маймуни ако стоят по цял ден за една седмица...............***.
2
0
 
16
 
! Отговори
ромски-швед преди 5 години
родното бхК да взима мерки...
1
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Следващата седмица щели да изложат Волен и Чукалов, за да гледат хората на какво се вика проруска ***.