Истината за еко продуктите – спасяват ли природата?

Оказва се, че може би й вредим повече
7 авг 2019 15:26, Нели Христова
73
Истината за еко продуктите – спасяват ли природата?
Снимки: Reuters

В последните месеци глобалното затопляне буквално хваща човечеството за гушата. Непоносими жеги, пожари, топящи се ледове ни показват, че ако не вземем мерки, може и да не ни остава много време на Земята. За това все повече и повече хора започват да живеят еко. Но сигурни ли сме, че усилията, които полагаме, за да не замърсяваме околната среда, всъщност се отплащат?

Вече стана ясно, че електрическите коли не щадят природата толкова, колкото ни се иска. Оказва се, че това важи и за толкова популярните в последно време електрически скутери.

Ново проучване, публикувано в Environmental Research Letters, показва че използването им произвежда повече парникови газове на километър, отколкото пътуването с велосипед, автобус и дори мотопед.

Както и при електрическите коли, проблемът идва от материалите, с които се произвеждат батериите на скутерите, като и тези, необходими за рамката и колелата. Също така, в много градове по света, тези скутери са споделени, тоест, всеки може да го използва и да го върне, за да послужи на някой друг. Всяка вечер, компания прибира скутерите, зарежда ги и ги връща, което допълнително допринася за бълването на парникови газове.

А почти всеки, който иска да спаси околната среда, носи алуминиева бутилка или такава от неръждаема стомана. Но и тук материалите имат злощастни последици върху природата. Алуминият се произвежда от бокситовата руда, чието добиване е разрушително за околната среда, тъй като оставя токсични „опашки“. Също така изисква огромни количества енергия за рафиниране.

Подобен е и случая с неръждаемата стомана – добивът на никел, топенето на желязо и производството на стомана е изключително трудоемко. И за нещастие, повечето производители избират да използват необработени материали, макар рециклирания алуминий и стомана да са широко разпространени.

Някои еколози предлагат крайни мерки, които не включват използването на такива бутилки – просто да постоим жадни, докато не стигнем до чешма за вода, от която може да пием.

Истинските природозащитници имат и поне един соларен панел на покрива на „зелената“ си къща. Соларните панели са се превърнали почти в синоним на „чиста енергия“. И реално погледнато, те са перфектният начин да осигуриш топла вода в дома си и електричеството ти да е от възобновяем източник. Но панелите също така дават и своя дял за унищожението на околната среда.

Те се произвеждат при 2000 градуса по целзий. За да накараш машините да произведат такава температура са ти нужни огромни количества твърди горива. Също така, в тях могат да се открият много редки земни елементи, от които не ни остават големи количества.

В края на своя живот соларните панели също представляват проблем – те са трудни за рециклиране. Повечето материали не могат да бъдат отделени един от друг и просто биват захвърляни.

Едно от най-големите ни оръжия срещу замърсяването на въздуха са дърветата. Но те биват унищожавани за производството на екологичните хартиени торбички, които да използваме, когато пазаруваме в магазина.

За производството на една хартиена торбичка е нужна 4 пъти повече енергия, отколкото за обикновена. Също така тя лесно се унищожава и не може да се използва многократно, като найлоновата. И въпреки че трябва да бъдат рециклирани, това няма как да стане щом се намокрят. Именно това бе и проблемът при премахването на пластмасовите сламки за напитки и тяхната замяна с хартиени – пластмасата може да се рециклира до някаква степен, но мократа хартия не.

И ако все пак стигне до момента с рециклирането, процесът има нужда от много енергия и редица химикали.


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
0
 
1
 
! Отговори
Robinzon преди 3 години
Всъщност да се живее екологично си е напълно нормално и задвижването на ел.енергия си много добро решение.Европа замърсява само около 8 процента от цялата планета и екологията е най- развита тук.Азия е най-големия зъмърсител на планетата.Даже и китаиците го разбраха иначе още щеха да си ходят с маските.
53
1
 
1
 
! Отговори
Накратко преди 3 години
До ПроСоТоНякои да те кара насила да купуваш.И защо гледаш на другите в количката.В днешно време никой не може да те наули на нещо насила имаш избор.
52
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
за батериите съм съгласен,че имат въглероден отпечатък,но защо вкарват вътре рамката и купето,нали двг колите също имат купе и рамка,тук разлика между двете няма,колкото до горивото,то двг изгарят и освобождават веднага емисии,а ел двигателите индиректно,чрез производството на ел енергия,която може и да е от вец или вятърна или слънчева енергия,избора е на ел дружествата,изобщо малко прекаляват с вредите,въпросът е кога цикъла ще се завърти окончателно без тец и литий за да е еко
51
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ПроСоТоКой проблем е глобален плиткоумнико? Човешкото благополучие ли? То ли така силно те притеснява или факта че си завистлив неудачник? Ще се тъпча толкова колкото аз реша, теб няма да те питам, а ако се опиташ да ми се налагаш ще си получиш!
50
2
 
2
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
До Анонимен63проблема е глобален,бе същество глупаво!Аз САМО го отбелязвам,никой не ти пречи да си тъпчеш търбуха!!..Яж и купувай в огромни количества,иначе как ще подтиснеш вътрешното си чувство за малоценност?
49
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ПроСоТоТеб кой те кара да консумираш? Бий си шута на село и си яж каквото си произведеш, това си е твоя избор и аз ще го уважа, но не се и опитвай да ми налагаш как аз да живея, това не е твоя работа и резултата няма да ти хареса повярвай ми.
48
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Екоталибана не се бори с глобалното затопляне, това е само удобно оправдание, той води битка с цивилизацията и както при всяка секта, неверниците са смъртни врагове, които трябва или да се вкарат в правия път, или да се унищожат. Не се лъжете, в това нещо по-горе няма наука, това е поредни хипиманифест, с цел крайна радикация. Решение има на всеки проблем, нищо фатално не е станало и няма да стане, човечеството ще оцелее и ако използваме разума си, ще процъфтява.
47
2
 
3
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
много точна забележка на "44"!..Проблема не е в техническия прогрес,проблема е в безумната,излишна и вредна консумация."КОНСУМИРАЙ!"-това ни внушават ОТ ВСЯКЪДЕ..."Преяждай,разхищавай,граби с пълни шепи!"..Така е устроено съвременното КОНСУМАТИВНО общество..Основата на съществуване е КОНСУМАЦИЯТА...Всъщност,поголовното РАЗХИЩЕНИЕ,издигнато в култ.."Колкото повече пълниш количката,толкова по-голяма работа си.."..
46
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До До 6И от 450-те АЕЦ по света, колко ползват тази уж "зелена" технология за затворения ядрен цикъл? За Белоярската знаем, в останалите страни?Нека затворим очи за миг и си представим, че тази технология наистина е почти вълшебна и безотпадна, и някак си всички тия 450 централи сменят оборудването и от утре почват да работят само с въпросните реактори... какво се случва с отработеното гориво до този прекрасен миг? А с вече натрупаното?
45
0
 
1
 
! Отговори
polution преди 3 години
всичко това им е пределно ясно - идеята е да се замърсява Азия, където са концентрирани производствата, а "чистите" продукти да се ползват в западна Европа и щатите.
44
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами дигайте цените на сичкуту и дебни да мреми *** глад ... уууу
43
3
 
1
 
! Отговори
Истината преди 3 години
Човешкия прогрес зависи в момента от екологията, аз предлагам дървените глави отричащи прогреса да отиват в пещерите.
42
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това ли е свещенното слово на екоталибанската секта? Аз предлагам зелените тикви да се изнасят към пещерите и да не ни занимават с лудостта си.
41
1
 
7
 
! Отговори
До 38 преди 3 години
Имам дете и имам детска градина на 50 метра от блока...да не можах да го запиша там защото е корумпирана системата и всички деца виждам как ги вземат с колите защото живеят далеч от желаната градина. И когато преглътнете суетата и гордостта да жертвате нещо от себе си в името на бъдещето на децата си тогава давайте акъл на другите които се опитват да спасят света в които живеете
40
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
След платноходка и кон, най-екологично е влак. Някои смятат само емисиите, без производството и инфраструктурата. И с елпедалетката могат да ви изнесат цяла лекция колко са умни и пазещи. След 2г хвърлят джиджавката и батерията и купуват нови. След това излиза нова глупост купуват и нея да я хвърлят.
39
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Менее хииииииич не ми оука, за тез еко меко и прочие, аз да ви кажа!!!
38
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ша бачкат не мииНий ша имам поичи шото си платами ясну ли вии щот койт има парички тои каа ко ша са пуска на оркестар довечера у кръчмата
37
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 44Ми мнооо ясно! Заруй китай митай и прочие ша са гърчат да бачконтят за да мой нии да иммаи
36
1
 
1
 
! Отговори
ДртПрч преди 3 години
До Анонимник 47Че кой ти пие вода бе, момченце?!? ;-)
35
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Миионсоасяят я ми ... ни са кат ВАС!!!!

Спонсорирани публикации